- Kasım 12, 2024
- Yayınlayan: SMMM Armağan Yörük
- Kategori: Merak Ettikleriniz?
İnternet üzerinden gelir elde edenlerin, kazançları üzerinden çeşitli vergiler ödemesi gerekir. Mobil uygulama ve sosyal içerik üreticileri, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında mükellef olarak kabul edilmektedir. Ancak kazancını dijital dünyadan elde edenler için bazı vergi muafiyetleri de bulunmaktadır. Mobil uygulama geliştiriciliği ve sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnası, online girişimcilerin vergisel yükümlülüklerinin azalmasını sağlar.
12 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de sosyal içerik üreticiliği ve mobil uygulama geliştiriciliği kazanç istisnası hakkında 318 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği yayınlanmıştır. Söz konusu tebliğ, ilgili mükellef gruplarına getirilen kazanç istisnalarını içermektedir. İlgili tebliğe göre internet ortamında sosyal içerik üreten ve mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin kazançları, 193 sayılı kanuna eklenen mükerrer 20/B maddesi kapsamında ilgili vergi türünden muaf tutulmaktadır.
İçindekiler
- 1 Sosyal İçerik Üreticisi Belgesi Nasıl Alınır?
- 2 Sosyal Medyadan Kazanılan Para Nasıl Vergilendirilir?
- 3 Sosyal Medya Vergi Muafiyeti Kaç TL?
- 4 Sosyal Medya İçerik Üreticileri İçin Vergi Muafiyeti Kimleri Kapsıyor?
- 5 Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisna Belgesi Hangi Tutara Kadar Alınabiliyor?
- 6 İnternet Üzerinden Verilen Hizmetler Kazanç İstisna Belgesi Hangi Tutara Kadar Alınabiliyor?
Sosyal İçerik Üreticisi Belgesi Nasıl Alınır?
İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurması, istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Tebliğ ekindeki “193 Sayılı Kanun’un Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi’ni (İstisna Belgesi)” alması gerekir.
Kişinin başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunduğu durumlarda vergi dairesi tarafından mükellefin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Vergi dairelerine kayıtlı olan bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespitinin ya da uygun faaliyet kodunun tesisinin ardından istisna belgesi başvuru sahibine verilir.
Kişinin başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmadığı durumlarda ise istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili olarak mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgesi verilir.
Sosyal Medyadan Kazanılan Para Nasıl Vergilendirilir?
Sosyal medya içerik üreticileri herhangi bir mal ya da hizmet satmasalar dahi ticari gelir elde ettikleri için vergi mükellefidir. Vergi kanununa göre ticari gelir kategorisi altında sınıflandırılan her gelirin vergilendirilmesi zorunludur. Influencer olarak da adlandırılan sosyal medya içerik üreticileri, içeriklerine yerleştirdikleri reklamlar üzerinden gelir elde etmeleri dolayısıyla düzenli olarak gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.
Hazırlanan sosyal medya yasasıyla birlikte sosyal medya içerik üreticilerinin elde ettiği gelirlerden alınacak vergi oranı %15 olarak belirlenmiştir. Sosyal medya yasasına göre sosyal medyadan elde edilen gelir, tek bir bankadan tahsil edilmelidir. Banka hesabının yer aldığı bankalar bu gelir üzerinden vergilendirme yaparak ücreti keser ve vergi dairesine öder. Böylece sosyal medya içerik üreticilerinin defter tutması gerekmez.
Açıklanan vergi paketinde yer alan maddelere göre sosyal medya içerik üreticileri 3 milyon TL’ye kadar olan gelirleri için %15 stopaj ödemekle yükümlüdür. Stopaj kesintisi sosyal medya gelirlerinin yatırıldığı banka hesabı üzerinden ilgili banka tarafından yapılarak vergi dairesine yatırılır. Sosyal medya içerik üreticilerinin bu uygulama kapsamında yıllık beyanname vermesi gerekmez.
3 milyon TL’yi geçen sosyal medya gelirleri ise gelir vergisi kapsamına alınır. Bir yıl içerisinde elde ettiği toplam gelir 3 milyon TL’yi geçen sosyal medya içerik üreticileri, %15’ten %40’a kadar farklı oranlarda vergilendirilir. Bununla birlikte sosyal medya içerik üreticileri herhangi bir mal ya da hizmet satmaksızın gelir elde etmeleri nedeniyle Katma Değer Vergisi’nden muaf tutulur.
Yıllık kazancı 3 milyon TL’yi geçmeyen sosyal medya içerik üreticileri %15 stopaja tabi tutulduğu ve stopaj bankalar tarafından kesilip Dijital Vergi Dairesi’ne ödendiği için bu sınırın altında kalan sosyal medya içerik üreticilerinin defter tutma, bildirimde bulunma ve vesika düzenleme gibi zorunlulukları bulunmaz.
Sosyal Medya Vergi Muafiyeti Kaç TL?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer (20/B) maddesine göre sosyal medya içerik üreticiliği faaliyetlerinden elde edilen kazançlar 01.01.2022 tarihinden itibaren istisna kapsamında bulunuyordu. 7491 sayılı Kanunla, söz konusu madde metninde yapılan değişiklikle sosyal ağ sağlayıcılarının tanımı genişletilerek ‘internet ve benzeri ortamlar’ olarak değiştirilmiş bulunmaktadır. Ayrıca içerik paylaşımlarına ek olarak internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden 01.01.2024 tarihinden itibaren sağlanacak kazançlar da gelir vergisi istisnasına dâhil edilmiş bulunmaktadır.
Söz konusu kazançlar, vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2023 yılı için 1.900.000,00 TL, 2024 yılı için 3.000.000,00 TL) aşmaması kaydıyla gelir vergisinden muaf olmaktadır. Diğer bir deyişle 2023 yılında sosyal medya kazancı kapsamındaki kazanç toplamı 1.900.000,00 TL’yi aşmışsa, kazancın yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Bu rakam 2024 yılı için 3.000.000,00 TL olacaktır.
Sosyal Medya İçerik Üreticileri İçin Vergi Muafiyeti Kimleri Kapsıyor?
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin söz konusu faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar, bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.
Sosyal medya içerik üreticilerinin vergi muafiyeti istisnasından faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi zorunludur. Istisna kapsamında hesaba yatırılan tüm ödemelerden tevkifat yapılacağı için açılacak hesap sadece istisna kapsamındaki hasılat tahsil için kullanılmalıdır.
Sosyal medya içerik üreticileri için vergi muafiyetinden internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler faydalanabilir. Mükelleflerin tam ya da dar mükellef olması önemli bir unsur değildir. Ancak istisnadan sadece gelir vergisi mükellefleri yararlanabilir, kurumlar vergisi mükellefleri yararlanamaz.
Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisna Belgesi Hangi Tutara Kadar Alınabiliyor?
Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisna belgesi almak için bir üst sınır var. Bu kapsamda 2024 yılı için elde edilen kazancın 3.000.000,00 TL’yi aşmaması gerekiyor.
İnternet Üzerinden Verilen Hizmetler Kazanç İstisna Belgesi Hangi Tutara Kadar Alınabiliyor?
“İnternet ve benzeri elektronik ortamlar” tanımı 27.12.2023’te 7491 sayılı Kanunun 7. maddesi ile getirilmiş ve 7338 sayılı Kanun ile 2021 yılında sosyal medya platformlarındaki faaliyetlere tanınan imkân genişletilmiş bulunmaktadır. Yalnızca Facebook, Instagram, YouTube ve Tiktok gibi sosyal medya platformlarındaki faaliyetler değil, aynı zamanda kişisel internet sitelerinde, kişisel bloglarda vb. ortamlarda yürütülen faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar da istisna kapsamına dahil olmuştur.
İstisnayı genişleten diğer bir unsur da “bu ortamlar üzerinde verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerin” 27.12.2023’te 7491 sayılı Kanunun 7. maddesi ile kapsama dahil edilmesidir. Dolayısıyla bir sosyal medya platformunda, kişisel internet sitesinde veya bir uygulamada bu faaliyetlerde bulunanlar, mesela ders videosu yayınlayanlar, istisnadan faydalanabilmektedir.
Son olarak “akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlar için mobil uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar” GVK Madde 20/B’nin ilk yürürlük tarihinden itibaren gelir vergisinden istisna edilmektedir. Bu platformlar üzerinden elde edilen; ücretli uygulama satış geliri, reklam geliri, uygulama içi satış geliri, sponsorluk geliri, ücretli abonelik geliri gibi gelirler istisna kapsamında dikkate alınacak olup elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları dışında elde edilen kazançlar ise istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir.
Mükellefin bu istisna kapsamında elde ettiği hasılatın, Gelir Vergi Kanunu 103. Maddesi’nde belirtilen tarifenin 4. gelir dilimi uyarınca bir takvim yılında 2024 yılı için 3.000.000 (üç milyon) TL’yi geçmemesi gerekmektedir.