SMMM Armağan Yörük

Mikro İhracat Nedir? Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Yurt dışı ihracat gönderilerinin yetki sahibi kargı firmaları tarafından elektronik ortamda yapılmasına imkan veren ihracat modeli olarak ön plana çıkan mikro ihracatın sağladığı en önemli avantaj yurt dışına düşük ağırlıklarda ve küçük ebatlarda ürün satışı sürecini kolaylaştırmasıdır.

Mikro ihracat yapacak olan kişilerin İhracatçılar Birliği’ne kayıt olması zorunlu değildir. Gümrük müşavirliği hizmeti veren firmalarla çalışmaları da gerekmediğinden küçük çaplı ihracat gönderileri yapılması durumunda ideal bir yöntem olarak kabul edilir.

Mikro ihracat kapsamında; 300 kilogram ağırlığı ve 15.000 EUR değeri geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan yani ticari olan, kısıtlaması bulunmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemleri Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılabilmektedir. Bu özelliklere sahip olan ürünler yalnızca yetkilendirilmiş teslimat firmalarının düzenlediği ETGB ile müşteriye gönderilmesi mümkündür. Ülkemizde faaliyet gösteren binlerce küçük ölçekli firma mikro ihracat mevzuatı sayesinde yurt dışına açılma imkanı elde etmiştir. Sağladığı avantajlar nedeniyle mikro ihracat KOBİ’ler yani küçük ve orta büyüklükteki işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Bununla birlikte mikro ihracat kapsamı dışında kalan ürünler arasında; sergiye, fuara ya da tamire gönderilen ürünler, bedelsiz numuneler, ülkeye geri dönecek olan eşyalar, hediyeler, denetime tabi olan bazı kimyasal ürünler ve ilaçlar sayılabilir.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?

Yurt dışına gönderilecek ürünler için mikro ihracat faturası e-Arşiv ya da Maliye Onaylı Fatura şeklinde düzenlenmelidir. Mikro ihracat faturasında;

  • Göndericinin tam adı, adresi, vergi numarası, vergi dairesi,
  • Alıcının tam adı, adresi, vergi numarası, vergi dairesi,
  • İmza ve kaşe,
  • Fatura numarası ve tarihi,
  • Fatura tipi,
  • Düzenlenme tarihi,
  • Gönderinin teslim şekli,
  • Ürünün menşei gibi bilgilerin bulunması zorunludur.

Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mikro ihracat faturasında bulunması zorunlu olan bilgilerin yanı sıra bazı noktalara dikkat edilmesi de çok önemlidir. Bunlardan biri adres bilgisinde ülke adının mutlaka geçmesidir. Eğer gönderisinin sisteme entegre imzası ve kaşesi bulunmuyorsa mikro ihracat faturası çıktısı üzerinde ıslak imza ve kaşe yer almalıdır.

Mikro ihracat faturasının kabul edilebilmesi için faturanın logo kısmında e-fatura, senaryo kısmında e-arşiv fatura yazması gerekir. Navlunun ve sigortanın gönderici tarafından ödenmesi söz konusuysa bu durum faturada ayrı ayrı kalemler halinde belirtilmelidir. E-fatura ile mikro ihracat çıkışının yapılması mümkün değildir. E-fatura ile mikro ihracat gönderiminin yapılabilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura sistemiyle ETGB sisteminin entegrasyon çalışması yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra ETGB ile mikro ihracatlarda e-faturanın kullanılması mümkün olabilmektedir.

Faturada yalnızca eşya bedeli, sigorta, navlun, paketleme bedeli ve banka komisyonu yazılabilmektedir. “Gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalemler mikro ihracat faturasına yazılamaz. Bunların yanı sıra faturada GTIP ve menşei bilgileri ve Türkçe tanımı yer almalıdır. Faturaya KDV eklenmemeli, gönderi ekinde verilecek resmi faturanın proforma faturanın değer ve içerikleriyle uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Mikro İhracatta Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Mikro ihracat kapsamında ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

  • Bir sefere mahsus olmak üzere Dolaylı Temsil Yetki Belgesi,
  • İhracat Bilgi Formu,
  • İngilizce fatura,
  • e-Arşiv faturası ya da maliye onaylı fatura.

Bunun yanı sıra gönderici firmanın gümrük sisteminde “İhracatçı” olarak kaydı bulunmalıdır. Kayıt işlemlerinin e-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılması mümkündür.

Mikro İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mikro ihracatta fatura kesilmesi ve vergi bildiriminde bulunulması gerektiğinden şirket kurulması gerekmektedir. Şahıs şirketi kuruluşu yapılması yeterli olmakla birlikte mikro ihracat diğer şirket türleriyle de yapılabilir. Maliyeye vergi bildirimi yapmayan gerçek kişilerin mikro ihracat yapması mümkün değildir. Aksi takdirde kanuni yaptırımlarla karşı karşıya kalınması olasıdır.

Geleneksel ihracat işlemleri ile mikro ihracat işlemleri arasındaki en önemli fark; yurt dışına gönderilmek istenilen ürünler konusunda söz konusu olan limitlerdir. Geleneksel ihracat işlemlerinde herhangi bir limit olmamasına karşın mikro ihracat gönderilerinde limit vardır. Mikro ihracatla ilgili lojistik sürecinin tamamı kargo şirketi tarafından yürütülmekte olup kargo prosedürleri lisanslı ekspres kargo şirketine ait olmaktadır.

ETGB Nedir?

ETGB sisteminin kullanılmasıyla gümrük müşavirliği hizmetlerine duyulan gereksinim ortadan kalkar. Yurt dışına satışı yapılacak ürünlerin gümrük beyannameleri için aracı gümrük firmalarıyla anlaşma yapılmaksızın firmalar ürünü yetkili mikro ihracat kargo şirketine teslim ederler. Kargo firması ürün için ETGB düzenleyerek yetkili makamlara ulaştırır.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?