Mersis Nedir? Mersis No Nedir?
Yeni nesil teknolojilerin hayatımızın her alanına entegre edilmesi sonucu dijitalleşen sistemler giderek artıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB tarafından oluşturulan Mersis de dijitalleşen sistemler arasında yer alıyor. Ticari hayat içerisinde aktif rol alacak kişiler tarafından “Mersis nedir?” sıklıkla merak ediliyor.
Mersis, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin kısaltmasıdır. Ticaretle ilgilenen kişilerin yakından bildiği bu kavramın, firmalaşmanın popülerleşmesi ve e-dönüşümün yaygınlaşmasıyla öne çıkmış olduğu biliniyor. Merkezi bir bilgi sistemi olarak tanımlanabilecek MERSİS iki temel fonksiyonu yerine getirme amacıyla tasarlanmış bulunuyor. Bunlardan ilki, ticari işletme ve şirketlere ait sicil kayıtlarının dijital ortamda tutulmasıdır. Diğeri ise, kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili olarak ihtiyaç duydukları bilgilere tek bir kanal üzerinden ulaşabilmesini sağlamaktır.
İçindekiler
Mersis No Nedir?
Mersis no, her ticari işletmenin sahip olmakla mükellef olduğu bir numaradır. Mersis no belirli bir düzen çerçevesinde oluşturulur ve şirketlerin sahip olduğu unvana göre belirlenir. Örneğin şahıs şirketlerinin Mersis’i TC kimlik numarası ile başlar ve 000, 017, 019 ile biter. Limited ya da anonim şirketlerdeyse Mersis no 0 ile başlayıp şirketin vergi numarasıyla devam eder. 000, 15, 16, 17 gibi rakamlarla biter. Bu şekilde sıralı olmayan düzensiz numaralar geçici Mersis statüsünde bulunur.
Mersis No Nasıl Alınır?
Mersis numarası almak için öncelikle sisteme kayıt olmak, daha sonra aşağıda sıralanan adımları takip etmek gerekir.
- https://mersis.ticaret.gov.tr/ adresi üzerinden Mersis sistemine ulaşılır.
- Sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Giriş” butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada dört farklı giriş seçeneği yer alır. Bunlardan biri seçilir ve gerekli alanlar doldurularak giriş yapılır.
- Yeni sayfa açılınca “Başvurular” seçeneğine tıklanır.
- “Kuruluş Başlat” menüsü seçilir.
- Ticari işletmenin türü seçilir.
- Gerekli tüm alanlar doğru ve güncel bilgilerle doldurulur.
- Sistem üzerinden başvurunun tamamlanmasının ardından bağlı bulunulan Ticaret Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçilerek süreç sonlandırılabilir.
Mersis Numarası Nasıl Sorgulanır?
Mersis no sorgulama işlemi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ait olan web sitesi üzerinden yapılabilir. Tüzel kişiler işletmelerin ait Mersis numarasını bilmiyor ve Mersis no öğrenme işlemi yapmak istiyorsa, öncelikle sistem üzerinden kaydını tamamlamış olması gerekir. Sisteme giriş yaptıktan sonra şirket sorgulama bağlantısına ve “Firma Arama” butonuna tıklanır. Sorgulama seçenekleri arasından biri seçildikten sonra Mersis no sorgulama işlemi yapılabilir.
Mersis No Ne İçin Kullanılır? Mersis No Ne İşe Yarar?
Mersis no, her ticari işletme için son derece önemlidir. Mersis numarası ile anonim şirketten şubeye kadar her tür işletmenin kuruluş işlemi yapılabilir. Kuruluş sürecindeki sözleşmeler elektronik ortamda hazırlanabilir. Hazırlanan sözleşmeler ortaklar tarafından imzalandıktan sonra ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderimi sağlanabilir. Ayrıca acentelik işlemlerinin yürütülmesi; birleşme, bölünme, tür değişikliği ve ticari işletme devri gibi ticari işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusu olabilir. Bunlara ek olarak internet sitesi tescil edilebilir ve konkordato işlemleri gerçekleştirilebilir. Elbette Mersis numarasının kullanım alanları yalnızca yukarıda sıralananlar ile sınırlı değildir. Ticari işletmeler Mersis no ile daha pek çok farklı işlemi gerçekleştirme imkanına sahiptir.
Mersis No Almak Zorunlu mu?
Mersis ve Mersis no, ticaret yapan şirketlerin ve işletmelerin yaptığı işlemlerin elektronik ortamda merkezi bir veri tabanında toplanmasını ve denetlenmesini sağlar. Mersis no almak, işletmelerin kayıtlı olup olmadığını anlamak ve kamu kurumlarının işletmelerle ilgili bilgiye ulaşmasını sağlamak açısından zorunlu bir durumdur. Bu nedenle, Mersis no almayan işletmeler hakkında idari işlem uygulanmaktadır.
Mersis No Kaç Haneli Bir Numaradır?
Mersis numarası 16 haneden oluşan bir numaradır. Ancak bu numaralar rastgele bir şekilde oluşturulmaz. Yani belirli bir düzene sahiptir. Mersis numarasının oluşumunda, şirketlerin sahip olduğu unvanlar belirleyici bir rol üstlenir. Bir şirkete karmaşık şekilde bir Mersis numarası verildiyse, bu Mersis numarasının geçici olduğu anlaşılabilir. Bu durumda yapılması gereken Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak ve asıl Mersis numarasını almaktır.
MERSİS ile Hangi İşlemler Yapılabilir?
Mersis no ile yapılabilecek işlemler aşağıda sıralanmıştır:
- Ticari işletme, komandit şirket, kollektif şirket, limited şirket, anonim şirket, şube ve kooperatif kuruluş işlemleri
- Şirket kuruluş işlemleri dahilinde sözleşmelerin elektronik ortamda hazırlanması, kurucu ortaklar tarafından mobil imza ve e-İmza ile imzalanarak ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilmesi
- Birleşme işlemleri
- Bölünme işlemleri
- Acentelik işlemleri
- Tür değişikliği işlemleri
- Adres değişikliği, yetkili değişikliği, sermaye değişikliği gibi sözleşme değişikliği işlemleri
- Tasfiye işlemleri
- Ticari işletmelerin devri işlemleri
- Ek tasfiye işlemleri
- Terkin işlemleri
- Tasfiyeden dönüş işlemleri
- İhya işlemleri
- Merkez nakli işlemleri
- Merkez nakli sonucu silinme işlemleri
- İflas işlemleri
- Yönetim kayyumu işlemleri
- Denetim kayyumu işlemleri
- İnternet sitesi tescili işlemleri
- Ad – soyad değişikliği işlemleri
- Konkordato işlemleri
- Genel kurul ve yönetim kurulu iç yönergeleri gibi iş yönerge tescili işlemleri
Bunların yanı sıra limited şirketlerde ortakların genel kurul kararlarını MERSİS üzerinden elektronik ortamda alması mümkündür. Ticaret Bakanlığı tarafından Temmuz 2022’de devreye aldığı uygulamayla; limited şirketlerde genel kurul kararları elektronik ortamda güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde alınabilmektedir. Uygulama kapsamında, hissedarlardan birinin Mersis üzerinden düzenleyeceği karar taslağını e-İmza ile imzalaması ve diğer hissedarların görüşüne sunması mümkündür. Diğer hissedarlar da farklı zamanlarda uygulamaya girmek yoluyla karar üzerindeki görüşlerini e-İmza ile somut hale getirebilir ve kurul kararı alabilir.
Bu durum, özellikle hissedarların fiziksel olarak bir araya gelemediği hallerde karar alma sürecini kolaylaştırır. Hissedarların şehir dışında ya da yurt dışında olması, karar alınmasına engel bir durum olmaktan çıkar.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız