SMMM Armağan Yörük

Hangi Sektörde Şirket Kurmalıyım?

Kendi işini kurmak isteyen kişiler için en zor aşama ne iş yapacağına karar vermektir. Bu noktada en önemli belirleyicilerden biri sermaye olsa da çoğu kişinin hayali minimum sermayeyle maksimum karlılıkta bir iş sahibi olmaktır.

Sıfırdan bir şirket kurmak istiyorsanız sektör seçimi sırasında titizlikle davranmalısınız. Faaliyet göstereceğiniz sektör hakkında detaylı araştırma yaparken sermayenize göre iş seçmeye özen göstermelisiniz.

Son yılların en karlı sektörlerinin başında e-ticaret sektörü gelir. E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek için online satış konusunda deneyim ve bilgi birikimi gereklidir. Bunun dışında satışı yapılacak ürünlerin pazar gücü ve en iyi e-ticaret ürününün hangisi olduğu gibi konularda detaylı analizler yapılmalıdır. Ayrıca hedef kitle ve hedef kitleye hitap edebilecek ürünler doğru bir şekilde belirlenmelidir.

E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek için bir web sitesine sahip olmak gerekir. Ürün tedariği için uygun fiyatlarla ürün sunan firmalarla anlaşılmalıdır. Ürün fiyatına göre elde edilecek kar hesaplanmalı, kargo şirketiyle anlaşma yapılmalıdır.

Pek çok yatırımcı giyim, gıda ve hizmet sektörlerinde faaliyet göstermeyi tercih eder. Bu sektörlere duyulan gereksinim hiçbir zaman bitmemekle birlikte çok fazla alternatifin olması bu sektörlerdeki rekabeti yoğunlaştırmaktadır. 

Şirket kurmak ve ticari faaliyetlerde bulunmak için karlı sektörlerden bir diğeri oyun sektörüdür. Oyun sektörü çok hızlı gelişme gösteren ve çok büyük potansiyele sahip olan bir sektördür.  

Genç Girişimci Şirketi Avantajlarını Biliyor musunuz?

Ekonomik hayatta aktif bir şekilde yer almak isteyen kişiler belirli şartları yerine getirdikleri takdirde genç girişimci şirketi kurarak pek çok farklı avantajdan faydalanabilirler. Ülkemizin genç bir nüfusu olduğundan gelir elde etmek için işletmesini kurmak isteyen kişilerin sayısı son derece fazladır. Ancak vergi ve sigorta prim maliyetleri çoğu kişinin gerekli adımı atamamasına neden olmaktadır.

Yapılan düzenlemeler sonucunda 18 ila 29 yaşları arasında olan genç girişimcilere pek çok farklı avantaj sunulmaktadır. Bu kapsamda 3 vergilenme dönemi ve 1 yıl SGK primlerinden muafiyet sağlanmaktadır.

2022 genç girişimci destekleri kapsamında;

  • Genç girişimci faaliyetlerine başladığı takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca sağladığı kazancın yıllık 75.000 TL’lik kısmına gelir vergisi istisnası uygulanır.
  • 4B kapsamında 01/06/2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olan genç girişimcilerin BAĞKUR primleri 1 yıllık süre boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanır.

Genç girişimci desteğinden faydalanacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması gerekir. Bu avantajlardan yararlanılabilmesi için sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • İşe başlama bildirimi kanuni süre içerisinde yapılmalıdır.
  • Limited şirket ve anonim şirket hariç olmak kaydıyla ticari, zirai ya da mesleki faaliyet dolayısıyla adlarına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş olmalıdır.
  • Genç girişimci desteğinden faydalanacak kişi kendi işinde bilfiil çalışıyor olmalı ya da işi kendisi sevk ve idare etmelidir.
  • Genç girişimci 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmalıdır.
  • Adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde yürütülen faaliyetlerde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamı tüm artları taşıyor olmalıdır.
  • Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hariç olmak kaydıyla faaliyeti durdurulan ya da faaliyetine devam eden bir işletme veya mesleki faaliyet eş ya da bu derece dahil olmak üzere üçüncü dereceye kadar kan ya da kayın hısımlarından devralınmış olmamalıdır. 
  • Mevcut bir işletmeye ya da mesleki faaliyete sonradan ortak olunmamalıdır.
  • Yabancı uyruklu tam mükellef gerçek kişilerin de genç girişimci istisnasından faydalanması mümkündür.

Genç girişimci desteğinden faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaftırlar. Ayrıca 4B SGK primleri bir yıl boyunca Hazine tarafından karşılanır.

Oyun Şirketi Kuranlar da Çeşitli Teşviklerden Yararlanabilir

Ülkemizde yürürlükte olan Oyun ve Uygulama Geliştirme Desteği kapsamında her bir oyun ve uygulama için ayrı olmak kaydıyla oyun ve uygulama geliştirme aşamasında personel ile yazılım için 100 bin USD destek verilir. Geliştirme aşamasından sonraki pazarlama kapsamında ise 200 bin USD destek verilmesi söz konusudur.

Bunun yanı sıra yurtdışına yönelik olarak yapılan basılı tanıtım, TV ve radyo reklamları, web sitesi tasarımı, sosyal medya reklamları, iç ve dış mekanlarda gerçekleştirilen tanıtımlar ile diğer tanıtım harcamaları gibi reklam tanıtım desteklerine ilişkin ödemelerin %60’ı Bakanlık tarafından 5 yıl boyunca geri ödemesiz hibe desteği verilir. Destek üst sınırı yazılım, mobil uygulama, dijital oyun ve dijital aracılık platformu başına yıllık 4.800.000 TL’dir.

Aynı şekilde yurtdışına yönelik olarak pazara giriş stratejilerinin oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan/yaptırılan rapor, analiz ve veri tabanı üyelik giderlerine %70 oranında ve 5 yıl süreyle destek verilir. Destek üst sınırı yıllık 600.000 TL’dir.

Bunların yanı sıra yazılım, dijital oyun, mobil uygulama ve dijital aracılık platformu ürün yerleştirme desteği, yurtdışında ofis, depo, mağaza, showroom, stand açma kira desteği gibi farklı destekler de bulunmaktadır.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?