SMMM Armağan Yörük

İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Nasıl Yapılır?

işe giriş bildirgesi nedir nasıl yapılır

İşletmelerin çalışanlarının sosyal güvenceleri için sigorta yaptırma zorunluluğu vardır. Ve çalışanların işe başlamadan önce SGK’ya bildirilmesi için işe giriş bildirgesi verilmesi gerekir. SGK bünyesinde sigortalı olarak çalışacak kişiler için işe giriş bildirgesi ve işten çıkış bildirgesi çok önemli belgelerdir. 

İşverenler sigortalı elemanları işe başlamadan önce işe giriş bildirgesi ile kuruma bildiride bulunmalıdırlar. Aynı şekilde sigortalı çalışan işçilerin sigortalılığının sona erdiği durumlarda da yine SGK’ya işten çıkış bildirgesi ile bu durum beyan edilmelidir.

Yeni işe alınacak bir işçi ile ilgili olarak yapılması gereken en önemli işlerden biri işe giriş bildirgesinin düzenlenmesidir. Bir kişinin sigortalı statüsünde olabilmesi için işçi ya da işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na işe giriş bildirgesi yapılmalıdır. Bu her kurumun işe aldığı her bir personel için gerçekleştirmesi gereken bir prosedürdür. Bu prosedürün işveren tarafından titizlikle yürütülmesi iş sırasında gerçekleşebilecek kazalar ya da çalışanların sosyal haklarının ve güvencelerinin korunması açısından son derece önemlidir. Ayrıca kurumların sigortasız işçi çalıştırmaları yasal değildir. Ve birtakım cezai yaptırımları vardır. İşe Giriş Bildirgesi işverende, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ve işe başlayan kişide bulunmalıdır.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?

İşverenler çalışanlarının T.C.Kimlik Numarası ile SGK’nın internet sitesi üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde bildirim yapabilirler. Bunun için öncelikle işyerinin SGK hesabına giriş yapılmalıdır. Daha sonra Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi tıklanıp çalışanın kimlik numarası sorgulanır. Sistemde çalışanın bilgileri görüldükten sonra açılan ekranda bilgi girişleri yapılır. Onay butonuna basıldığında işe giriş bildirgesi tamamlanmış olur. 

Yarı zamanlı diğer bir deyişle part time çalışan için işe giriş bildirgesi yapılırken bilgi girişi bu kapsamda gerçekleştirilmelidir. Günde kaç saatlik bir çalışma yapılacaksa bu saat 30 ile çarpılmalı ve 7.5’a bölünmelidir. Sisteme giriş yapılırken bu bilgiler kullanılmalıdır.

İşe giriş bildirgesi SGK’ya istisnai durumlar hariç olmak kaydıyla en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihin bir gün öncesinde verilmelidir. Bir gün öncesinin resmi tatile denk geldiği durumlarda beyan ilk iş gününün sonuna kadar yapılmalıdır. Çalışanın deneme süresine tabi tutulacağı durumlarda dahi ilgili süre zarfında sigortalı olması gerekir. İlk kez iş yeri bildirgesinde bulunulduğu durumlarda çalışanın işe giriş bildirgesi, iş yerinin tescil olduğu tarihten sonraki bir aylık süre içerisinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesi yasal sürede yapılmadığı ve bu durum tespit edildiği takdirde işletmeye para cezası uygulanması söz konusu olur.

Yeni işe başlayan kişi tarım, balıkçılık ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren bir işyerinde çalışmaya başladığında personelin işe giriş bildirgesi işe başladığı tarihte yapılabilir. Bunun nedeni söz konusu sektörlerin yüksek dinamizme sahip bulunması ve personel değişiminin yoğun bir şekilde gerçekleşmesidir.

İşverenler iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin bildirimlerini İşe Giriş Bildirgesi, hizmet kayıtlarını aylık prim ve hizmet belgesi, hizmet akdi sonlanan sigortalının işten ayrılışını İşten Ayrılış Bildirgesi ile birlikte e-Sigorta ve e-Bildirge uygulamaları üzerinden SGK’ya göndermekle yükümlüdürler.

İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışa işçilerin işe giriş bildirgesi sorgulama işlemi www.turkiye.gov.tr adresinden online olarak yapılabilir. İşe giriş bildirgesi, işten çıkış bildirgesi, prim ödemesi ve birçok farklı bilgiye bu sayfa üzerinden ulaşmak mümkündür. E-devlet şifresinin bulunmadığı durumlarda herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi alınarak sisteme giriş yapılabilir ve site kapsamındaki işlemler gerçekleştirilebilir.

işe giriş bildirgesi nasıl yapılır

İşten Çıkış Bildirgesi Sorgulama

İşverenlerin yanlarında sigortalı olarak çalışan işçilerin sigortalılığının sona ermesi durumunda düzenleyip Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyan etmesi gereken belgeye işten çıkış bildirgesi denilir. Sigortalı olarak çalışan işçilerin işten çıkması durumunda çıkışlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi için tanınan yasal süre 10 gündür. Eğer 10 günlük yasal süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyanda bulunulmazsa işverene asgari ücretin 1/10’u kadar para cezası verilmesi söz konusudur.

T.C.Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler kısmından 4A İşe Giriş ve Çıkış bilgileri görüntülenip barkodlu belge oluşturulabilir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK Hizmet Dökümü SGK borcunun sorgulanması, emekli maaşının sorgulanması ya da hesaplanması gibi işlemleri için çıkarılabilir. SGK hizmet dökümü belgesiyle kıdem tazminatının ve ikramiyenin de hesaplanması mümkündür. SGK hizmet dökümü vize alma süreci sırasında da istenilen belgeler arasında yer alır. 

SGK Prim Borcu Sorgulama

Çalışanlar hizmet ve bilgi sorgulamalarını e-devlet aracılığıyla online olarak gerçekleştirebilirler. Bunun için önce e-devlet’e girilmesi gerekir. Daha sonra çıkan pencereden “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” bağlantısına tıklanır. Eğer kişiye ait SGK prim borcu varsa bu sayfada görüntülenebilir. Toplam prim gününü görüntülenmesi için yine e-devlet sisteminden yararlanılmalıdır. SGK Hizmet Dökümü’nde toplam prim gün sayısı ve aylara bölünmüş detaylı prim durumu görüntülenebilir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?