SMMM Armağan Yörük

Mağazalara, yerel satıcılara, el emeklerini satmak isteyenlere ve kadın girişimcilere satış yapma imkânı veren Trendyol, satılan her üründen belirli bir miktar komisyon alır. Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri ve bir Pazaryeri olan Trendyol, diğer pazaryerleri gibi satıcıların ürünlerini müşterilerine sunmasına, satış yapmasına ve ödeme işlemlerini yönetmesine olanak tanıyan bir platform olarak öne çıkar.

Trendyol tarafından sunulan hizmetler arasında satıcıların ürünlerinin platformda listelenmesi, müşterilerle etkileşim kurulması, satışların yönetilmesi, ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi, kargo hizmetleri ve müşteri desteği gibi pek çok farklı hizmet sayılabilir.

Tüm bu nedenlere bağlı olarak Trendyol da diğer pazaryerleri gibi satıcıların sattığı her üründen belirli bir oranda komisyon alır. Trendyol’un uyguladığı komisyon oranı, satılan ürünün değerine ve satıcının performansına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Performansı yüksek satıcılardan genellikle daha düşük komisyonlar alınır.

Satıcılar, Trendyol sayesinde ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilir ve satış işemlerini kolayca gerçekleştirebilir. Bu yüzden pek çok satıcının tercihi Trendyol’da satış yapmaktır. Söz konusu hizmetler karşılığında da komisyon ödemeyi kabul ederler.

Trendyol Satıcısı Olmak İçin Gerekenler

Trendyol’da satış yapmak için öncelikle bir şirket sahibi olmak gerekiyor. Şahıs şirketi, limited şirket, anonim şirket ya da diğer şirket türlerinde bir şirketi olmayanlar Trendyol’da satış yapamıyor. Çünkü Trendyol satıcısı olmak için öncelikle bir şirket ve vergi numarasına ihtiyaç bulunuyor.

Bir sonraki adım, Trendyol sistemine kayıt olmak. Trendyol sistemine kayıt olmak için satıcı paneline girip satıcı sözleşmesinin çıktısını alıp imzalamak ve Trendyol’a göndermek gerekiyor. Bu aşamada Google üzerinden Trendyol Partner’e girip buradan başvuru yapmak mümkün.

Trendyol üzerinden hizmet satışı yapılamadığı için Trendyol satıcısı olmak isteyenlerin ürünlere ihtiyacı var. Satacak ürünü olmayanlar Trendyol’da satış yapamaz. Ürünlerin iyi bir şekilde fotoğraflanması ve satıcı panelini öğrenmek için eğitimlere katılınması da diğer önemli adımlar.

Trendyol’da satış yapabilmek için hem dijital pazarlamayı hem Trendyol reklam modellerini çok iyi bilmek gerek. Trendyol’da satış yapmak için ihtiyaç duyulan KEP adresi ise PTT’den alınabilir.

Trendyol Başvuru ve Mağaza Açma Ücreti

Trendyol başvuru ve mağaza açma ücreti almaz. Satış yapmak için Trendyol’a başvuruda bulunduğunuz andan itibaren mağaza kira ücreti ya da hizmet bedeli adı altında bir ücret talebiyle karşı karşıya kalmazsınız. Trendyol mağazanızı online başvuru yaparak ücretsiz bir şekilde açabilir ve Trendyol satıcısı olabilirsiniz.

İstanbul merkezli bir dijital pazar yeri olan Trendyol’un 30 milyondan fazla müşterisi vardır. Satıcılar Trendyol üzerinde kendi sanal mağazalarını açarak ürünlerini satabilir. E-ticaret sitelerinden farklı olarak Trendyol Pazaryeri üzerinden açılan sanal mağazalar, satıcılara ayrı bir internet sitesi kazandırmaz. Satıcılar Trendyol altyapısı üzerinden satış yapmaya devam eder ve kendilerine verilen sayfalar üzerinde düzenleme yapma yetkisine sahip olur. Ödenmesi gereken komisyon oranları da kendi e-ticaret sitenize sahip olmaya kıyasla daha fazladır.

Bununla birlikte mağazanızın bir pazaryerinde olması, alışveriş yapmak için Trendyol’u ziyaret eden ancak sizin mağazanızdan haberi olmayan internet kullanıcılarını yani potansiyel müşterileri çekme avantajı sağlar. Yani ekstra trafikten faydalanabilirsiniz.

Trendyol Pazaryeri üzerinde satıcıların açtığı bireysel mağazalar, Trendyol Mağaza olarak adlandırılır. Açılan Trendyol mağazası içerisine her satıcı kendi ürünlerini yükleyebilir, ürünlerin fiyatlarını belirleyebilir ve satış yapmaya başlayabilir. Ancak Trendyol mağazalarının Trendyol sisteminden bağımsız internet siteleri olarak düşünülmemesi gerekir. Trendyol Pazaryeri içerisinde bulunan mağazalar tamamen bu sisteme bağlıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde Trendyol mağazası açmak, bağımsız bir mağaza açmaktansa bir AVM’nin içerisinde dükkan kiralamaya benzetilebilir. Satıcı dükkanı üzerinde belirli haklara sahip olsa da, ana kontrol ve altyapı tamamen Trendyol’a ait olmaktadır.

Trendyol Komisyon Oranları

Trendyol, tıpkı diğer e-ticaret platformları gibi mağaza yöntemiyle çalışır. Ürünlerinin satışını yapmak isteyen kişiler Trendyol’da mağaza açabilir ve belirli bir komisyon karşılığı ürünlerini satışa sunabilir. Trendyol, diğer online alışveriş platformlarından farklı olarak mağaza ücreti olmaksızın sadece satışı yapılan ürün başına komisyon alır. Bu da satıcılar için önemli bir avantajdır.

Ayrıca Trendyol internet kullanıcıları arasında son derece popüler olduğundan Trendyol’daki mağazaların satış yapamaması riski yok denilecek kadar azdır. Güncel Trendyol komisyon oranları ise şu şekildedir:

Kategori

Komisyon Oranları

Marka Kategori Komisyonu

Altın (İşlenmemiş)

%6.10

Aksesuar

%21.36-%22.37

%14.24-%18.31

Ayakkabı & Çanta

%21.36-%23.39

%14.24-%20.34

Bahçe ve Yapı Market

%10.68-%21.36

%5.08-%10.17

Çocuk

%3.50-%17.29

%8.14-%13.73

Dijital Kod ve Ürünleri

%3.05-%10.17

Elektronik

%5.50-%26

%5.50-%19

Ev

%11.19-%21.36

%15.25-%17.29

Giyim

%21.36

%14.24-%17.29

Hobi & Eğlence

%10.17-%20.34

Kitap

%6.10-%13.22

%8.14-%9.15

Kırtasiye ve Ofis Malzemeleri

%7.12-%18.31

%10.17

Kozmetik ve Kişisel Bakım

%12.20-%16.78

%5.10-%13.22

Mobilya

%18.31-%20.34

Otomobil ve Motosiklet

%7.12-%16.27

%5.59-%13.22

Spor

%9.66-%15.25

%7.63-%12.20

Süpermarket

%8.14-%18.31

%1.02-%15.25

trendyol-komisyon

Tüm pazaryerlerinde olduğu gibi Trendyol’da da çok çetin bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Bu nedenle Trendyol satıcıları, burada karşı karşıya kalacakları rekabetten sıyrılmak için çeşitli teknikler kullanarak satışlarını artırmaya odaklanmalıdır. Peki Trendyol satışlarını artırmanın yolları neler?

Öncelikle Trendyol trafiğinin büyük bir kısmının Google üzerinden geldiğini göz önünde bulundurmak gerek. Ürünlerin başlıklarını ve açıklamalarını SEO uyumlu olarak düzenlemek, ürünlerin Google’a çıkma olasılığını artırır. Satışa sunulan ürünlerle ilgili ve en çok aranan anahtar kelimeleri tespit edip ürün başlıklarına ve açıklamalarına dahil etmek, arama motoru görünürlüğünü artırmanın ve satın alma niyetinde olan kullanıcılara erişmenin yollarından biridir.

Trendyol’da satış yapmak istenen hedef kitle özenle seçilmelidir. Hedef kitle aslında ürünlerin pazarlanacağı, çeşitli reklamlar ulaşılmaya çalışılacak ve ürünleri satın almaya en yatkın olan kitledir. Pazardaki bir açığı bularak ya da satılacak ürünleri kimlerin alacağını düşünerek doğru bir hedef kitle belirlemek, aynı zamanda pazarlama maliyetlerini de azalması anlamına gelir.

Günümüzde sosyal medyanın ne kadar önemli olduğu çok açık ortada. Trendyol satışı yaparken mağazayı öne çıkarmak için sosyal medyanın gücünden yararlanmak ise çok büyük bir avantaj. Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarında hedef kitleye hitap edecek içerikler paylaşarak takipçi sayısını artırmak ve daha çok sayıda kişiyi Trendyol hesabına yönlendirmek mümkün olabilir.

Trendyol’daki ürün sayfalarını ya da mağazaları ziyaret eden kullanıcılar, öncelikle ürünlerin nasıl göründüğüne bakar. Özellikle giyim ya da dekorasyon ürünleri satışında müşterilerin estetik kaygılarını göz önünde bulundurmak gerekir. Bunun için ürünlerin görselleri kaliteli olmalıdır. Kaliteli ve profesyonel ürün fotoğrafları çekmek ve bu görselleri Trendyol mağazasında kullanmak, mağazayı ziyaret eden müşterilerin dönüşüm oranları üzerinde olumlu etkiler sağlayacaktır.

Elbette sadece Trendyol üzerinden satış yapıp para kazanmak mümkün olabilir. Ancak işleri büyütmek için farklı satış kanallarını değerlendirmek de fayda sağlayabilir ve hedeflerinize daha hızlı bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?