E-Ticaret İçin Şirket Nasıl Kurulur?
E-ticaret son yılların en popüler sektörlerinden biridir. Bunun temel nedeni, e-ticaretin neredeyse alışverişin yeni şekli hâline gelmesidir. Özellikle pandemi ile birlikte e-ticaret pazar payının artması, pek çok kişi ve işletmenin bu alana yönelmesine neden olmuştur. Bunun doğal bir sonucu olarak “E-ticaret şirketi nasıl kurulur?” sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilmeye başlamıştır.
Her ne kadar e-ticaret evden yapılabilen bir iş olsa da, bu durum şirket kurma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. İnternet üzerinden vergiden muaf esnaf statüsü dışında satış yapıldığı durumlarda, Gelir Vergisi Kanununa göre ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekir. Buna bağlı olarak şirket kurma zorunluluğu göz ardı edilmemelidir.
“E-ticaret için en uygun şirket türü hangisi?” sorusuna verilecek standart bir yanıt ise yoktur. Şirket türüne, kazanç miktarına ve potansiyel büyüme hedeflerine göre kurulması gereken şirket türü değişiklik gösterebilir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL’ye kadar olduğunda şahıs şirketi kurmak vergi avantajı sağlasa da, 100.000 TL’nin üzerinde bir kazanç beklentisi varsa kurumlar vergisi mükellefi olarak limited ya da anonim şirket kuruluşu yapmak daha mantıklı olabilir.
Şahıs şirketi kurmak, limited ve anonim şirket kuruluşuna göre daha kolaydır. Şahıs şirketi kurmak için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu yapılır. Daha sonra vergi dairesi tarafından yapılacak yoklama ile şahıs şirketi kuruluş işlemi tamamlanır.
E-ticaret için limited şirketi kuruluşu yapılacağı durumlarda, öncelikle şirket ana sözleşmesi hazırlanır. Ticaret Odası ile irtibat hâlinde olunarak şirketin ünvanı belirlenir. Şirketin genel kurul ve yönetim kurulu üyeleri belirlenir ve şirket ana sözleşmesinde açıkça belirtilir. Ana sözleşmede şirketin faaliyet konularının da belirtilmesi gerekir. Kuruluş bilgileri belirlendikten sonra MERSİS sistemine giriş yapılarak sistemden potansiyel vergi numarasıyla vergi dairesi bilgileri alınır. Yasal zorunluluk olarak limited şirket kuruluşu için minimum sermaye tutarı olan 10.000 TL 2 yıl içinde şirket hesabına geçirilmelidir.
E-ticaret için anonim şirket kuruluşu yapılacağında ise limited şirket kuruluşu ile hemen hemen aynı adımlar izlenir. Ancak kuruluş sermayesi en az 50.000 TL olmalı ve bu tutarın 1/4’ü olan 12.500 TL kuruluş sırasında bankaya yatırılmalıdır.
İçindekiler
E-Ticaret Şirketi Kurmak İçin Neler Gerekli?
E-ticaret şirketi kurmadan önce faaliyet alanınızı tam olarak saptamalı ve iş planı hazırlamalısınız. Bu sayede ileriki aşamalarda gerekli olacak NACE kodlarını da daha kolay belirlemek mümkün olur. Bu kodlar kuruluştan sonra vergi levhasında yer alır ve şirketinize bir kimlik kazandırır. Ürün ya da hizmetlerinizi pazarlamak ve gönderimini yapmak için bir işyerine sahip misiniz, kiralayacak mısınız ya da evinizi ofise mi dönüştüreceksiniz? Bu konularda da karar verdikten sonra şirket kuruluşu aşamasına geçebilirsiniz.
Şirket türüne karar verdikten sonra ticaret odasına sicil ve ilgili vergi dairesine mükellef kaydı yapmak şeklindeki iki aşamadan oluşan şirket kurulumuna geçmeniz mümkündür. Muhasebeci olmadan şirket kurmak mümkün olabilse de, bu işlemlerin mali müşavir desteği alınarak yapılması çok daha kolay ve hızlı sürede tamamlanması anlamına gelir.
- Öncelikle Ticaret Bakanlığı MERSİS sistemine giriş yapılıp kuruluş süreci başlatılır. Ücretsiz bir şekilde üyelik hesabı oluşturulur.
- Sistem; ortaklar, adres, ünvan, amaç – konu, NACE kodu, sermaye, sermaye paylarının dağılımı, yönetici ve yetkili gibi bilgileri ekleme imkânı vererek ana sözleşmeyi oluşturmanızı sağlar. Ana sözleşmeyi sistemde oluşturduktan sonra mali müşavirinize kontrol ettirebilirsiniz.
- Kurucu ya da kurucular Türk vatandaşı ise kimlik numaraları, yabancı olmaları durumunda pasaport numaraları ile kayıt işlemi yapılabilir. Öncesinde vergi dairesinden vergi numarası edinmeleri ve bu numarayla kendilerini bizzat MERSİS’e başvurup kaydettirmeleri gerekir.
- Oluşan sözleşmeyi imzalayıp notere tasdik ettirmelisiniz. Noter sözleşmeyi onaylar. Ayrıca, işlemleri sizin adınıza yürütebilmesi için muhasebecinize vekalet onayı verir. Onaylama işlemi kooperatif ve limited şirketlerde, merkezin bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünde yapılabilir. Ticaret sicil müdürlüğü ya da noter onayına sunulurken sözleşmenin fiziki çıktısının ibraz edilmesi gerekmez.
- Noterin onaylaması için MERSİS’ten aldığınız takip numarasıyla başvurmanız gerekir.
- Daha sonra onaylı sözleşmeyle birlikte şirket hesabı açtırmalısınız. Sermayeli şirket açıyorsanız, paranız 1/4’ünü bankaya yatırmanız gerekir. Şirket kurulunca oraya koyulan bloke kalkar.
- Onaylanan resmi defterlerinizi mali müşaviriniz ya da siz ticaret sicil müdürlüğünden teslim aldıktan sonra bir dilekçeyle vergi dairesine başvurup vergi levhanızı çıkarmalısınız. Böylece resmi olarak şirket kuruluşunuz gerçekleşir.
- Vergi dairesinden görevli memur gelerek şirket adresi olarak gösterdiğiniz lokasyonda yoklama yapar. Yoklama sırasında adreste hazır bulunmazsanız, yeniden talep açmanız gerekir.
E-Ticaret Firmasının Düzenli Ödemeleri Nelerdir?
İnternet girişimlerinin teknik alt yapısının oluşması ve işin kazanç sağlamaya başlamasıyla birlikte şirketin düzenli giderleri oluşmaya başlar. Şirket maliyetleri aynı şekilde şirket kuruluşuyla birlikte doğal. Aylık olarak gerçekleştirilmesi gereken bu ödemeler; şirketin iş hacmi, kazancı, kâr ve zararı gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. E-ticaret şirketlerinin düzenli gider kalemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Aylık KDV
- Şirket çalışanlarına ait sigorta primleri
- Şirket kurucusuna ve ortaklarına ait aylık BAĞ-KUR primi
- Aylık ya da üç aylık stopaj ödemesi
- Yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi
- Yıllık yasal defter tasdik bedeli
- Meslek odası yıllık üyelik aidatları
- Aylık mali müşavir hizmet bedeli
E-Ticaret Şirketi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan işletmelerin şirketlerini e-ticaret şirketi olarak kurması; pek çok hibe, destek ve krediden yararlanma sürecini kolaylaştıracaktır. E-ticaret şirketi kurmadan önce KOSGEB girişimci ve ileri girişimci eğitimlerinin tamamlanması, KOSGEB’in işletmenize vereceği desteklerden yararlanabilmeniz için temel adımdır.
E-ticaret şirketleri 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren gelir vergisi muafiyetinden faydalanabilmektedir. Buna bağlı olarak işletmeler ilgili kanun dahilinde yıllık %2 ve %4 oranında gelir vergisi ödemesi yapmaktadır.
İşlemelerin %2 oranında gelir vergisi ödemesi için en az bir çalışanları olmalıdır. %4 oranındaki gelir vergisi ise hiç işçi çalıştırmayan kişilerden alınır. İşletmeler e-ticaret şirketi kurmak için ilk olarak bir muhasebeci ya da mali müşavir ile anlaşmalıdır. Şirket kurma sürecinin muhasebeci ya da mali müşavir tarafından yürütülmesi daha konforlu ve sağlıklıdır.
E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek isteyenlerin şirket kuruluşu yapmadan önce şahıs, limited ve anonim şirket türleri hakkında bilgi alması, farklı şirket türlerinin sağladığı avantajlar ve dezavantajları karşılaştırarak kuruluşu yapılacak şirket türünü belirlemesi gerekir. Ayrıca, e-ticaret yapmak için şirket kurmak isteyenler, şirket kuruluşu sırasında e-ticaret NACE kodunu şirketin faaliyet alanına yazdırmalıdır.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız