Japonya Dijital Göçebe Vizesi Nedir? Kimler Yararlanabilir?
Japonya Mart 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte dijital göçebe vizesini başlatmıştır. Bu kapsamda, AB üyesi ülkeler de dahil olmak kaydıyla 49 ülkenin vatandaşlarının ülkede 6 aya kadar kalmasına izin vermektedir. Japonya kalabalık şehirleri, doğal güzellikleri ve dünya genelinde popülerlik kazana kültürüyle pek çok kişi için işin ve seyahatin birleştirilebileceği en güzel yerlerden biridir.
Diğer yandan Japonya ekonomisi giderek yaşlanan nüfusun tehdidi altında olduğundan, uluslararası rekabet gücünün artırılması amacıyla yabancılara daha fazla açılmayı gündeme getirmektedir. Japonya çalışma bakanlığının yaptığı açıklamaya göre ülkede çalışan yabancı uyruklu kişi sayısı en yüksek rakama ulaşmış ve iki milyonun üzerine çıkmıştır.
İçindekiler
- 1 Japonya Dijital Göçebe Vizesine Kimler Başvurabilir?
- 2 Japonya Dijital Göçebe Vizesi İçin Ne Kadar Kazanmak Gerekir?
- 3 Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
- 4 Dijital Göçebe Vizesi Şartları Nelerdir?
- 5 Dijital Göçebe Vizesi Almak İçin Gereken Evraklar
- 6 Hangi Ülkeler Dijital Göçebeleri Kabul Ediyor?
- 7 Ülkeler Yalnızca Dijital Göçebe Vizesi mi Veriyor?
- 8 Ülkelerin Dijital Göçebeler İçin Düzenlediği Özel Programlar Neler?
Japonya Dijital Göçebe Vizesine Kimler Başvurabilir?
49 ülkenin ve bölgenin vatandaşları Japonya dijital göçebe vizesine başvurabilir. Bunlar, Japonya’yla vergi anlaşması imzalayan ya da Japonya’yı ziyaret ederken vize muafiyeti bulunan ülkelerdir. Bunlar arasında Ermenistan, Gürcistan, Lihtenştayn, Monako, Norveç, İsviçre, Belarus, İzlanda, Moldova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Türkiye ve Birleşik Krallık’a ek olarak tüm AB ülkeleri bulunur. Ayrıca Avusturya, Singapur, Güney Kore ve ABD’den gelen kişilerin de Japonya dijital göçebe vizesine başvurması mümkündür.
Japonya dijital göçebe vizesi, başta BT alanında çalışanlar olmak üzere yüksek vasıflı profesyonelleri hedef almaktadır. Japonya dışındaki bir şirket için uzaktan çalışmayı ya da yurt dışındaki müşteriler için serbest meslek sahibi bir serbest çalışan olarak çalışmayı da içeren belirli faaliyetler için verilir. Bu durumun, yurt dışındaki reklam verenlerden gelir elde eden YouTuber’lar için geçerli olması da beklenmektedir.
Japonya Dijital Göçebe Vizesi İçin Ne Kadar Kazanmak Gerekir?
Japonya dijital göçebe vizesine başvuracak kişilerin yıllık en az 10 milyon Japon Yeni (62.672 €) geliri olmalıdır. Bunun yanı sıra özel sağlık sigortalarının olması şartı da aranır. Japonya dijital göçebe vizesi, uzaktan çalışanların altı aya kadar ülkede kalmasına izin verir. Ülkeden ayrıldıktan altı ay sonra yenileme yapılabildiği için art arda kalış imkanı bulunmaz.
Özel sağlık sigortası kapsamında olmaları durumunda, Japonya’da kaldıkları süre boyunca eşleri ve çocukları da dijital göçebelere eşlik edebilir. Bununla birlikte, başvuru sahipleri ikamet hakkına sahip olmaz ve uzun süreli konaklama kiralaması yapamaz.
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dijital göçebe vizesi özellikle uzaktan çalışma modeliyle hayatını sürdürmekte olan kişilerin büyük ilgi gösterdiği bir vizedir. Dijital göçebe vizesi, turistik vize ya da uzun süreli vizelerden farklıdır. Bir yandan bireylerin istedikleri ülkede çalışmasını bir yandan da farklı imkanlardan yararlanmasını sağlar. Dijital göçebe vizesinin tam adı “digital nomad visa”dır. Bu vizeden faydalanmak için başvuruda bulunulacak ülke özelinde sağlanması gereken çeşitli şartlar vardır.
Diğer yandan dijital vize ile dijital göçebe vizesinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bazı ülkeler vize başvurularının çevrim içi olarak yapılmasına imkan vermekte olup çevrim içi araçlar ve internet siteleri üzerinden gerçekleştirilen resmi vize başvuruları dijital vize olarak adlandırılır. Dijital göçebe vizesi ise tamamen farklıdır. Dijital göçebe vizesi uzaktan çalışan, dünyanın farklı noktalarını gezen ve ana dil seviyesinde yabancı dil bilen kişiler için işlevsel bir çözüm olabilir.
Dijital Göçebe Vizesi Şartları Nelerdir?
Dijital göçebe vizesi şartları başvuruda bulunulacak ülke özelinde değişiklik gösterebilmekle birlikte temel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Dijital göçebeler internet bağlantısı olmadan çalışamaz. Bu nedenle, iyi ve hızlı internet bağlantısına gereksinim duyulur.
- Dijital göçebe olmak isteyen kişilerin birtakım finansal yükümlülükleri vardır. İyi bir gelirlerinin olması ve ülke bazlı temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekir.
- Dijital göçebeler dijital araçları çok iyi düzeyde kullanmalıdır. Dijital yeterlilik için dijital becerilerini artırmaya odaklanmalıdır.
- Yeni nesil bir çalışma modeli olan uzaktan çalışma modeline adapte olmalıdır. Uzaktan çalışma modeline uygun olan iş kollarında ve ofissiz olarak çalışan kişiler dijital göçebe adayıdır.
Dijital Göçebe Vizesi Almak İçin Gereken Evraklar
Dijital göçebe vizesi almak için gereken belgeler, pasaport ve vize başvurusu sırasında hazırlanması gereken belgeler ile benzerlik gösterir. Bununla birlikte dijital göçebe vizesi veren ülkelerin ek belge talep etme hakkı saklıdır. Dijital göçebe vizesi almak isteyen kişilerin matbu belgeleri tam ve eksiksiz bir şekilde doldurması, gerekli diğer belgeleri eksiksiz olarak hazırlaması ve ibraz etmesi gerekir. Dijital göçebe vizesi almak için ibraz edilmesi gereken belgelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası
- İş yeri referansı
- Vize ücretinin ödendiğini gösterir nitelikte makbuz
- Dijital göçebe vizesi başvuru formu
- Sağlık raporu
- Gelir belgesi (maaş bordrosu)
- Konaklama ve yolculuk planları ile bunları doğrular nitelikte kanıtlar
Hangi Ülkeler Dijital Göçebeleri Kabul Ediyor?
Japonya dijital göçebe vizesini yeni yürürlüğe koymuş olsa da, uzun zamandır dijital göçebeleri kabul eden pek çok farklı ülke vardır. Her ülke kendi politikası, iş modeli ve diğer dinamikleri doğrultusunda hareket ederek farklı ve esnek vize türleri sunabilir. Dijital göçebe vizesi için kontenjan açan ve dijital vize başvurularını kabul eden ülkelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Avustralya
- Macaristan
- Meksika
- Malta
- İzlanda
- İsviçre
- Portekiz
- İspanya
- Endonezya
Ülkeler Yalnızca Dijital Göçebe Vizesi mi Veriyor?
Dijital göçebe vizesi almak isteyen kişiler iş anlamında yeterli bilgi birikimine ve finansal açıdan yeterli bütçeye sahip olmalıdır. Kolay gibi duran bir süreç olmakla birlikte planlı ve programlı ilerlenmesi gerekir. Dijital göçebe vizesi veren ülkelerin bazı ek özellikler belirlemesi, ek fırsatlar sunması ve yeni programlar başlatması mümkündür.
Ülkeler günümüzde bir yandan standart vize uygulamalarına devam etmekte diğer yandan yeni ve popüler bir kategori olan dijital göçebe vizesi vermektedir. Diğer bir deyişle, dijital göçebe vizesi veren ülkeler diğer vize türlerini uygulamaya da devam etmektedir.
Ülkelerin Dijital Göçebeler İçin Düzenlediği Özel Programlar Neler?
Her ülkenin dijital göçebeler için özel programlar düzenleme zorunluluğu bulunmaz. Bununla birlikte yeni nesil uygulamaları takip eden ve dünya standartların uyum sağlamaya çalışan ülkeler ek destek ve programlar düzenlemeyi tercih edebilir. Dijital göçebeler bazı ayrıcalıklar sunan programlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Dijital göçebelerin yatırım yapmasını sağlamak üzere uygun teşvikler sunulabilir. Bu teşvikler sayesinde dijital göçebeler yabancı yatırımcı fırsatlarından yararlanma avantajını elde edebilir.
- Dijital nomad vizesi almak için yabancı dil bilgisine ihtiyaç duyulur. Ana dilin yanı sıra en az iki dilin daha bilinmesi beklenebildiği için bazı ülkeler dijital göçebeler için dil desteği programları düzenlemektedir.
- Dijital göçebeler için kurs, eğitim merkezi ve üniversite eğitimi gibi pek çok noktada destek sağlanmaktadır.
- Dijital göçebeleri destekleyen ancak dijital göçebe vizesi olmayan ülkelerin iş vizesi kurallarını esnettiği görülebilmektedir.
Dijital göçebe vizesine başvuruda bulunmak için tüm belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Talep edilen belgelerin doğru, güncel ve eksiksiz olarak sunulması dijital göçebe vizesinin kabul edilmesi için temel şarttır. Başvuru doğru belgelerle yapılmadığı durumlarda dijital göçebe vizesi başvurusu doğrudan reddedilir ve sonraki vize başvuru süreçlerinde sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız