SMMM Armağan Yörük

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Yaşamımızı sürdürebilmek için birçok hizmet şekline ve maddi cisme ihtiyaç duyarız. Günümüzde bu ihtiyaçları karşılamak için çeşitli işletmeler kurulmuştur. Bu işletmeler sayesinde insanlar istedikleri hizmetlere kolayca kavuşabilirler. Kısaca söylemek gerekirse mal veya hizmetleri, kar amacı ile piyasada satışa sunan kuruluşlara işletme denir. Hizmet çeşitleri neredeyse sınırsızdır. İşletmeler binlerce konuda hizmet verebilirler.

Önceleri küçük sermayeli olarak kurulan işletmelerin, dünya nüfusunun hızla artması, ekonomik ve teknolojik gelişmeler neticesinde verdikleri hizmetler yetersiz kalmaya başlamıştır. Böylelikle küçük sermaye ile kurulan işletmelerin yerlerini, büyük sermayeli işletmeler almaya başlamıştır.

İşletmeler idare ve sermayelerinin yetersiz olduğu durumlarda, varlıklarını koruyamaz hale gelmiş ve bu nedenlerden ötürü başkalarının sermaye ve emeklerine ihtiyaç duymuşlardır. Bu ihtiyaçlar neticesinde şirketler ortaya çıkmıştır.

Neden Şahıs Şirketi Kurmalısınız?

Şahıs şirketi kurmak kolay bir şekilde ticari ve kurumsal unvan elde etmeyi mümkün kılar. Bu sayede farklı iş fikirlerinizi hayata geçirebilir ve her zaman hayalini kurduğunuz girişimleri yapabilirsiniz. Şirket sahibi olmanın çok farklı avantajları ile dezavantaj olarak düşünülen ancak şirket sahibi olmanın sorumlulukları arasında yer aldığını ifade edebileceğimiz ve en önemlisi doğru değerlendirildiği zaman avantaja çevrilebilecek pek çok unsur da vardır. Neden şahıs şirketi kurmalısınız sorusuna vereceğimiz cevap oldukça geniş olsa da kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Pazar yerlerinde satış yapmak,
  • Freelance çalışmak,
  • Kendi işini kurmak,
  • Yatırımcı bulmak gibi farklı amaçlar doğrultusunda şahıs şirketi kurmak mümkündür.

Bu ihtimalleri tek tek ele alacak olursak hepsinin farklı nedenlerle şahıs şirketi kurmayı zorunluluk haline getirdiğini rahatlıkla görebiliriz.

Pazar Yerlerinde Satış Yapmak: Amazon, Hepsiburada, N11, Trendyol gibi pek çok popüler pazar yeri her yeni ayda bir önceki ayın satış rekorlarını kırarak günümüzde e-ticaretin ne kadar hızlı bir şekilde geliştiğini kanıtlıyor. Özellikle dünya genelinde yaşanan salgının bir sonucu olarak e-ticaret hiç beklenmediği kadar hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir sektör olarak dikkat çekiyor. Bu tür Pazar yerlerinde varlık gösterebilmek, satış yapabilmek ve ürünlerinizi milyonlarca insana sunabilmeniz için yapabileceğiniz en kolay ve ekonomik hamle bir şahıs şirketi açmak olacaktır.

freelance çalışmak

 

Freelance Çalışmak: Freelance çalışmak son yıllarda pek çok insan tarafından sıkça tercih edilen bir çalışma modeli. Bu modeli ilgi çekici kılan bir yere bağlı olmamak, yapılacak işleri ve çalışılacak kişileri özgürce seçebilmek, düzenli olarak bir ofise gidip gelerek zaman kaybetmemek ve daha detaylı düşünüldüğü zaman bunlardan çok daha fazlasına göreceli daha az çalışarak sahip olmak. Uzun vadede özellikle yurt dışı üzerinden ödeme aldığınız durumlarda banka hesaplarınızdaki hareketliliğin dikkat çekmesi oldukça yüksek olasılığa sahiptir. Ayrıca farklı kişilerin/kuruluşların banka hesaplarından size para gelmesi de vergi açısından oldukça sorunlu bir durum oluşturacaktır. Geçmişe dönük vergi borçları ve cezalar ile uğraşmamak açısından bir şahıs şirketi açmak çok daha doğru bir seçimdir. Ayrıca bir şirketiniz olması her ne kadar şahıs şirketi olarak sizin adınıza açılmış bir ticari yapı olsa da freelance çalışan diğer kişiler ile kıyaslandığı zaman çok daha güvenilir ve kurumsal gözükmenize yardımcı olur. Fatura kesebilen bir freelancer, vergi açısından müşterilerine avantaj sağlayacağı için çok daha fazla tercih edilecek ve hatta daha yüksek fiyatlara iş yapabilecektir.

Kendi İşini Kurmak: Kendi işinin sahibi olmak pek çok insanın en büyük hayalleri arasında yer almaktadır. Ancak pek çok insan çoğunlukla bu adımı atma noktasında olabildiğince çekimser davranır. Hayallerinizi gerçekleştirmek için atacağınız her adımın çok planlı olması gerektiğini unutmadan, büyük yatırımlar yapmadan kendi ticari faaliyetlerinizi hayata geçirebilmek için bir şahıs şirketi açabilirsiniz. Ticaret ile uğraşmak isteyen birisi sıfırdan e-ticaret sitesi, SEO, dijital pazarlama gibi yatırımlar yapmak yerine bir şahıs şirketi kurup sonrasında satış yapacağı bölgelerde popüler olan N11, GittiGidiyor, Hepsiburada gibi pazaryerleri ile iş birliği yapabilir.

Yatırım Almak: Harika bir fikriniz var ancak hayata geçirme noktasında ciddi sorunlar yaşıyorsunuz. Yeterli sermayeye sahip olamadığınız için fikrinizin harcandığını düşünüyorsunuz. En temel ihtiyacınız ise bir yatırımcı bulmak, sizi dinlemesini ve fikrinizi değerlendirmesini sağlamak. Böyle bir durumda yatırımcıların karşısına bir fikrim var diyerek gitmeniz eğer dünyayı kurtaracak bir fikriniz yoksa genellikle işe yaramaz. Bir yatırımcı fikre yatırım yapacak olsa bile somut bir şeyler görmek ister. Bu nedenle muhteşem fikrinize bir isim bulmak, marka başvuruları yapmak ve elinizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğinizi bir şekilde ifade edebilmek için şahıs şirketi kurmak oldukça iyi bir seçenektir.

Şahıs Şirketlerinin Özellikleri

Ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu ve tüzel kişiliğe sahip şirketlere denir. (adi, kollektif, adi komandit şirketler gb). Belirli sayıda kişinin, ortak ekonomik çıkarlar ile kurdukları şirketlerdir. Alınan sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Bu tür şirketlerin kuruluş ve devamı için ortakların birbirini iyi tanımaları ve güvenmeleri gereklidir. Tüzel kişiliğe sahip olan ve ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şahıs şirketleri, ortak ekonomik bir çıkar için kurulur. Ortakların sayısı belirli olmalıdır. Şahıs şirketlerinde ortakların hepsinden onay görmeden, ortaklık payları başkalarına devredilemez ya da satılamaz. Şirketten ayrılan bir ortağın şirketin üçüncü kişilerine olan sorumluluğu bir süre daha devam eder. Ortaklar, gerçek kişilerdir ve şirket borçlarına karşı sınırsız sorumludurlar.

şahıs şirketinin özellikleri

 

 

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları

• Kuruluş maliyeti diğer şirket türlerine oranla daha düşüktür.

• Bürokratik işlemler daha azdır.

• Açılış ve kapanış işlemleri bir gün içerisinde yapılabilmektedir.

• Sermaye zorunluluğu yoktur.

• Diğer şirket türlerine göre defter tasdik ücretleri daha uygundur.

• Diğer şirket türlerine oranla mali müşavir ücretleri daha uygundur.

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları

Sermaye şirketlerine göre (Limited ve Anonim Şirket) daha az prestijlidir. Limited şirketlerde vergi oranı %22’dir. Şahıs şirketlerinde bu oran kademeli olarak artarak %40’a kadar çıkmaktadır. Kademeli vergi ilk etapta cazip gibi görülse de, hacminiz arttıkça çok daha fazla vergi yükü ile karşılaşabilirsiniz. Şirketinizi kurarken iş hacminizi iyi planlamanız gerekmektedir.

Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyetleri

Şahıs şirketi kuruluş masrafları; kuruluş evrakları, imza sirküleri ve bu işlemleri sizin adınıza yapacak olan Mali Müşavir’e ödeyeceğiniz hizmet ücretleri dahil toplam 700 TL – 900 TL tutmaktadır.

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre göre esnaf odası, ticaret odası vb. odalarına kayıt olmanız gerekebilir. Bu konuda Mali Müşaviriniz sizi bilgilendirecektir.

ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR

• Nüfus cüzdan sureti

• Mali Müşavir vekâleti

• Tapu fotokopisi ya da kira kontratı

• İkametgâh (E-devlet üzerinden ücretsiz alabilirsiniz)

• İmza beyannamesi

Dükkan, ofis, sanal ofis ya da home ofis şahıs şirketi açmak için göstereceğiniz adres iş yeri adresiniz olabilir. Bu adresleri öncesinde belirtmiş olmanız gerekmektedir. İş yeri adresinizi gösteren kira sözleşmeniz ya da tapunuzun fotokopisi ile birlikte bir mali müşavir desteğiyle ilk adımınızı atabilirsiniz. Mali müşavir danışmanlığı tüm işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Mali Müşavir ile şahıs şirketi kuracak kişi arasında sözleşme düzenlenir ve evraklar hazırlandıktan sonra şirketinizi kolaylıkla açabilirsiniz.

Şahıs şirketi kuruluşu ve maliyetleri hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?