SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüm işletmelerin çalışanlarının sosyal güvenceleri için sigorta yaptırma zorunluluğu vardır. Çalışanların işe başlamadan önce SGK’ya bildirilmesi ise işe giriş bildirgesi ile gerçekleştirilir. İşe giriş bildirgesi işverenler tarafından düzenlenmesi zorunlu olan en önemli belgelerden biridir. Bu bildirge sayesinde işveren SGK’ya işe aldığı işçiler ile ilgili olarak beyanda bulunur. İşe giriş bildirgesinin her bir işçi için ayrı ayrı beyan edilmesi gerekir.
İşverenin işe aldığı her bir çalışan için 5510 Sayılı Kanun çerçevesinde SGK’ya yaptığı bildirime SGK işe giriş bildirgesi denilir. İşe giriş bildirgesi ile birlikte Genel Sağlık Sigortası ve İşsizlik Sigortası gibi zorunlu sigortalar başlamakta olup işe giriş bildirgesi SGK’da, işverende ve işe alınan kişide bulunmalıdır.
İşe giriş belgesi ve işten çıkış belgesi SGK bünyesinde sigortalı olarak çalışacak elemanlar için son derece önemlidir. İşe giriş bildirgesinin işverenler tarafından sigortalı elemanlar işe başlamadan önce kurumlara bildirilmelidir. İşten çıkış bildirgesi ise sigortalı olarak çalışan işçilerin sigortalılığının sona erdiği durumlarda işveren tarafından düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyan edilmelidir.
İçindekiler
İşe Giriş Bildirgesi Ne İşe Yarar?
İşe giriş bildirgesi işverenler tarafından sigortalı elemanları işe başlamadan önce kuruma bildirilmelidir. Çalışanın sosyal güvencesini sağlıyor olması nedeniyle sigortalı işe giriş bildirgesinin zamanında düzenlenmesi çok önemlidir. İşten çıkış bildirgesi ise çalışanın firmadan ayrılması ve sigortalılığının sona ermesi durumunda düzenlenip SGK’ya beyan edilmelidir.
İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?
Sigortalı işe giriş bildirgesi ve işten çıkış bildirgesi işlemleri https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap bağlantısından online bir şekilde yapılabilir.
- Linke tıklandıktan sonra işyerinin SGK hesabına giriş yapılır.
- Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi tıklanır.
- Çalışanın T.C.Kimlik numarası eğer çalışan yabancı uyrukluysa kurumun verdiği vergi kimlik numarası girilir.
- Kişinin işe başlayacağı şirket, işe giriş tarihi ve sigorta kolu seçilir.
- Çalışanın emekli ve gelir sahibi olduğu durumlarda bunun kesilmemesi için Sosyal Güvenlik Destek Primi seçilir.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi part-time çalışacak bir eleman için doldurulduysa Kısmi Süreli Çalışan seçeneği Evet olarak işaretlenerek Zorunlu Çalışılan Gün Sayısı doldurulur. (Günde kaç saatlik bir çalışma gerçekleşecekse bu saat 30 ile çarpılır ve 7.5’a bölünerek sisteme giriş yapılır)
- İş yeri iş kolu ve sigortalı meslek kolu kodları girilir.
- Çalışanın adres ve iletişim bilgileri kaydedilir.
- Onay butonuna basılarak SGK İşe Giriş Bildirgesi tamamlanır.
İşverenler iş yerinde çalışmaya başlayan sigortalı kişinin bildirimini İşe Giriş Bildirgesi ile,
Hizmet kayıtlarını aylık prim ve hizmet belgesi ile,
Hizmet akdi sona eren sigortalı kişinin işten ayrılışını ise İşten Ayrılış Bildirgesi ile e-Sigorta ve e-Bildirge uygulamalarını kullanarak SGK’ya göndermeye zorunludur.
İşe Giriş Bildirgesi İptali
Bazı durumlarda işçilerin İşe Giriş Bildirgesi Formu üzerinde belirtilmiş olan tarihte işe başlayamaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu tür durumlar meydana geldiğinde SGK’ya iletilmiş olan İşe Giriş Bildirgesi iptal edilmelidir. İptal işleminin E-Sigorta üzerinden ve en geç çalışanın işe başlayacağı iş gününün bir iş günü sonrasında yapılması gerekir.
Örneğin, 21/06/2021 tarihinde işe başlayacağı bildirilen ancak bu tarihte işbaşı yapamayan çalışanın İşe Giriş Bildirgesi’nin iptali en geç 22/06/2021 tarihine kadar yapılmalıdır.
İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?
Firmaların işe yeni aldıkları çalışanları ya da firmalarından ayrılan çalışanları belirli bir süre içerisinde işe giriş bildirgesi ve işe çıkış bildirgesi ile bildirmek zorundadırlar. Eğer bildirimler SGK’ya geçerli süre içinde yapılmazsa firmaların ceza ile karşılaşması söz konusu olabilir.
İşe giriş bildirgesi çalışan kişinin firmada sigortasının başlayacağı günden en geç bir gün önce SGK’ya iletilmiş bulunulmalıdır. Çalışanın part-time çalışması ya da deneme süresi olması durumunda da bu geçerlidir. SGK işten çıkış bildirgesi ise 10 gün içinde düzenlenip Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmiş olmalıdır.
İşverenler bünyelerinde sigortalı olarak işe başlayan çalışanları belirtilen süre içinde SGK işe giriş bildirgesi ile bildirmedikleri takdirde 5510 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılabilmektedirler.
- İşverenin sigortalı olarak işe aldığı çalışanlar yasal süreyi aşmasına rağmen kendisinin bildirdiği durumlarda her çalışan için bir asgari ücret,
- İşverenin işe giriş bildirgesi düzenlememiş olduğu SGK’nın yaptığı denetimlerde ya da ihbar sonucunda tespit edilirse iki asgari ücret,
- İşverenin bir yıl içerisinde iki kez işe giriş bildirgesi düzenlemediği tespit edilirse asgari ücretin 5 katı kadar ceza kesilir.
E-Devlet İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Sorgulanır? Nasıl Görüntülenir?
SGK işe giriş bildirgesi sorgulama ve görüntüleme işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için;
- http://www.turkiye.gov.tr/ adresine gidilmeli, T.C.Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.
- Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunup açılan kısımda 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi linkine tıklanır.
- Söz konusu sayfa açıldıktan sonra işe giriş ve çıkış bildirgesi sorgulanır.
- Sorgulama sonucu çıkan listeden, görüntülenmek istenilen belgenin alınabilmesi için belge oluştur tuşuna basılıp işlem tamamlanır.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız