Ticari Unvanı Belirlemek
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre daha önceden tescil edilmiş herhangi bir unvanın yeniden alınması mümkün değildir. Kurulacak olan şirket yapısının ne olduğu fark etmeksizin, seçilmek istenen ticaret unvanının bir başka işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilmelidir.
Mali Müşavir ve Avukat İle Anlaşılması
Şirket kuruluş işlemleri sırasında bu alanda uzman ve deneyimli mali müşavirlerle ve avukatlarla çalışılması önerilir. Muhasebe kayıtlarının tutulması, vergi beyannamelerinin verilmesi, şirketle ilgili mali ve resmi süreçlerin doğru ve aksaksız bir şekilde ilerlemesi için bu çok önemlidir. Bu aşamada mutlaka bir mali müşavir ve bir avukat ile sözleşme imzalanmalıdır.
Ön Hazırlıkların Yapılması
Resmi işlemlere başlanmadan ve Ticaret Sicil Müdürlükleri’ne gidilmeden önce; kira kontratı, kuruluş yeri, sermaye yapısı, ticaret unvanı, ortaklık yapısı, şirketin amacı ve konusu gibi hususları titizlikle belirlemelidirler.
MERSİS ve KOSGEB Başvurusu
KOSGEB yeni girişimlere belirli şartlar ve limitler dahlinde hizmet vermekte olup KOSGEB desteklerinden yararlanmak için şirket kuruluşundan önce başvuruda bulunulmalıdır. Ülkemizde şirket kurma işlemlerinin tümü MERSİS üzerinden yapılır. Ön hazırlık aşamasında belirlenen konuları içeren ana sözleşme sistem üzerinden oluşturulduktan sonra notere MERSİS Talep Numarası söylenir, çıktı alınarak tasdik ettirilir.
Ana Sözleşme
Noterin tasdik ettiği ana sözleşmenin 15 gün içinde Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tescil ettirilmesi gerekir. Bu işlem sırasında şirketi yönetme ve temsil etme hakkı olan kişilerin vatandaşlık ve iletişim bilgileri ana sözleşme ve imza sirkülerinde doğru ve eksiksiz bir şekilde yer aldığından emin olunmalıdır.
Vergi Dairesi
Ticaret Sicil Müdürlüğü onaylanan şirket ana sözleşmesini Vergi Dairesi’ne ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmektedir. Vergi Dairesi’nde istenilen evrakların teslim edilmesinden sonra şirketin vergi levhası alabilmesi için yoklama memuru uygunluk denetimi yaparak yoklama tutanağı verir. Bu tutanak mali müşavire verilerek vergi levhasının çıkarılması mümkündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu İşlemleri
Personel çalıştırılacak olması durumunda iş yeri açılış bildirgesi en geç çalışmaya başlanılan ilk gün Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz edilmelidir. Şirketin kuruluş aşamasında kaç kişinin çalışacağı, kişiye ait bilgiler ve işe başlama tarihleri gibi bilgilerin önceden beyan edilmesi mümkündür. Bu durumda iş başlangıç gününde ek bir bildirim yapılması gerekliliği bulunmaz.
Çalışanlar
Şirket kurma aşamasında yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Çalışanlar işletmelerin devamlılığını, iç süreçlerinin aksaksız bir şekilde yürütülmesini ve işlerin büyütülmesini sağlayan en önemli kişilerdir. Bu nedenle personel seçimi iş için uygun yetkinliğe sahip ve işletme ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak kişiler seçilmelidir. Aynı zamanda nasıl birtakım yapısı olduğu ve kişinin takım çalışmasına yatkınlığı da değerlendirilmelidir.
Hedef Kitle ve Lokasyon Seçimi
Kurulan şirketin hedef kitlesi ile iletişim içerisinde kalmasının en önemli unsurlarından biri lokasyon seçiminin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Sıcak satış yapacak işletmeler, işlek caddelerde konumlanmayı tercih etmelidirler. Hedef kitlenin sosyal ve ekonomik yönden analiz edilmesi, müşterilere ulaşmanın yolunun optimum fayda-maliyet oranıyla sağlanması çok önemlidir.
Maliyet ve Gelir Hesabı
Şirket kuruluşu aşamasında en önemli konulardan biri maliyetlerin en doğru şekilde hesaplanmasıdır. Kira, sabit giderler ve maaşlar toplanarak kabaca bir maliyet hesaplansa da öngörülemeyen ya da tahmin edilenden daha yüksek rakamlara ulaşan maliyetler oluşabilir. Bu durumda benzer işletme sahiplerinin deneyimlerinden ve işletme eğitimi almış kişilerden yardım alınabilir. İşletmelerin maliyetlerini karşılayacak ve büyüme hedefleri tutacak şekilde bir gelir hedefine sahip olmaları çok önemlidir. Yatırımın kendini ne zaman amorti edeceği ya da aylık ve yıllık olarak ne kadar kar elde edileceği gibi konularda net yanıtlara sahip olunmalıdır.
Şirket Kuruluşu Sırasında Verilecek Vekaletname Nasıl Olmalıdır?
Şirket kuruluşundan sonra; irsaliye, fatura ve Gider Pusuları belgeleri anlaşmalı matbaalar aracılığıyla bastırılmalı, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmalıdır. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvurusunda dilekçenin ekinde istenmekte olan belgelerle başvuru yapılması, metrekare üzerinden küşat ve harç ücreti yatırılması gerekir. Eğer hafta sonu ve bayram tatillerinde çalışılmak istenilmesi durumunda yıllık olarak Hafta Tatili Ruhsatı alınmalıdır.
İlk kez işe başlayan ve ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan şirketler işe başlama tarihlerini izleyen 30, kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün içinde ödeme kaydedici cihaz alma ve kullanma zorunluluğuna sahiptirler.