SMMM Armağan Yörük

Findeks Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bireysel ve ticari krediler başta olmak üzere tüm finansal işlemlerde etkili olan Findeks kredi notu ticari işletmelerde, kredi notunu düşürecek herhangi bir faaliyet ticari güveni de olumsuz yönde etkileyeceğinden titizlikle takip edilmelidir. Hem bireysel hem işletmeler kişisel ve ticari imajları açısından Findeks kredi notunun yüksek olmasına özen göstermelidir.

Kredi notu en basit şekliyle kredi geçmişini ifade eden bir değer olma özelliğine sahiptir. Geçmiş dönemlere ait kredi ve kredi kartı ödemeleri, fatura borçları gibi belli başlı konular referans alınarak belirlenen bu sayısal değer geçmiş dönemdeki borç ilişkilerinden doğal sayısal verilere dayanarak gelecek 12 aylık sürede var olan borçların ödenmesi olasılığının hesaplanmasıyla elde edilir. 

Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı geçmişi bulunan kişilerin Findeks kredi notu vardır. Aynı şekilde birine kefil olunduğu durumlarda da Findeks kredi notu oluşur. Findeks kredi notunun 1 ile 1900 arasında değişen bir puanlama sistemi vardır. En riskli grup 1, en az riskli grup ise 1900 puana sahiptir. Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunun hesaplanması işleminden sorumludur.

Findeks Kredi Notu İle Neleri Öğrenirsiniz?

Findeks kredi notu kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabına ilişkin borçlarını ödeme alışkanlıklarına, borç durumlarına, yeni kredili ürünlerine ve kredi kullanım yoğunluklarına göre hesaplanır. Kullanıcılar Findeks’ten yalnızca kendi kredi notlarını değil bir başka kişinin kredi notunu da öğrenirler. Bunun için ilgili kişiden onay alınmalıdır. Onay iki farklı yöntemle alınabilir. 

İlk yöntem Findeks kredi notu öğrenilmek istenilen kişinin Findeks Mobil Şube ya da İnternet Şubesi üzerinden Paylaşım Ayarları’nı kullanarak raporun paylaşılmasını istediği kişinin ya da kurumun TCKN’sini ya da VKN’sini girip ön onay vermesi şeklindedir. 

İkinci yöntemde Findeks İnternet Şubesi ya da Mobil Şube üzerinden Findeks kredi notu öğrenilmek istenilen kişinin bilgileri girilir. Kişiye atılan SMS ile Findeks kredi notunun paylaşımı için izin istenir. SMS’e olumlu cevap verilmesi durumunda onay verilmiş olur.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks kredi notunun hesaplanmasında birçok farklı bileşen değerlendirmeye alınır. Kredi notunun %45’ini kişinin kredili ürün ödeme alışkanlıkları, %32’sini mevcut hesap ve borç durumu, %5’ini yeni kredili ürün açılışları ve %18’ini kredi kullanım yoğunluğu oluşturur.

Kredili ürünlere ait ödemelerin zamanında yapılması Findeks kredi notunu yükselten bir etkendir. Ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması Findeks kredi notunun olumsuz etkilenmesine neden olur.

İyi ya da kötü kapanmış olan krediler, limitler, teminatlı ya da teminatsız mevcut borç bakiyeleri Findeks kredi notu hesaplamasına dahil edilir.

Henüz ödeme performansı belli olmamasına rağmen yakın zamanda alınmış olan kredilerin kişinin risklilik oranını artırdığı kabul edilir. Kredi kullanan ve düzenli bir ödeme geçmişi olan kişilerin Findeks kredi notu hiç kredi kullanmayan ya da çok az kredi kullanan bir kişiye oranla daha yüksek olacaktır.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Findeks Risk Raporu tüm bankalarda bulunan toplam kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borç ve limit bilgilerinin öğrenilmesini, tüm ödemelerin tek bir yerden takip edilebilmesini sağlar. Bu rapor üzerinde, Findeks Kredi Notu’nu oluşturan faktörler görüntülenebilir. 

Findeks Risk Raporu üzerinde bankalarda bulunan kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesapları toplu olarak görülebilir. Aynı zamanda bankalardaki toplam borç ve limit bilgilerini öğrenmeyi ve ödeme alışkanlıklarının takip edilmesini sağlar. Kredi taleplerinde ve düzenli ödeme yapılması gereken alışverişlerde Findeks Risk Raporu referans olarak kabul edilir. Kişiler Findeks’ten hem kendi Findeks Risk Raporu’nu hem de farklı bir kişinin Findeks Risk Raporu’nu ğğrenebilirler.  Bunun için ilgili kişiden onay alınması gerekmekte olup onay için Findeks Kredi Notu ile ilgili sürecin aynısı izlenebilir.

Raporu alınmak istenilen kişi gerçek kişi olduğu takdirde Findeks üyesi olmasa raporu alınabilir. Raporu talep edilen kişi tüzel kişiyse Findeks üyesi olması şartı aranır. 

Findeks Risk Raporu açılış tarihine bakılmaksızın tüm aktif kredileri ve son 5 yıl içinde kapanan kredilere ilişkin bilgileri kapsar. Yasal takibe alınan, zarara atılan ve varlık yönetim şirketlerine devredilmesine rağmen bakiyesi henüz kapanmamış krediler 5 yıldan eski olsa dahi rapor kapsamına alınır. 

Raporda kullanılan bilgiler, finans kuruluşlarının düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne ilettiği ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek rapora eklenen bilgilerdir.

Findeks Risk Raporu kapsamında; Findeks Kredi Notu’nuza, kredi notunun değişimine, kredi notunun Türkiye ortalaması ile karşılaştırmasına, kaç adet kredili ürüne sahip olunduğuna, tüm bankalarda bulunan kredili ürünlerin toplam limit ve borç bilgilerine ulaşılabilir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?