Şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri, gider kısıtlamasıdır. İş amacıyla satın alınan araçların masrafları gider olarak gösterilebilir. Söz konusu durum şirket araçlarının satın alım, bakım, kiralama ve tamir masraflarını kapsar. Masraflar vergi ödemelerinde dikkate alınmakla birlikte binek araçlar için füzenlenen çeşitli gider kısıtlamaları bulunmaktadır. Bu yüzden şirket sahipleri, hangi ödemeleri gider gösterebilecekleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Şirketler, faaliyetlerini sürdürmek için özel ulaşım araçlarına ihtiyaç duyabilir. İş için satın alınan araçların bedeli ise şirket masrafı olarak kabul edilmekte olup vergi ödemelerinde indirimden yararlanmak için kullanılabilir. Binek oto gider kısıtlaması, yapılan harcamaların belirli bir kısmının şirket masrafı olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yer alan düzenlemeler, araçların gider olarak gösterilmesi konusunda belirli bir sınır getirmektedir.
Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre, taşıt giderleri vergi matrahından indirilmektedir. Satın alım, kiralama ve tamirat amacıyla yapılan masraflar ise bahsi geçen indirime konu olabilmektedir. Bununla birlikte masrafların tamamı vergi indiriminde dikkate alınamaz. Söz konusu maliyetlerin bir kısmı, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilmektedir.
İçindekiler
- 1 Binek Araç Gider Kısıtlamasına KDV Dâhil midir?
- 2 2025 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
- 3 2025 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
- 4 Binek Araç Gider Kısıtlamasında Neler KKEG Kapsamına Girer?
- 5 Binek Otomobillerde Amortisman Sınırı Uygulaması Nedir?
- 6 2025 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadardır?
- 7 2025 Binek Araçlarda KDV İndirimi Yapılabilir mi?
Binek Araç Gider Kısıtlamasına KDV Dâhil midir?
Araç satışı esnasında araç fiyatının %20’si üzerinden KDV hesaplanıp ödenir. Araç satın alım bedeli ise net fiyata KDV ve ÖTV’nin eklenmesiyle belirlenir. Binek araç gider kısıtlaması güzenlemesine göre ÖTV ve KDV gider gösterilebilir. Söz konusu vergilerin gider olarak belirtilebilmesi için bir üst limit vardır. Diğer bir deyişle KDV ve ÖTV toplamı, kanunda belirtilen üst limit uyarınca gider olarak gösterilebilmektedir.
Banka ve sigorta şirketleri, KDV’den muaf tutulmaktadır. Bu tür firmalar, binek oto gider kısıtlaması muhasebe kaydında sadece ÖTV gösterebilmektedir. Binek otomobil işletmeciliğiyle uğraşan firmalar içinse farklı bir durum söz konusu olmaktadır. Bahsi geçen şirketlerde KDV gider gösterilememektedir. Ulaşım firmaları ise sadece ÖTV kalemini vergi olarak gösterebilmektedir.
2025 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Binek araç kiralama durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2025 yılı için KDV hariç 37.000 TL olarak belirlenmiştir. 37.000 TL’nin üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilse de, matraha eklenmelidir.
Binek araç satın alınması durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek ÖTV ve KDV toplam tutarı 2025 yılı için 990.000 TL olarak belirlenmiştir.
Binek araç satın alıması durumunda amortisman olarak indirim konusu olabilecek tutar 2025 yılı için ÖTV ve KDV hariç 1.100.000 TL olarak belirlenmiştir.
ÖTV ve KDV araç maliyetiyle birlikte eklendiğinde ise kısıt rakamı 2025 yılı için 2.100.000 TL olmaktadır.
İkinci el araç satın alınması durumunda iktisap bedeli 2025 yılı için kısıt rakamı 2.100.000 TL olarak belirlenmiştir.
2025 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
2025 yılı içerisinde fiyatı 2.100.000 TL’yi aşan fiyata sahip bir araca sahip olmak şirketlere vergi avantajı sağlamaz. 2.100.000 TL’lik bir araç alınması durumunda en çok 990.000 TL’lik KDV ve ÖTV gider olarak gösterilebilir. Bu tutar tek seferde gider gösterilebilir, kalan tutar ise aydan aya gider olarak dikkate alınabilir. Kiralık araçlarda da sınırlama uygulanmakta olup kira gider kısıtlaması 2025 yılı için 37.000 TL’dir.
Binek Araç Gider Kısıtlamasında Neler KKEG Kapsamına Girer?
Araç masraflarının bir kısmı gayrisafi kazançtan indirilememektedir. İndirime söz konusu olmayan tutar, vergi iskonto ve muafiyetlerinde dikkate alınmamakta ve KKEG olarak adlandırılmaktadır. Diğer bir deyişle araç masraflarında gider yazılmayan miktar KKEG kapsamında bulunmaktadır.
2025 binek araç gider kısıtlama düzenlemesinde masraflar, vergi ve amortisman olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki kalemin belirli bir kısmı gider olarak gösterilmekte olup bahsedilen tutarın dışında kalan masraflar KKEG kapsamında yer almaktadır. Gider kısıtlaması, her yıl araç fiyatları ve enflasyon gibi etkenler dikkate alınarak düzenlenmekte olup söz konusu kısıtlamalar hem sıfır hem ikinci el araçlarda geçerli olmaktadır.
Binek Otomobillerde Amortisman Sınırı Uygulaması Nedir?
Binek araç gider kısıtlamasında KDV ve ÖTV dışındaki tutar, amortisman olarak adlandırılmaktadır. Gider hesapları, binek araç amortisman bedelleri de dâhil edilerek yapılmaktadır. Söz konusu hesaplarda her gider kalemi için farklı bir limit bulunmaktadır. Aracın yıpranma payı düşünülerek gider gösterme durumu amortisman olarak adlandırılmaktadır. Amortisman payı için belirli bir limit belirlenmiş olup söz konusu limitin üzerinde yapılan harcamalar vergi indirimine konu olmamaktadır.
2025 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadardır?
Araç gider kısıtlaması, 2025 yılında toplamda 2.100.000 TL olarak belirlenmiş olup binek otomobillerin giderlerinin en fazla %70’i gider olarak gösterilebilmektedir. Kalan %30’luk kısım ise KKEG kapsamında bulunmaktadır.
Aylık kira bedelinin 37.000 TL’ye kadar olan kısmı, 2025 yılında kiralık araçlar için gider olarak kabul edilebilmektedir. Bu tutarın üzerinde yer alan kısım, 2025 yılı için KKEG olarak değerlendirilmektedir.
2025 Binek Araçlarda KDV İndirimi Yapılabilir mi?
KDV, araç satışlarında zorunlu kılınan bir vergi olma özelliği taşır. İş amaçlı olarak gerçekleştirilen satın alım ve kiralama işlemlerinde ise bazı indirimler söz konusu olabilmektedir. Binek otomobil kiralamak ya da işletmekle ilgili faaliyet gösteren şirketlerin satın aldığı araçlarda KDV indirimi söz konusu olmaz. Aşağıda sıralanan firmalar ise araç alımlarında KDV indiriminden faydalanabilir:
Araç kiralama (Rent A Car) şirketleri
Sürücü kursları
Taksi işletmeleri
Tur düzenleyen firmalar