SMMM Armağan Yörük

Girişimciler İçin Devlet Destekleri Nelerdir?

Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin ülkemizde yararlanabileceği pek çok farklı destek programı vardır. Bu yazımızda sizler için girişimcilerin başvurabileceği destek programları nelerdir, girişimcilere sağlanan devlet destekleri nelerdir sorularının yanıtlarını vermeye çalıştı.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ekonominin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak, işsizliği azaltma, istihdamı artırmak ve katma değerli ürünler ortaya koyan işletmelerin geliştirilmesini sağlamak için kendi iş modelini kurarak hayata geçiren girişimcileri birçok farklı mekanizma ile destekler.

Bu destekler arasında AR-GE, iş geliştirme, finansman destekleri, teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri, büyüme ve uluslararasılaşma destekleri, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması, üretici işletmeler için hızlı destek programı ve laboratuvar hizmetlerinin sunulması sayılabilir.

Girişimcilere sağlanan desteklerin tümü aynı zamanda uygulanan vergi politikaları ile desteklenmektedir. Bu kapsamda kendi işini kurmaya karar veren girişimcilerin yararlanabileceği pek çok destek program vardır.

Bununla birlikte girişimcilerin başvurabileceği destek programları, bu programlar dahilinde girişimcilere sağlanacak olan destekler ile programlara katılım amacıyla mevzuatta bulunan ve sağlanması gereken bazı şartlar vardır.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Geleneksel girişimci destek programı yeni kurulan işletmelere yöneliktir. Bu destek programının temel amacı, yola henüz adım atan girişimcilerin kurduğu işletmeleri hayatta kalmaları için desteklemektir.

Geleneksel girişimci destek programı kapsamında sağlanan destekler;

  • Geleneksel girişimci destek programından faydalanmak için başvuran girişimciler; gerçek kişi olarak kurduğu işletme için 5.000 TL ve sermaye şirketi olarak kurduğu işletme için 10.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteği alabilmektedir.
  • Girişimciler ayda 40.000 TL’ye kadar performans desteğinden faydalanmak için başvuru yapabilirler. 
  • Girişimcilerin kurdukları işletmelerde çalıştırılacak personelin sahip olması gereken mesleki ve teknik belgeler için geri ödeme artı aranmasızın 5.000 TL’ye kadar sertifika desteği sunulur.

Geleneksel girişimci destek programına başvurmak için aranan koşullar;

  • Girişimcilerin geleneksel girişimci destek programına başvurmadan önce girişimcilik eğitimini tamamlaması gerekir.
  • İşletme gerçek ya da tüzel kişi statüsünde olmalıdır.
  • İşletme KBS’ye (Kobi Bilgi Sistemi) kayıtlı ve aktif durumda olmalıdır.
  • İşletmenin destek programına başvuru yapıldığı tarihten itibaren son bir yıl içinde kurulmuş olması şartı aranır.

İleri Girişimci Destek Programı

İleri girişimci destek programı, belirlenen stratejik öncelikler dahilindeki sektörlerde faaliyette bulunan girişimcilerin kurduğu yeni işletmelere destek sağlar.

İleri girişimci destek programına İleri Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu ve KOSGEB’in belirlemiş olduğu İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda belirtilmiş olan konularda faaliyet gösteren işletmelerin başvurma hakkı vardır.

İleri girişimci destek programı kapsamında sağlanan destekler;

  • İleri girişimci destek programına kabul edilen girişimciler, gerçek kişi olarak kurdukları işletmeleri için 5.000 TL, sermaye şirketi olarak kurdukları işletmeleri için 10.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteği alma hakkına sahiptirler.
  • Girişimciler buna ek olarak 40.000 TL’ye kadar performans desteğinden faydalanmak üzere başvuruda bulunabilirler.
  • Bu program dahilinde makine, teçhizat ve yazılım desteğinden de girişimcilerin faydalanması mümkündür. İşletmeye, makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli ya da zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz 100.000 TL’ye kadar destek sunulmaktadır.
  • Destek tutarı orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmeler için 200.000 TL’ye, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmeler için ise 300.000 TL’ye kadar çıkabilir.
  • İleri girişimci destek programı dahilinde girişimcilere mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği adı altında 10.000 TL’ye kadar destek verilmesi mümkündür.
  • Girişimcilerin kurduğu işletmelerde çalıştıracakları personelin sahip olması gereken mesleki ve teknik belgeler için geri ödeme şartı aranmaksızın 5.000 TL’ye kadar sertifika desteği verilir.

İleri girişimci destek programına başvurabilmek için aranan koşullar;

  • Girişimciler, işletmelerini kurmadan önce girişimcilik eğitimlerini tamamlamış olmalıdırlar.
  • İşletme gerçek ya da tüzel kişi statüsünde bulunmalıdır.
  • İşletme KBS’ye (Kobi Bilgi Sistemi) kayıtlı ve aktif durumda olmalıdır.
  • Girişimcinin kurduğu işletmedeki kurucu ortak payının en az %50 ve üzerinde olması şartı aranır.
  • İşletme, Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda belirtilmiş olan konularda faaliyet göstermelidir.
  • İşletme destek programına başvuru yapılan tarih itibarıyla en son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.

İş Plânı Ödülü Destek Programı

Girişimcilik ekosisteminde bulunan oyuncular ile iş birliği sağlanması, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında teşvik edilmesi amacıyla girişimcilik konulu yarışmalar sonucu başarılı bulunan iş plânları, modelleri ve fikirleri ödüllendirilerek hayata geçirilmesinin sağlanması amaçlanır.

İş plânı ödülü destek programı kapsamında sunulan ödül niteliğindeki destekler üç farklı kategori altında toplanmaktadır. Ödülü almaya hak kazanan girişimciye ait işletme gerçek ya da tüzel kişi statüsünde bulunmalıdır. Ayrıca işletme KBS’ye yani Kobi Bilgi Sistemi’ne kayıtlı ve aktif durumda bulunmalıdır.

Girişimcilik eğitimi desteği sunularak girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Temel olarak bu eğitimin alınması, girişimciler için geleneksel ve ileri girişimcilik desteği programları kapsamında sağlanan olanaklardan yararlanmak için aranan bir ön koşul olma özelliğine sahiptir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?