SMMM Armağan Yörük

Rapor Parası – Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Rapor parası (geçici iş görmezlik ödeneği) konusu hem işvereni hem de işçiyi yakından ilgilendiren bir konudur. İşçinin sağlık kuruluşlarından almış olduğu raporun işveren tarafından zamanında SGK’ya bildirilmemesi idari para cezasına yol açmakta ve işçinin rapor parasını zamanında almasına engel olmaktadır.

Rapor (geçici iş görmezlik) sigortalı bir çalışanın, hastalık, doğum, iş kazası gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş olan sağlık kuruşları veya hekimler tarafından sigortalıya verilen istirahat süresini gösterir belgedir. Sağlık kuruluşlarından ve hekimlerden alınan rapor ile işe gidemedikleri süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrete de rapor parası (geçici iş görmezlik ödeneği) denmektedir.

Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) prim ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.

Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası ve rapor parası alma hakkına sahiptir. Doğum yapan kadının rapor parası alması için yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğini ( rapor parası ) alınan raporun 3. gününden itibaren ödemeye başlar. 1 veya 2 gün rapor alanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası ödenmez. İşveren uygun görürse ilk 2 günü kendi isteğiyle işçiye ödeyebilir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin iş kazası olması durumda ise istisnai bir durum vardır. İş kazası sebebiyle alınan raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu rapor alınan her günü öder. Ayrıca iş kazası geçirmiş bir kişinin sağlık aktivasyonunun yapılması için 30 gün prim yatırma şartı aranmaz. Ayrıca iş kazası raporlarında geriye doğru 90 günün olup olmadığına da bakılmaz.

İşveren işçinin istirahatli olduğu sürelere dair bildirimin yasal süresi içinde yapılmaması durumunda, aylık asgari ücretin yarısı tutarında (1.014,75 TL) idari para cezası uygulanmaktadır. İşveren işçinin, çalışmadığına dair bildirimi idari para cezası tebligatını almadan önce yaparsa uygulanacak ceza tutarı asgari ücretin onda birine (202,95 TL) düşürülmektedir.

Sigortalılara istirahatli kaldıkları her gün için Geçici İş Göremezlik Ödeneği ödenmesi gerektiği, geçici iş göremezlik ödeneğinin yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı tutarında, Ayakta tedavilerde ise günlük kazancın 2/3 ‘ü tutarında ödenek verilmektedir.

Günlük kazanç, rapor başlangıç tarihinden önceki son üç aya ait toplam kazancın aynı 3 aydaki prim ödeme gün sayısına bölümü ile bulunmaktadır.

Örnek; Yetkili sağlık kuruluşundan 5 gün rapor alan asgari ücretli bir çalışanın son üç ayda primleri tam ödenmiş ise ayakta tedavilerde ve yatarak tedavide alacağı rapor parasını hesaplayalım.

Cevap; 2.029,50 TL olan asgari ücreti 30’ a bölerek günlük kazancı buluyoruz. Yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı tutarında, Ayakta tedavilerde ise günlük kazancın 2/3 ‘ü tutarında Rapor Parası hesaplıyoruz.

Günlük kazanç                           : 2.029,50 / 30 = 67,65 TL

 Rapor parası alacağınız süre        : 8 Gün  (ilk 2 günü SGK ödemiyor)

 Ayakta tedavilerde rapor parası   : 360,80 TL

 Yatarak tedavilerde rapor parası  : 270,60 TL

SGK tarafından aldığınız rapor için hesaplanan Geçici İş Görmezlik Ödeneğini E-Devlet sistemine giriş yaparak “4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” ekranından öğrenebilirsiniz.

Bu ücretler SGK tarafından hak sahiplerine PTT aracılığıyla ödenirken ben size E-DEVLET üzerinden bir kez tanımlama yaparak otomatik olarak bankanıza yatırılmasını sağlayacağım.

E-DEVLET üzerinden Rapor Parası (Geçici İş Görmezlik Ödeneği) tanımlamak için aşağıdaki talimatları sırasıyla uygulamalıyız.

İş Göremezlik Raporı Ödeneği Banka Tanımlama için Buraya Tıklayınız!

Yukarıdaki linke tıkladığınızda E Devlet Kimlik Doğrulama Ekranı ile karşılaşacaksınız. Buraya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranızı ve E devlet şifrenizi girdiğinizde sizi otomatik olarak tanımlama ekranına yönlendirecek.

İlgili Link ve Şifre işlemlerinden sonra E-Devlet sizi buraya yönlendirecektir.

Yeni Hesap Tanımlama bölümüne tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

Gördüğünüz üzere Banka ve Sorgulama Bölümü yer alıyor. Tıkladığınızda listede olan bankalardan hesabınızın olduğu ve yatmasını istediğiniz bankayı seçip sorgula dediğinizde o bankadaki tüm hesaplarınızın listesi gelecek. Aşağıdaki ekranda gördüğünüz gibi…

Gördüğünüz gibi Garanti Bankası Seçildiğinde bu bankada kaç hesabınız varsa hepsi listelenmektedir, bu hesaplardan aktif kullandığımızı seç diyerek devam ediyoruz.

 

Hesabı da yukarıdaki gibi seçip devam et dedikten sonra Cep Telefonu ve Mail doğrulama ekranı ile karşı karşıya kalacaksınız.

 

Mail ve telefonunuzu doğrulayıp devam dedikten sonra işlem tamamlanmaktadır. Artık Rapor Paranız (Geçici İş Görmezlik Ödeneğiniz) otomatik olarak seçtiğiniz bankaya yatacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, işlerinizde kolaylıklar diliyorum…

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Armağan YÖRÜK olarak başta İzmir, Manisa, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Aydın, Çanakkale, İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de İŞKUR Teşvikleri, SGK Teşvikleri ve Mali Müşavirlik hizmeti vermekteyiz. Sorularınız için bizi aramaktan çekinmeyiniz.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?