SMMM Armağan Yörük

SGK Prim Borcu Yapılandırma 2018

nitelikli eleman desteğiSGK prim borcu yeniden yapılandırma fırsatı! 2018 Nisan ayında esnafın ve ülkenin durumunu incelediğimde yapılandırmanın kaçınılmaz olduğunu sosyal medyada paylamıştım. 27 Nisan 2018 tarihinde yapılandırma sayesinde esnafın ve devletin bir nebze nefes alacağını anlattığım “2018 Vergi Affı” makalemi kaleme aldım. Nitekim yaptığım yorumların doğruluğunu tasdikleyen nitelikte 7143 yapılandırma kanunu 18 Mayıs 2018 de yürürlüğe girdi. 7143 yapılandırma kanunu sayesinde birçok vatandaş ve işletme sahibi borçlarını yapılandırarak yararlandı. Fakat işletme sahipleri mevcut ekonomik durumda asıl faaliyetlerini yürütmekte zorlanırken, yapılandırdıkları borçlarını ödeyemediler. Özellikle 7143 SGK yapılandırmalarının büyük bir çoğunluğu bozuldu.

Beklenen fırsat haberi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanından geldi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “İşverenlerimizin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırıyoruz” dedi. 500 bin TL’nin altındaki borçlar için teminat aranmayacak. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık faiz oranı düşürüldü.

Bu yapılandırma iyi niyetli ve yükümlülüklerini yerine getirmesi karşın elde olmayan nedenlerle bazen primlerini süresinde ödeyemeyen işverenlere birçok kolaylık getirilecek. Düzenlemeden yararlanabilecek uyumlu işverenlerin tespitinin Sosyal Güvenlik Kurumu şu konulara dikkat edecek.

“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan; başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak, Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş ancak borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmak, Buna rağmen son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olmak.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk açıklamasının devamında “Uyumlu işverenlerimiz aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecek, 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek” dedi.

Önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceğini sonrasında ise “çok zor durum” halinin inceleneceğini belirten Bakan Selçuk, “Bu kapsamda işverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler” açıklamasında bulundu. Ayrıca 500.000 TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak.

Yeni SGK yapılandırmasıyla uyumlu işverenlere getirilen kolaylıklar şunlardır;

SGK Prim Borcu Yapılandırmada 60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME İMKÂNI

1) Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak.

2) Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık %22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1,1 ila yüzde 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.

3) 500.000 TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500.000 TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek.

4) Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek.

5) Borç miktarı 2.000.000 TL ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda Kanunda sınır konulmamıştır.

6) Borç miktarı 2.000.000 TL’nin üzerinde ise satışına izin verilecek malın kanuna göre belirlenen değeri 2.000.000 TL’yi aşmamalıdır.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?