Ticari hayatta son dönemin en popüler kavramlarının başında marka tescili gelir. Slogan, logo, görsel dili ve iletişim şekli gibi farklı unsurlar marka tescilini oluşturur. Özellikle çetin bir rekabetin söz konusu olduğu e-ticaret sektöründe fark yaratma noktasında marka tescili son derece önemli bir rol üstlenir. Bununla birlikte markalaşma ve marka kimliği oluşturma çalışmaları hukuki zemine oturtularak gerçekleştirilmelidir.
Herhangi bir markaya ait olan her unsurun bir şahsa ya da işletmeye tahsis edilmesine marka tescili denilir. Marka tescili işlemiyle birlikte bahsi geçen tüm unsurların kullanım hakları hukuken o kişiye ya da şirkete ait bir hale gelir. Bunun sonucunda başka kişilerin ya da kurumların o markaya ait unsurlardan herhangi birini kullanması ya da taklit etmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle eğer herhangi bir girişim kendi özgün marka kimliğini yaratmayı istiyorsa sürecin başlangıcında marka tescilinin yapılması zorunludur.
Marka tescili yapılırken logo, sembol, tasarım, işaret ve renk kullanımı gibi farklı detayları kapsamasına özen gösterilmelidir. Bu aşamada belirleyici olan nokta tescil edilecek olan unsurların ayırt edici özelliğe sahip olmasıdır. Dana önceden tescillenmiş olan ürünler, hizmetler ya da diğer unsurlardan net bir şekilde farkı olan unsurların tescil edilmesi mümkündür. Bu sayede üçüncü kişilerin yaratılan markayı ve ona bağlı unsurları kullanma yoluyla haksız kazanç elde etmesi engellenebilir.
İçindekiler
Marka Tescili Nerede ve Nasıl Yapılır?
Ülkemizde marka tescili yetkisi Türk Patent Enstitüsü’ne aittir. Marka tescili yaptırmak isteyen kişilerin ya da şirketlerin gerekli belgeleri ibraz ederek Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunması gerekir.
Marka tescili başvurusu aracı kurumlar aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Bu noktada marka tescili yapan firmalara vekalet verilir ve süreç bu şekilde yürütülür. Marka tescili konusunda yeterli deneyime ve bilgiye sahip olmayan kişilerin ya da işletmelerin işlemlerin aksaksız bir şekilde gerçekleşmesi için bu yöntemi tercih etmesi önerilir.
Marka tescili yaptırmak için ticari şirket olunması zorunlu değildir. Diğer bir deyişle gerçek kişiler de marka tescili başvurusunda bulunurlar. Bununla birlikte tek başvuru kapsamında birden fazla markanın tescil ettirilmesi söz konusu olmadığından tescil edilmesi istenilen her bir marka için ayrı ayrı başvuruda bulunulmalıdır.
Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türk Patent Enstitüsü’nden randevu alınarak ve gerekli evraklar fiziken ibraz edilerek marka tescil başvurusunda bulunulabilir. Bunun yanı sıra marka tescili başvurusu Türk Patent Enstitüsü’nün internet sitesi üzerinden online olarak da yapılabilir.
Bunun için ilk adım sisteme e-Devlet şifresi ile giriş yapmaktır. Sürecin gerçekleştirilmesi için aracı kurumlar yardımıyla işlem yapılması da tercih edilebilir. Marka tescili başvurusunun reddedilmesi durumunda aracı kurumlar gerekli savunma hazırlıklarını tamamlayarak karara itiraz edebilirler. İşlem tamamlandıktan sonra marka tescil belgesi teslim edilir.
Marka Tescil Süreci Nasıl İşler?
Marka tescil süreci pek çok farklı aşamadan meydana gelir. Marka tescili ihtiyacının duyulmasıyla bu konuda danışmanlık alınabilir. Tescil edilmek istenilen markaya ilişkin sorgulamalar yapılarak başvuru için talep edilen belgeler toplanır. Online ya da fiziksel ortamda başvuru yapılır ve yayınlanır. Yapılan başvuru Türk Patent Enstitüsü ve Marka Kurumu tarafından şeklen ve hukuki açıdan incelenir. Başvuru reddedildiyse karara itiraz edilir ve itirazın incelenmesi süresi başlanır. Başvuru kabul edildiyse karar Resmi Marka Bülteni’nde ilan edilir. Marka ve markaya dair unsurlar tescil belgesiyle koruma altına alınarak belge ilgili kişi ya da kurumlara verilir.
Bu sayede başvuruya konu olan marka haklarının, tescil talebinde bulunan kişi ya da kurumlara ait olduğu hukuken kayıt altına alınmış olur. Bu belge düzenlendikten sonra söz konusu kayıt Türk Patent Enstitüsü’nün internet sitesinden yapılan marka tescili sorgulama sonuçlarında da görülebilmektedir. Bu sorgulama ekranı marka adına karar verme aşamasında, düşünülen ismin tescil edilmiş olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.
Marka tescil başvurusunun ne kadar sürede sonuçlanacağı başvuru yapılan dönemde Türk Patent Enstitüsü’nün ne kadar yoğun olduğuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama 7 ila 11 ay arasında sonuçlanmakla birlikte sonuca itiraz edildiği takdirde süre uzayabilir. Başvuru sırasında sunulan bilgiler ve belgeler eksik olduğu durumlarda Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tespit edilirse eksikliğin giderilmesi için 2 ay ek süre tanınması söz konusu olabilir. 2 aylık süre içinde bu eksikliğin giderilmemesi halinde başvurunun iptal edilmesi dahi gündeme gelebilir.
Marka Tescili Yenilenir mi?
Marka tescili evrakları eksiksiz bir şekilde kuruma ibraz edildiği ve yapılan incelemeler sonucunda marka tescili yapıldığı durumlarda 10 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre ek ücret ödenerek uzatılabilir.
Bununla birlikte talep edilen belgeler teslim edildiği ve ücret yatırıldığı an başvuru resmiyet kazanır. Böylece hakkına başvuru yapılan marka adı rezerve edilmiş olur. Yapılan başvuru sonuçlanana dek marka adının herhangi bir şahıs ya da kurum için tescil edilmesi söz konusu değildir.
10 yıl geçerlilik süresi dolacağı zaman marka tescil süresi yenilenebilir. Bunun için yenileme işlemi tescil süresi dolmadan 6 ay önce başlatılmalıdır.