Medikal turizm olarak da adlandırılan sağlık turizmi bireylerin koruyucu, tedavi edici, rehabilite edici ve sağlık geliştirici hizmetler alma amacıyla yaşadıkları ülke dışında bir başka ülkeye gerçekleştirdikleri ziyaretleri kapsar. Uluslararası sağlık amaçlı hareketlilik potansiyelinin kullanılması yoluyla sağlık turizmi sağlık kuruluşlarının büyümesi noktasında önemli bir role sahiptir.
Sağlık turizminin termal sağlık turizmi, medikal turizm, yaşlı turizmi ve engelli turizmi olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası hasta sınıflaması şu şekildedir:
- Medikal turist: İkamet ettiği yerden başka bir yerde sağlık kazanma amacıyla seyahat eden kişiler
- Turistin sağlığı kapsamında hizmet alan hasta: Tatilleri sırasında acil ya da plansız bir şekilde sağlık hizmet almak zorunda kalan kişiler
- Sağlık alanında ikili anlaşmalı ülkelerden gelen hasta: Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkla ilgili pek çok alanda gerçekleştirdiği ikili anlaşmalarla Türkiye’ye gelen kişiler
- Sosyal Güvenlik Kurumu’yla anlaşmalı ülkelerden gelen hasta: Sosyal güvenlik kuruluşları arasında yapılan anlaşma kapsamında birbirlerinin sağlık hizmetleri imkanlarından yararlanmak için Türkiye’ye gelen kişiler
İçindekiler
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı tarafından verilir. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alabilecek kurum ve kuruluşlar şu şekildedir:
- Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren turizm acenteleri bulunan aracı kuruluşlar,
- Kamu özel ve üniversite hastaneleri,
- Tıp merkezleri,
- Muayenehaneler,
- Klinikler,
- Tüp bebek merkezleri,
- Fizik tedavi merkezleri,
- Ağız ve diş sağlığı merkezleri,
- Diş klinikleri.
Sağlık Tesisi ve Kuruluşları – Hastane Kinik Muayenehane – Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi
Uluslararası sağlık kuruluşu sertifikası alınması için;
- Sağlık kuruluşu izinleri alınmalı,
- Uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi belgesi/izni alınmalıdır.
Uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi belgesini almanın temel koşulu; Uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetkinlik kriterlerinin karşılanmasıdır. Uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetkinlik kriterleri kapsamında;
- Yabancı hasta takip sistemi kullanılmalıdır.
- Hastaların bilgilendirilmesi için sistem ve altyapı kurulmalıdır.
- Uluslararası sağlık turizmi birimi oluşturulmalıdır. (Birimde biri doktor diğeri yabancı dil bilen herhangi bir çalışan olmak üzere 2 kişi bulunmalıdır.)
- Sağlık tesisi, başvuru tarihinden/denetimden önce gerçekleştirilen son sağlıkta kalite standartları değerlendirmesinden en az 85 puan almış bulunmalıdır. Sağlıkta kalite standartları ve kalite göstergeleri yayımlanmamış olan sağlık kuruluşları bu kriterden muaf tutulmaktadır. Ancak bu sağlık kuruluşlarının, ilgili standart seti ile rehberlerin yayımlanmasını izleyen 6 ay içinde bu kriteri sağlaması zorunludur.
- Yönetmeliğin 6.maddesindeki şartlar haiz uluslararası sağlık turizmi birimi oluşturulmalıdır.
- Sağlık tesisi; uluslararası sağlık turistinin, tedavi göreceği doktorun / doktorların mesleki geçmişi / geçmişleri hakkında sağlık tesisinin internet sitesinden bilgi alabileceği bir alt yapıya sahip olmalıdır.
- Sağlık tesisinin; uluslararası sağlık turistinin sağlık tesisine gelmeden önce, tedavi göreceği doktordan / doktorlardan hastalığıyla ilgili geniş bilgi alabileceği ve tedavi planını öğrenebileceği bir iletişim ve bilgi aktarım sistemi bulunmalıdır.
- Uluslararası sağlık turistinin sağlık tesisine ulaşmadan önce ödemelerini hastanenin hesabına depozito olarak yatırabileceği bir altyapıya sahip olunmalıdır.
- Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri kapsamında gerçekleştirilecek tüm işlemleri yabancı hasta modülü üzerinden yapmaları için sağlık tesisi otomasyon sistemi üzerinde gerekli alt yapı yer almalıdır.
- Sağlık tesisi, başvuru ile birlikte aşağıdaki hususları yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmekle yükümlüdür. Bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği, yapılacak olan tüm denetimlerde dikkate alınmaktadır:
– Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında gerçekleştirilecek sağlık hizmetleri çerçevesinde yapılan tüm faaliyetler hakkında bilgilendirme yapılacak ve uluslararası sağlık turistinin dilinde oluşturulan onam formu uluslararası sağlık turisti ve sağlık hizmetini sunan doktor tarafından imzalanacaktır.
– Hastalara ait klinik ve laboratuvar bulguları, hastalığın teşhisi, seyri, yapılan incelemeler ile tedaviye ve tedavinin sonucuna ilişkin bilgiler, tedavi sonrası hastaya sağlık tesisi tarafından verilen epikriz, taburcu edildikten sonra hastanın yapması gerekenler, hastanın kendi dilinde hazırlanarak hastaya imza karşılığında teslimi gerçekleştirilecektir.
Uluslararası Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu – Acenta Sağlık Turizmi Yetki Belgesi
Sağlık Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu uluslararası sağlık turizmi aracı kuruluşları acenteleri sağlık turizmi yetki belgesi yetkilendirilmesine ilişkin iş ve işlemler 05.06.2021 tarihinden itibaren USHAŞ üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Bu kapsamda başvurular USHAŞ web sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası sağlık turizmi aracı kuruluşu yetkinlik kriterleri arasında şu maddeler yer almaktadır:
- 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca alınmış A Grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi olunması,
- Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip en az 3 sağlık tesisi ile protokol imzaladığının belgelenmesi,
- Gelebilecek çağrılan cevaplamak amacıyla en az 2 dilde 7/24 hizmet verebilecek alt yapıya sahip olunması,
- Çağrılara bakacak personelin dışında, yabancı dil bilen en az 2 personel daha istihdam edilmesi.
Bunların yanı sıra yabancı dil yeterliliği konusunda istenilen belgelerden en az birine sahip olunmalıdır. Aynı zamanda aracı kuruluşun bazı noktaları yerine getireceği konusunda taahhütte bulunması gerekmektedir.