SMMM Armağan Yörük

Türkiye Tech Visa

türkiye tech visaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla tanıtılan Türkiye Tech Visa Programı, teknoloji alanında uzmanlaşmış profesyonelleri ve yenilikçi girişimleri ülkeye çekme noktasında iddialı bir adım olma özelliğine sahiptir. 

Türkiye Tech Visa Nedir?

Türkiye Tech Visa, teknoloji alanında uzmanlaşmış profesyonelleri ve yenilikçi girişimleri Türkiye’ye çekmek amacıyla başlatılan bir programdır. Bu program katılımcılara 3 yıl süreli özel çalışma izni, kapsamlı danışmanlık hizmetleri ve geniş bir destek paketi sunar. 

Türkiye Tech Visa, katılımcıların Türkiye’de yaşama ve çalışma süreçlerini hızlandırır ve teknoloji ekosistemine entegrasyonlarını destekler. Ayrıca katılımcılara hukuki, mali ve teknik konularda danışmanlık hizmeti sağlanır. Bunun yanı sıra kamu teşvik ve destek programlarına erişim imkânı tanınır. Bu program, Türkiye’nin küresel bir teknoloji merkezi olma yolunda önemli bir adım olarak görülmektedir.

Türkiye Tech Visa Neler Sunuyor?

Türkiye Tech Visa kapsamında katılımcılar, Türkiye’de yaşama ve çalışma süreçlerini hızlandıran 3 yıl süreli özel çalışma iznine sahip olabilir. Programa kabul edilen girişimcilerin Türkiye’de kuracağı şirketlere 6 ay süreyle mali, hukuki ve teknik konularda danışmanlık hizmeti sunulabilir. 

Ayrıca yurt dışından gelen girişimciler kapsamlı kamu teşvik ve destek programlarından yararlanma hakkına sahiptir. Program katılımcıların Türkiye’nin hızla bir şekilde büyüyen teknoloji ekosistemine entegrasyonunu destekleyecektir.

Türkiye Tech Visa programı kapsamında teknoloji alanında yetkinlik sahibi profesyonellere ve yenilikçi girişimcilere üç yıl süreli özel çalışma izni verilebilmektedir. Bu izin sayesinde katılımcıların Türkiye’de uzun vadeli planlar yapması ve yerleşik bir hayat kurması sağlanabilecektir. 

Program aynı zamanda katılımcıların Türkiye’de kuracağı şirketlere altı ay boyunca mali, hukuki ve teknik danışmanlık hizmeti verilmesini sağlayacaktır. Bakan Kacır bu kapsamda yaptığı açıklamada Türkiye’nin ekosisteminin her geçen gün büyüdüğünü ve söz konusu programın, girişimcilerin söz konusu ekosisteme hızlı bir şekilde entegre olmasını sağlayacağını vurgulamıştır.

Türkiye Tech Visa Programı’nın ülkemizin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda kritik bir adım olduğunu belirten Bakan Kacır konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Türkiye Tech Visa Programı, ülkemizin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda bir mihenk taşıdır. Program ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkân tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz. 

Türkiye olarak ‘Millî Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzdan hareketle, teknoloji girişimciliğindeki faaliyetlerimizi sürdürüyor, hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Son dönemde ulusal teknoloji girişimlerimizin sergilediği başarılı performans da ülkemizin sahip olduğu potansiyeli ispat etmekte. Bugün; ülkemizin yatırımcılar, girişimciler ve teknoloji liderleri için değer önerisini yükselten önemli bir adımı da atıyoruz. 

Girişimcilik Konseyi’nde aldığımız kararlar ve kurumlarımızın iş birliğiyle Türkiye Tech Visa Programı’nı hayata geçiriyoruz.Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ‘Türkiye Yüzyılı’nda; teknoloji girişimciliğinin gelişim hızını artırarak girişimcilik ekosisteminin daha da güçlenmesini amaçlıyoruz.

Program ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkân tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz.

Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz. BiGG girişimlerimize yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin lirayı yatırım olarak aktarıyoruz. TÜBİTAK BiGG’e dâhil olan girişimlerimiz 30 milyon Türk Lirası değerlemeyle girişimcilik yolculuğuna adım atıyor”

Türkiye Tech Visa Avantajları 

Türkiye Tech Visa, teknoloji uzmanları ve yenilikçi girişimciler için geniş kapsamlı avantajlar sunan bir programdır. Program, katılımcılara 3 yıl süreli özel bir çalışma izni vererek Türkiye’de uzun vadeli yaşam ve çalışma imkanı tanır. Aileler için kolaylaştırılmış oturma izni süreçleri sunulması, katılımcıların sevdiklerini de yanlarında getirmelerini mümkün kılar.

Türkiye Tech Visa, gelir vergisi ve kurumlar vergisi muafiyetleri gibi finansal avantajlar sağlar. Böylece girişimciler işlerini büyütürken maliyetlerini azaltabilir. Katılımcılar, Türkiye’deki sağlık sisteminden kapsamlı ücretsiz sağlık hizmetleri alabilir. Bu da onları ve ailelerini sağlık konusunda güvence altına alır.

türkiye tech visaTürkiye Tech Visa Vergi Muafiyetleri Nelerdir?

Türkiye Tech Visa, ülkemize teknoloji girişimlerini çekmek ve ekosistemi güçlendirmek amacıyla sunulan önemli bir programdır. Bu programın en cazip yanlarından biri de sunduğu vergi muafiyetleri ve teşviklerdir.

Teknoparklarda faaliyet gösteren girişimciler ve çalışanları, belirli koşullar altında gelir vergisi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Teknopark şirketleri, kurumlar vergisi oranlarında indirim veya muafiyetlerden yararlanabilir. Teknoparklarda kullanılan mal ve hizmetler için KDV istisnası veya iadesi söz konusu olabilir.

Teknoloji geliştirme sürecinde kullanılan makine, ekipman ve yazılımlar için gümrük vergisi muafiyeti sağlanabilir. Teknoloji geliştirme sürecinde kullanılan bazı ürünler için ÖTV muafiyeti uygulanabilir.

Diğer yandan bu muafiyetlerden yararlanabilmek için belirli şartları sağlamak gerekir. Bu doğrultuda girişimin bir teknopark bünyesinde yer alması, girişimin Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vermesi, girişimin ürettiği ürün veya hizmetlerin yüksek katma değerli olması gerekmektedir.

Türkiye Tech Visa’dan Kimler Yararlanabilir?

Türkiye Tech Visa, ülkemize teknoloji alanında değer katacak girişimcileri ve uzmanları çekmeyi amaçlayan önemli bir program olmakla birlikte bu programdan yararlanabilmek için belirli kriterleri karşılamak gerekmektedir.

Türkiye Tech Visa’dan genel olarak aşağıda yer alan özelliklere sahip kişiler faydalanabilir:

  • Bilgisayar bilimleri, yazılım geliştirme, yapay zeka, veri bilimi gibi alanlarda uzmanlaşmış bireyler.
  • Yenilikçi teknoloji tabanlı bir iş fikri olan ve bu fikrini Türkiye’de hayata geçirmek isteyen girişimciler.
  • Türkiye’de şube veya yeni bir şirket kurmak isteyen yabancı teknoloji şirketleri.
  • Teknoloji alanında araştırmalar yapmak isteyen akademisyenler ve araştırmacılar.

Türkiye Tech Visa’dan yararlanabilmek için genellikle aşağıdaki şartlar aranır:

  • İlgili alanda lisans veya lisansüstü bir dereceye sahip olmak.
  • İşlemleri gerçekleştirebilmek için İngilizce bilmek.
  • Girişimciler için detaylı ve ikna edici bir iş planı sunmak.
  • Girişimin hayata geçirilmesi için gerekli finansmanı sağlamak veya sağlama potansiyeline sahip olmak.
  • Türkiye’de bir şirket kurmak veya var olan bir teknoloji şirketinde çalışmaya başlamak.

Türkiye Tech Visa başvuru süreci, başvuru yapan kişinin profiline ve projesine göre değişiklik gösterebilir. Öncelikle online ya da şahsen başvuru formunu doldurmak gerekir. Ayrıca pasaport, iş planı, diploma ve finansal bilgiler gibi çeşitli belgeler toplanır. Başvuru ilgili kurumlar tarafından değerlendirilir ve gerekli durumlarda başvuru sahibi mülakata davet edilir. Başvurunun kabul ya da reddedildiğine dair bildirimde bulunulur.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?