Yapılan yeni düzenlemeye göre yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığına geçişi için istenilen yeni şartlar şu şekildedir:
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından en az 500.000 USD ya da karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı yaptığının tespit edilmesi,
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından en az 250.000 USD ve karşılığı döviz tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına en az 3 yıl satılmama şerhi koydurularak satın alındığının ya da kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş en az 250.000 USD ve karşılığı döviz tutarı peşin yatırılarak tapu siciline 3 yıl süreyle devir ve terkininin yapılmayacağı taahhüdünün şerh edilmesi şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşmeyle taşınmazın satışının vaat edildiğinin tespit edilmesi,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından en az 50 kişilik istihdam oluşturulduğunun tespit edilmesi,
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından en az 500.000 USD ve karşılığı döviz tutarında mevduatın 3 yıl tutulması şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırıldığının tespit edilmesi,
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından en az 500.000 USD ve karşılığı döviz tutarında devlet borçlanma araçlarının en az 3 yıl tutulması şartıyla satın alındığının tespit edilmesi,
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından en az 500.000 USD veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı ve girişim sermayesi yatırım fonu katılma payının en az 3 yıl elde tutulması şartıyla satın alındığının tespit edilmesi.
İçişleri Bünyesinde Komisyon Kurulabilecek
Yapılan değişiklik kapsamında; vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşacak bir komisyonun kurulması mümkün olmuştur.
Türk vatandaşlığına geçiş hakkı kazanmak için belirtilen tutarda ve kapsamda yatırım şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespit edilmesinde uygulanacak olan usul ve esaslar, tespiti gerçekleştiren kurum tarafından belirlenecektir.
Gelirlerin TL Mevduatında Tutulması Şartı Aranıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet göstermekte olan bir bankaya ve bu banka tarafından Merkez Bankası’na satılmalıdır. Bu satım işlemi sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından elde edilen Türk lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden devlet borçlanma araçlarında 3 yıl süreyle tutulacak ve bu konuya ilişkin esaslar ve uygulamalar Merkez Bankası tarafından belirlenecektir.
İçindekiler
Türk Vatandaşlığının Kazanılması Şartları ve Süreçleri Nelerdir?
Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların başvurabileceği birçok farklı yol olabildiği gibi bu yollardan her birinin kendine özgü başvuru şartları vardır. Ancak somut duruma ve sağlanan şartlara göre izlenmesi gereken yol, süreç ve gereken belgelerde değişiklik olabilir.
Yetkili Makam Kararı ile Türk Vatandaşlığı Kazanma
Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar, Kanun’da belirtilen şartları taşımaları halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilmektedirler. Aranan şartların taşınması vatandaşlığın kazanılması konusunda kişiye mutlak hak sağlayan bir durum değildir.
Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığı kazanma başvurusu için aranan şartlar şu şekildedir:
- Kendi milli kanununa, eğer vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
- Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak 5 yıl ikamet etmek,
- Türkiye’ye yerleşmeye karar verdiğini davranışlarıyla da desteklemek,
- Genel sağlık durumunda tehlike oluşturan herhangi bir hastalığı olmamak,
- İyi ahlaklı olmak,
- Yeterli düzeyde Türkçe konuşabilmek,
- Kendisinin ve bakmakla yükümü olduğu kişilerin Türkiye’de geçimini sağlayacak mesleğe ya da gelire sahip olmak,
- Kamu düzeni ve milli güvenlik açısından engel teşkil edecek bir durumda olmamak.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma
Başvuru sahipleri;
- Aile birliği içinde yaşamalı,
- Evlilik birliğiyle bağdaşmayacak faaliyetlerde bulunmamalı,
- Milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir halde olmamalıdır.
Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı kazanan yabancılar, evlenmenin butlanına karar verildiği takdirde evlenmede iyi niyetli olduklarının tespiti durumunda Türk vatandaşlığını muhafaza edebilirler.