İngilizce bilen yazılımcılar ya da veri analizi, tasarım gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren yetişmiş kişiler için Türkiye’den yurt dışına remote / uzaktan çalışma en iyi seçeneklerin başında gelir. Türk Lirası’nın değer kaybı yaşaması da bu noktada en önemli etkenlerden biridir.
Yerel bir şirkette bordrolu olarak çalışmak yerine remote / uzaktan yabancı bir şirkete çalışmayı tercih edenler;
- Döviz cinsinden gelir elde edebilir,
- Çok daha az gelir vergisi öder,
- Daha az gelir vergisi ödemelerinin yanı sıra vergi ödemesini daha geniş bir takvimde yapar,
- İşle ilgili harcamaları ödenecek vergiyi azaltır.
Bununla birlikte yurt dışına remote çalışma yöntemiyle para kazanıyor olmak vergi verme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Emeğini Türkiye’de vererek para kazanan kişiler vergi vermelidir. Bu durumda paranın Türk Lirası ya da döviz cinsinden alınması fark etmez. Bununla birlikte bazı şartlar altında vergi ödenmesi gerekmez. Yani her remote çalışanın vergi ödeme zorunluluğu bulunmaz.
Bu açıdan değerlendirildiğinde vergi ödeme zorunluluğunun kanunlara, ülkeler arası anlaşmalara ve şirketle yapılan sözleşmeye bağlı olduğu söylenebilir. Hangi durumlarda vergi ödenmez sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekildedir:
- Şirketin Türkiye’de faaliyette bulunmaması ve gelir elde etmemesi,
- Şirketin kişinin vergisini bağlı bulunduğu ülkeye ödemesi,
- Kişinin parasını yurt dışı hesabında tutması,
- Varlık barışından yararlanılması.
Bu kapsamda anlaşıldığı üzere şirketin Türkiye’de hiçbir şekilde gelir elde etmemesi ve faaliyet göstermemesi zorunlu bir durumdur. Ayrıca maaş döviz cinsiyle alınmalıdır. Bu iki koşulu sağlayan kişiler vergi ödemesi yapmazlar. Dikkat edilmesi gereken nokta kişinin şirketin resmi çalışanı olarak görünmesinin gerekli olmasıdır. TL cinsiyle maaş alındığında vergi ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
İçindekiler
Yurt Dışına Uzaktan Çalışanların Vergisel Yükümlülükleri ile İlgili Merak Edilenler
Türk vergi kanunu dahilinde kişilerin yurt dışı şirketle arasındaki bağımsız geliştirici ya da benzer mahiyetteki sözleşmeler sonucunda elde ettiği gelir ticari ya da serbest meslek kazancı olarak adlandırılır. Bu kazançların vergilendirilmesi için bir şirket kurulması gerekliliği bulunmaktadır.
Yurt dışından elde edilen gelirler için hangi şirket türünün kurulması gerektiği fark yaratan bir unsur olmasa da ödenecek vergi ve para kullanım kolaylığı açısından şahıs şirketi ya da limited şirket ön plana çıkmaktadır.
Yurt dışına verilen yazılım, tasarım ve mühendislik gibi hizmetler konusunda da %50 oranında gelir vergisi / kurumlar vergisi istisnası avantajından söz edilmesi mümkündür. Verilen hizmetten yurt dışında yararlanılıyor olması durumunda Katma Değer Vergisi de söz konusu olmaz.
Örneklendirmek gerekirse yurt dışındaki müşterilere yazılım hizmeti verilmesi halinde giderler düştükten sonra o yıla ait kazancın yarısı üzerinden vergi hesaplanarak ödenir. Yazılım, tasarım ya da veri analizi hizmetlerinin Toptal, Crossover, Turing.com, Lionbridge, Upwork, Fiverr ve Guru gibi siteler aracılığıyla verilmesi durumunda da ilgili vergi avantajından yararlanılabilir.
Yurt Dışı Uzaktan Çalışma Aşamasında Sözleşmeye Dikkat
Remote çalışanların firma ile sözleşme aşamasında dikkat etmesi gereken çeşitli vergisel konular vardır. Sözleşmede verilen hizmetten yabancı firma Türkiye’de faydalanacaksa bahsi geçen vergi avantajı söz konusu olamaz. Sözleşmede MENA, MENAP gibi bölgelerin yazması da risk unsuru haline gelebilir. Diğer yandan yurt dışına verilen danışmanlık hizmetlerinde de bahsi geçen vergi avantajı bulunmaz. Bu nedenle önerilen, sözleşmede consulting, consultant gibi kelimeler yerine developer yazılmasıdır.
Aylık ücretin Transferwise gibi aracı firmalar üzerinden alınması vergisel avantajları kaybetmeye neden olmaz. Ancak paranın Türk bankalarındaki hesaba döviz olarak getirilmesi gerekir. Fatura tutarı her ne olursa olsun hesaba döviz olarak giriş yapması gerekir.
Remote çalışanlar şahıs şirketi kurduklarında gelir vergisi, sigorta / BAĞKUR primi ve genel giderler olmak üzere üç temel masraf kalemi olur. Genel giderler içerisinde damga vergileri, mali müşavirlik ücreti, kira ya da sanal ofis ücreti gibi giderler bulunur.
Şahıs Şirketi Neden Kurulur? Nasıl Yapılır?
Şahıs şirketi açmak, minimum maliyetle karşı karşıya kalmak isteyen pek çok kişi için avantajlıdır. Ayrıca şahıs şirketi, şirket sahibi olmanın son derece kolay ve hızlı bir yöntemidir. Şirketin günlük operasyonlarını basite indirgemenin yolu da şahıs şirketi kurmaktan geçer. Çocukların eğitim ve sağlık giderleri şahıs şirketlerinde belirli şartlar kapsamında gider olarak kabul edilir. Diğer yandan genç girişimci vergi avantajlarından faydalanmak için şahıs şirketi kurulması gerekir.
Şahıs şirketi kurmak için e-Devlet şifresine gereksinim vardır. Şahıs şirketi kuruluşu online ortamda e-Devlet üzerinden yapılır. Faturalar da maliyenin sistemi üzerinden ücretsiz olarak düzenlenebilir.
- Şahıs şirketi kurma kararı verildiğinde ilk olarak şirket adresinin netleştirilmesine ihtiyaç duyulur. Şirket adresi sanal ofis olabilir. Tapu kişinin kendisine aitse ev adresi şirket adresi olarak verilebilir. Bunun dışında işyeri ya da depo kiralanması söz konusu olabilir.
- e-Devlet şifresi ile online ortamda şirket kuruluşu yapılır.
- Vergi dairesi görevlileri tarafından açılış yoklaması yapılır. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte online olarak maliye üzerinde fatura düzenlenmeye başlanabilir.