KOSGEB Başvuru Şartları Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı 3621 sayılı kanun ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Ticarete atılmak, kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin en büyük destekçilerinden biri olan KOSGEB aynı zamanda halihazırda faaliyet göstermekte olan işletmelerin kendilerini geliştirmelerine de katkı sağlamaktadır. Özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösteren ve KOSGEB başvurusu yapan firmalara sunduğu desteklerle gündeme gelen kuruma yoğun bir talep bulunmaktadır.
Özel bütçeli bir kamu kuruluşu olan KOSGEB tüm işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi bulunmaktadır. KOSGEB tarafından verilen destekler hem hibe hem kredi şeklinde olabilmektedir.
KOSGEB girişimci gerçek kişilere ve KOBİ tanımına uyan işletmelere;
- Girişimcilik Destekleri,
- AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri,
- İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri,
- KOBİ Finansman Destekleri,
- İŞGEM/TEKMER Programı,
- Laboratuvar Hizmetleri,
- Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri sağlamaktadır.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB tarafından sağlanan desteklerden yararlanmak için;
- Türk vatandaşı olan,
- 18 yaşını tamamlamış bulunan,
- KOSGEB tarafından düzenlenen 32 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ni tamamlamış ya da İş Kurma Danışmanlık Eğitimi almış olan,
- Üniversite sınırları dahilinde Genç Girişimci Geliştirme Programları’na katılıp mezun durumda olan,
- İŞGEM içerisinde yer alıp 1 sene içerisinde işletme açmış olan kişiler başvurabilmektedir.
Nasıl Başvuru Yapılır?
KOSGEB tarafından sağlanan desteklerden yararlanılması için öncelikle kosgeb.gov.tr adresindeki e-hizmetler menüsünden KOSGEB’e ilk başvuru butonuna tıklanır ve işletme kaydı yapılır. İşletmenin KOBİ vasfı taşıyıp taşımadığını tespit edilebilmesi için KOBİ beyannamesi doldurulur. Verilen beyannamenin uygunluğu KOSGEB uzmanı tarafından değerlendirilir. Planlanan destekler hakkında uzman ile görüşülüp başvuruda bulunulabilir.
Girişimcilik Destekleri
KOSGEB tarafından sağlanan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında geleneksel girişimci destek programı ve ileri girişimci destek programı bulunur. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamış olan girişimciler tamamen geri ödemesiz olan Geleneksel Girişimci Desteği’ne başvurabilir. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve 18 yaşını doldurma şartları da aranmaktadır. Online ortamda kursu tamamlamak ve girişimcilik sertifikası almak için e-devlet üzerinden kurs başvurusu yapılabilir. KOSGEB web sitesinde sağ üstte giriş yap bölümüne tıklandıktan sonra açılan pencerede TCKN ve e-devlet şifresi girilerek giriş yapılabilir. KOSGEB’in videoları izlenmeli, video sonunda onay yapılmalı ve sorulan sorular doğru bir şekilde yanıtlanmalıdır. Kurs eğitim videolarının ve soruların tamamlanmasının ardından KOSGEB sertifika sorgulama yapılır. Sertifika alma hakkı kazana kişiler KOSGEB’in desteklediği sektörlere ait olmak kaydıyla iş fikirlerini KOSGEB’e iletirler.
Geleneksel Girişimci Desteği’nde 65.000 TL’ye kadar destek ödemesi yapılabilmekle birlikte ödeme miktarı seçilen sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Gerçek kişi işletmelerine 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelerine 10.000 TL kuruluş desteği verilir. Performans desteği işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi ve istihdam sayısı göz önünde bulundurularak belirlenir. Destek tutarı hesaplamasında ilgili dönemde SGK nezdinde 4(a) kapsamındaki personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı dikkate alınmaktadır. Performans desteği toplamda iki kez, performans dönemleri sonunda geri ödemesiz olarak işletmeye sağlanmakta olup her performans dönemi bir yıldır. Birinci performans dönemi için;
- 180 – 539 olan işletmelere 5.000 TL,
- 540-1079 olan işletemelere 10.000 TL,
- 1080 ve üzeri olan işletmelere 20.000 TL performans desteği sağlanır.
İkinci performans dönemi için;
- 360-1079 olan işletmelere 5.000 TL,
- 1080-1439 olan işletmelere 10.000 TL,
- 1440 ve üzeri olan işletmelere 20.000 TL performans desteği olarak uygulanır.
Asgari prim gün sayısına ulaşan işletmeler için eğer girişimci; genç, engelli, kadın, gazi ya da birinci derecede şehit yakınıysa her bir performans dönemi için belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir ve en fazla 50.000 TL’ye kadar destek sağlanabilir. Girişimcinin Geleneksel Girişimci Destek Programı başvurusunda bulunmakta olduğu işletmedeki kurucu ortak payının en az %50 olması gerekir.
Ayrıca destek programı süresince girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşememektedir. Desteklenen işletme, kuruluş tarihinden itibaren bir yıl dolmadan kapanırsa, geri ödemesiz destekler ödeme tarihinden itibaren işleyen yasal faiziyle tahsil edilir. İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamasını müteakiben tasfiye başlar ya da kapanırsa, destek ödemeleri geri alınmamaktadır. İşletmenin kuruluş tarihi Geleneksel Girişimci Eğitimi’nin tamamlandığı tarihten en az bir gün sonra olmalı, eğitimin tamamlandığı tarihle işletme kuruluş tarihinin aynı gün olması kabul edilmemektedir.
İleri Girişimcilik Destek Programı’nda 370.000 TL’ye kadar tamamen geri ödemesiz destek verilebilir. Kuruluş desteği, performans desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği, mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ve sertifika desteği İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında sağlanmaktadır. İşletme ya da girişimci bu programdan yalnızca bir kez yararlanabilmektedir. İleri Girişimcilik Destek Programı’na başvurmak için de Geleneksel Girişimci Destek Programı’na başvurmak için aranılan şartlara sahip olmak gerekmektedir.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız