Türkiye’de vatandaşlık olma şartları ülkemiz mevzuatında düzenlenmiştir. Türkiye’de vatandaşlık almak için tercih edilebilecek yollar arasında Türkiye’de gayrimenkul satın almak ve sermaye yatırımı yapmak sayılabilir.
Türk vatandaşlığı kazanma yollarından biri olan yetkili makam kararıyla istisnai olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması Yönetmeliği’nin 20.maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır. İlgili Kanun’un 12.maddesi kapsamında, milli güvenlik ve kamu düzeni açısından bir engel olmaması kaydıyla, istisnai hallerde Bakanlık teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı kazanılması mümkündür.
İçindekiler
- 1 Taşınmaz Alımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
- 2 Sabit Sermaye Yatırımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
- 3 İstihdam Sağlama Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
- 4 Bankada Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
- 5 Devlet Borçlanma Araçları Alımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Taşınmaz Alımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
En az 400.000 USD tutarında gayrimenkul satın alınması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülmesi ve tapu senedine 3 yıl satılmayacağına dair şerh eklenmesi kaydıyla istisnai olarak Türk vatandaşlığı alınabilir.
Vatandaşlık kazanımı için sadece banka kanalıyla en az 400.000 USD havale edilmesi yeterli değildir. Uygun bir taşınmaz beğenilmeli, ekspertiz uzmanı talep edilmelidir. Ekspertiz raporunda ilgili taşınmazın değeri 400.000 USD ve üzerinde takdir edildiyse sonraki adımlara geçilir. Taşınmaz değerleme raporlarının geçerlilik tarihi düzenlendiği tarihten itibaren 3 aydır.
Değerleme raporu alındıktan sonra taşınmaz satımı için randevu alınır ve randevu tarihinde taşınmaz satım işlemleri yapılır. Bu aşamada Tapu Müdürlüğü’nde taşınmaz alımının vatandaşlık kazanımı dolayısıyla olduğu belirtilir. İlgili formlar doldurulur. Taşınmazın 3 sene boyunca satılmayacağına dair şerh verilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Uygunluk Belgesi temin edilmesi için yazı yazılır.
Taşınmaz bedeli 400.000 USD’dan az olmamak kaydıyla Türk Lirası olarak ödenir. Ödenecek ABD Dolarının Türk Lirası kur karşılığı, Merkez Bankası’nda belirtilen taşınmaz alım gününün bir gün önceki kur oranı üzerinden hesaplanır.
Taşınmaz bedelinin ödendiğine ilişkin Banka’nın tanzim ettiği ve ıslak imzalı makbuzlar Tapu Müdürlüğü’ne sunulur ve taşınmaz devralınır. Tüm şartlar eksiksiz bir şekilde sağlandığı takdirde Tapu Müdürlüğü taşınmazı alan kişinin belirttiği mail adresine kare koda haiz Uygunluk Belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilir.
Uygunluk Belgesi alındıktan sonra ikamet izni başvurusunda bulunulur. İkamet izni alınırken kişinin yurt içinde olması şartı yoktur. Kişi yurtdışında olduğunda avukatı vasıtasıyla manuel olarak ikamet izni başvurusu yapabilir.
Sabit Sermaye Yatırımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Ülkemiz yönetmelikleri kapsamında en az 500.000 USD tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanması mümkündür. Sabit sermaye yatırımı, duran varlıklara yapılan yatırımdır. Makine, inşaat gibi üretimde uzun süre kullanılabilecek dayanıklı malların üretimi amacıyla gerçekleştirilir.
Sabit sermaye yatırımları temel olarak iki grup altında toplanabilir. İlk grup inşaat, tesis ve restorasyon gibi yatırımlardır. İkinci grupta ise makine ve teçhizat yatırımları bulunur.
İstihdam Sağlama Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
En az 50 kişilik istihdam sağladığı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından teslim edilen yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanma hakkı vardır. Bir ülkedeki iş gücünün kesintisiz bir şekilde ekonomiye katkıda bulunacak işlere sahip olması, ülkenin iş gücünü oluşturan tüm faktörlerin çalışma hayatına aktif olarak kazandırılması ve canlanma ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulması istihdam olarak adlandırılır.
Bankada Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara en 500.000 USD tutarında nakit para yatırdığı Bankacılık Düzenlem ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen yabancıların bu tutarı 3 yıl süreyle tutmak kaydıyla istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanması söz konusu olabilir.
Devlet Borçlanma Araçları Alımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
En az 500.000 USD tutarında devlet borçlanma aracı satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen yabancıların bu araçları 3 yıl süreyle saklamak kaydıyla istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanması mümkün olabilir.
Devletin ek gelir elde edilmesi amacıyla belirli kurumlar aracılığıyla ihraç ettiği ve yatırımcılara sunduğu araçlar arasında devlet borçlanma araçları yer alır. Devlet borçlanma araçları yüksek likiditeli, düşük riskli yani güvenilir araçlardır. Bu yüzden yatırımcılar arasında popülerdir.
Bahsi geçen tüm parasal değerler belirlenirken tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası efektif satış kuru baz alınır. İlgili yollarla Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar İçişleri Bakanlığı’nın teklifiyle Türk vatandaşı olma hakkını elde edebilmektedir.
Söz konusu yabancılar hakkında Bakanlığın yazılı talimatı üzerine başvuru makamlarınca belirlenen belgelerden oluşan bir dosya düzenlenmektedir. İbraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:
- Dilekçe,
- Kişinin vatandaşı olduğu devleti gösterir nitelikte pasaport ya da benzer belgeler,
- Evlilik cüzdanı, boşanma belgesi ya da eşin ölüm belgesi,
- Nüfus kayıt örneği ya da doğum belgesi, evliyse nüfus kayıt örneği ya da eş ve çocukların aile bağını kanıtlayan benzer nitelikte belge,
- Birinci ya da ikinci dereceden Türk vatandaşı akrabalar varsa başvuru mercilerinin sistemden aldığı bu kişilere ait nüfus kayıt örneği,
- Ay ve gün üzerinden doğum tarihinin bulunamadığı durumlarda doğum tarihinin tamamlandığına ilişkin ülke yetkili makamlarından alınan belge eğer belge temin edilemezse 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesine göre işlemin kabul edildiğine dair imzalı kabul beyanı,
- Hizmet bedelinin Hazine’ye ödendiğine ilişkin dekont.