SMMM Armağan Yörük

Tahsilat Makbuzu Örneği Nedir?

Tahsilat makbuzunun üzerinde seri numarası bulunur. Böylece cilt ve form olarak sürekli bir şekilde kullanılması mümkündür. Kredi kartından alışveriş yapıldığında slip kesildiğinden tahsilat makbuzuna gerek yoktur. Yazar kasadan nakit olarak yapılan ödemelerde de satış fişi kesildiği durumlarda bu fiş tahsilat makbuzu yerine geçer. Bu nedenle ayrıca bir belge düzenlenmesi gerekmez. 

Tahsilat makbuzu düzenlendiği durumlarda belgenin aslı müşteriye verilir. Kalan nüsha ise işletmede saklanır. Tahsilat makbuzu ödemeyi alan kişi tarafından kesilir. Diğer durumda yani makbuzu ödemeyi yapan kişinin kesmesi durumunda kesilen belgeye ise tediye makbuzu denilir.

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır?

İşletmeye para girişinin ve çıkışının olduğu her durumda tahsilat makbuzu kullanılabilir. Tahsilat makbuzu söz konusu ödemenin gerçekleştiğine dair bir kanıt olduğundan ileride yaşanması olası problemlerde yasal olarak hak iddia etmede kullanılabilir. Bu nedenle işletmeler mal ve hizmet alım satımında tahsilat makbuzu kullanarak aslında kendilerini güvenceye almış olurlar. Ödemeler işletmenin ve müşterinin tercihine göre farklı şekillerde yapılabilir. Nakit, çek ya da kredi kartı yoluyla yapılan ödemelerin hepsinde makbuz bulunmakta olup bunlar ödemenin yapıldığına dair yasal kanıtlardır. 

Bununla birlikte tahsilat makbuzu fatura yerine geçen bir belge değildir. Yalnızca ödemenin yapıldığı ve tahsilatın gerçekleştirildiği anlamına gelir. Bu nedenle muhasebe kayıtlarında gider kaydı yapılacağı durumlarda fatura ve benzeri belgelerin olmasına özen gösterilmelidir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Tahsilat makbuzu herhangi bir mala ya da hizmete ilişkin ödemelerde doldurulan bir belgedir. Tahsilat makbuzu doldurulurken belgenin üzerindeki tüm alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması çok önemlidir. Eksiksiz bir şekilde doldurulup kesilen tahsilat makbuzuna şirket kaşesi basılır. İki nüsha şeklindeki makbuz alıcıda ve satıcıda muhafaza edilir. Tahsilat makbuzunun üzerinde firmanın logosu, adres bilgisi ve tahsilat makbuzunun seri numarasının bulunması gerekir.

Tahsilat makbuzunun aynı gün içerisinde kesilmesi çok önemlidir. Bir sonraki aya bırakılması durumunda vergilerin yanlış hesaplanması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bununla birlikte tahsilat makbuzu kesiminde kayıt dışı işlem yapılmaması için belirlenmiş yasal bir limit bulunmaktadır. Bu kapsamda 7.000 TL üzerindeki ödemeleri PTT, banka ya da finansal kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Tahsilat makbuzu herhangi bir malın ya da hizmetin ödemesi durumunda doldurulan bir belgedir. Makbuzun üzerindeki tüm alanların eksiksiz bir şekilde doldurulmaması durumunda belgenin geçersiz sayılması mümkündür. Tahsilat belgelerinde makbuzu düzenleyen ve alan kişinin bilgileri bulunur. Bunun dışında makbuzu düzenleyen kişinin; 

  • Ad, soyad ve unvan,
  • Adres ve telefon numarası,
  • Tahsilat makbuzunun kesildiği tarih,
  • Yazı ve sayı formunda olmak kaydıyla ödeme tutarı,
  • Ödemenin yapılma amacı,
  • Çek ödemelerinde çek numarası ve hangi bankadan yapıldığı bilgilerini de doldurması gerekir.

Ödemeyi yapan kişi de adı ve soyadı kısımlarını doldurduktan sonra imza kısmına imzasını atar. Böylece tahsilat makbuzu doldurma işlemi tamamlanır. Hem alıcı hem satıcının tahsilat makbuzunun kendilerindeki nüshasını saklaması gerekir. Tahsilat makbuzu online olarak bilgisayarda doldurulabilir. Bu aşamadan sonra çıktısı alınarak ya da e-mail yoluyla karşı tarafa iletilmesi gerekir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

Tahsilat makbuzunun kesilebilmesi için doldurulması zorunlu olan alanların doldurulması gerekir. Daha sonra şirket kaşesi basılır. İki nüsha halinde alıcıda ve satıcıda kalan tahsilat makbuzunun üzerinde firma logosunun, adres bilgisinin ve makbuz seri numarasının bulunması gerekir. Alıcının imzası ve firma kaşesi tahsilat makbuzunda bulunmalıdır. Eğer boş kalan alanlar varsa bu alanların daha sonra doldurularak işlem yapılmaması için söz konusu alanlar çizilmelidir.

Kira Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Kira ödemeleri ev ve iş yeri kirası olarak farklı uygulamalara tabidir. Ev kiralarında 500 TL’yi aşa n tutarların, iş yeri kiralarında ise herhangi bir sınır olmadan tüm tutarların banka hesabı üzerinden ödenmesi zorunluluğu vardır. 

500 TL’nin altındaki tutarlar için tahsilat makbuzu kullanılabilmektedir. Kira ödemelerinde bazı ev sahipleri vergi ödememek için elden ödeme almaktadır. Ancak bu durumda herhangi bir yazılı belge ya da makbuz olmaması kiracının haklarının tehlikeye girmesine neden olabilmektedir. Bu durumda kira ödemesinin yapıldığını ispatlamak kiracının sorumluluğudur.

Kiracının kendini güvenceye alabilmesi için elden ödeme durumunda ev sahibinden makbuz alınması çok önemlidir. Tahsilat makbuzuna kırtasiyelerde kolayca ulaşılabilir. Kira sözleşmesinin son sayfasında bulunan ödeme çizelgesi de kiracı haklarının koruma altına alınması için kullanılabilmektedir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?