SMMM Armağan Yörük

E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?

e bordo nedir kimler e bordo alabilir

Bordro maaş bilgilerinin görülebildiği bir belge türü olup kişinin işe başlama tarihi, maaş miktarı ve ne sürede devam ettiği gibi bilgiler yer alır. Kamu çalışanları Maliye Bakanlığı özel sektör çalışanları ise şirket muhasebesi aracılığıyla bordrolarını alabilmekle birlikte e-bordro sistemiyle bu bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir.

E-bordro, bordro belgesinin elektronik ortama dökülmüş hali olup süreci son derece kolay bir hale getirir. E-bordro da normal bordro belgesi gibi kişinin maaşı, işe giriş tarihi ve diğer bilgilerini içerir. İhtiyaç durumunda kişiler bordrolarını elektronik ortamdan alabilirler. Kişiler istedikleri takdirde e-bordrolarını Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sayfasından gerekli bilgileri oluşturarak alabilirler. 

Kimler E-Bordro Alabilir?

E-bordro diğer bir deyişle elektronik bordrodan faydalanmak için kişi devlet memuru olmalıdır. 657 sayılı Kanun’a tabi olan memurlar e-bordro belgelerini elektronik ortamdan kolayca alabilirler. 4C sigortalı çalışanlarla sözleşmeli personeller henüz elektronik ortamda e-bordro hizmetinden yararlanamazlar. Bunun yanı sıra özel şirketlerde çalışmakta olan kişiler, şirketlerinin e-bordro hizmeti bulunmadığı takdirde şirketlerinin muhasebe bölümü ile iletişime geçmelidirler. 

E-Bordro Nasıl Alınır?

E-bordro alım işlemi son derece kolay olup hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Bu işlem internet üzerinden yapılmakta olup ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. E-Devlet sistemine girildikten sonra kimlik ve şifre bilgileri ile giriş yapılır. E-Devlet sistemine girildikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı bölümüne girilmesi ya da aratılması gerekir. 

Buraya girildikten sonra e-bordro seçeneğine tıklanıp hizmete erişim sağlanabilir. Bu kısımda hangi zaman dilimine dair e-bordro alınmak isteniyorsa bu bilgi girilmeli ve oluştur butonuna tıklanmalıdır. E-bordro oluşturulduktan sonra kullanıcı elektronik ortamda kaydedebileceği gibi yazdırılarak ihtiyaç duyulan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabilir.

E-Bordro Ne İşe Yarar?

E-bordro normal bordro belgesi ile aynı özelliklere ve bilgilere sahip olup kişiler kendilerine ait bilgilere e-bordro üzerinden de ulaşabilirler. E-bordro üzerinden maaş bilgilerine ulaşılabileceği için maaş bilgisi talep eden kurumlara e-bordro ibraz edilebilir. Çalışanlar e-bordro üzerinden mesai saatleri, fazla çalışma günleri, ek mesai ve buna benzer bilgileri kolaylıkla görüntüleyebilirler.

E-Bordro Kaç Bölümden Oluşur?

Kamu çalışanlarına e-bordro sistemi ile toplamda 5 farklı bölümde hizmet sağlanır. Bunlar 4C banka değişiklikleri, 4C aylık maaş tercihleri, 4C tescil kayıt sorgulama, SGK tescil dokümanlarını alma ve aile yardım bilgilerini sorgulama olarak sıralanabilir.

E-Bordro Almak İçin Nasıl Hesap Açılır?

E-bordro alabilmek için kullanıcının e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapması yeterlidir. Bunun için kullanıcının T.C.Kimlik Numarası’na ve şifresine ihtiyaç vardır. E-Devlet hesabının açılabilmesi ve bu platformda işlem yapılabilmesi için gereksinim duyulan e-Devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden cüzi bir ücret karşılığı alınabilir. 

E-Devlet şifresi alındıktan sonra kullanıcı T.C.Kimlik Numarası ve şifresi ile e-Devlet sistemine buradan da e-bordro hizmetine erişim sağlayabilir. Bu işlemin ardından ek olarak herhangi bir işlem yapılması, herhangi bir kuruma gidilmesi ya da e-bordro belgesinin yetkili kişilere imzalatılması gerekmez.

Maaş Bordrosunda Hangi Bilgiler Yer Alır?

İşverenlerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238.maddesine göre her ay ödemekte oldukları ücretler karşılığında düzenlemek ve tutmak zorunda oldukları belgeye maaş bordrosu denilir. Maaş bordrosu ya da ücret bordrosu işverenler tarafından belirli şartlara uygun olacak şekilde hazırlanmalıdır. Söz konusu şartların biri yanlış ya da eksik olduğu takdirde idari para cezası ile karşılaşılması söz konusudur. Maaş bordrosunda bulunması zorunlu olan bilgiler şu şekildedir:

  • Çalışanın adı soyadı, T.C.Kimlik Numarası ve sicil numarası,
  • İşe giriş ve çıkış tarihleri,
  • Brüt ücret miktarı,
  • Çalışılan gün sayısı,
  • Aylık kazanç miktarı,
  • Diğer gelirler,
  • Toplam kazanç miktarı,
  • Prime esas kazanç miktarı,
  • SGK primi,
  • İşsizlik sigortası primi,
  • Gelir vergisi matrahından düşülecek olan tutarlar.

e bordo nasıl alınır

E-Bordro Hangi Avantajları Sağlar?

E-bordro ıslak imza zorunluluğundan kaynaklanan zaman kaybını ortadan kaldıran son derece pratik bir sistemdir. Bürokratik süreçlerin operasyonel yüklerinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Aynı zamanda yazıcı maliyetlerinden ve kağıttan tasarruf edilmesi konusunda da oldukça etkilidir. Aynı zamanda e-bordro saklama sorununu ortadan kaldırıp anında erişim imkanı sunar.

Emekli Maaş Bordrosu Nereden Alınır?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamında emekli maaşlarını alan kişiler, emekli maaş dökümlerini e-Devlet kapısı üzerinden görüntüleyebilirler ve barkodlu belge şeklinde çıktı alma imkanından yararlanabilirler. E-Bordro sorgulama gibi sisteme giriş yapılarak emekli maaş hesaplama, emekli maaş sorgulama, emekli maaş ödeme işlemlerini görüntülemek mümkündür. Bunun için e-Hizmetler, Sosyal Güvenlik ve Sigorta, Emeklilik Uygulamaları, Emekli Aylık Bilgisi, Emekli Maaşı Kategorisi Seçimi (4A, 4B ya da 4C) adımları izlenmelidir.

Barkodlu Bordro Nasıl Yazdırılır?

Maaş bordrosu görüntülendikten sonra ekranın sağ üstündeki Bordro Görüntüleme (PDF) tuşuna basılır. Açılan ekranda Barkodlu Belge Oluştur seçeneği işaretlendirilir, bilgilendirme metni okunup kabul edilir. Yeni açılan ekrandaki Dosya İndir butonuna basılır ve bilgisayara indirilen barkodlu belge yazdırılabilir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?