Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?i
Devletler ekonomik anlamda sürekliliklerini sağlayabilmek adına çeşitli şekillerde gelir sağlamak zorundadırlar. Vergiler de devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak kabul edilirler. Bu kapsamda vatandaşların vergi ödeme yükümlülüğü vardır. Verginin ödenebilmesi noktasında vergi kimlik numarası sahibi olunması gerekir. Belirli bir kazanç elde eden bireyler elde ettikleri kazançtan doğan vergilerini vergi kimlik numaraları aracılığıyla kolayca ödeyebilirler.
İçindekiler
Vergi Kimlik Numarası Nedir?
Gerçek ve tüzel kişilerin kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda yaptıkları işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlayan vergi numarasının alınması ülkemizde bir zorunluluktur. 10 haneden oluşan vergi kimlik numarası vergi ödeme işlemleri sırasında kullanılır. Böylece vergiyi doğuran olayların kayıt altına alınması ve vergi mükelleflerinin hareketlerinin eksiksiz bir şekilde incelenebilmesi sağlanır. Vergi kimlik numarası kişiye özel olup yalnızca kişinin kendisi tarafından kullanılabilir.
Vergi kimlik numarasına noter işlemlerinde, tapu işlemlerinde, bankacılık işlemlerinde, havale, çek, senet ve bono işlemlerinde, sigorta işlemlerinde, icra takip işlemlerinde, tescil işlemlerinde, kredi kartıyla yapılan işlemlerin çoğunda, finansal kiralama işlemlerinde ve daha birçok farklı işlemde ihtiyaç duyulur.
Bankalarda gerçekleştirilecek finansal işlemlerde şahıs firması dışındaki şirketlerin 11 haneli T.C.Kimlik Numarası ile ticari işlem yapması ve ticari hesaplarını yönetmesi mümkün değildir. Gerçek ve tüzel kişilerin banka işlemleri başta olmak üzere birçok işlemde vergi kimlik numarasını ibraz etmesi zorunludur. Vergi numarası öğrenme ve değiştirme işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.
Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır?
Vergi kimlik numarası almak isteyen gerçek kişilerin T.C.Nüfus Cüzdanı’nın aslıyla ya da Noter onaylı fotokopisiyle; vergi kimlik numarası almak isteyen tüzel kişilerinse kimlik bilgilerini ilgili kuruma ibraz etmek suretiyle vergi kimlik numaralarını alması mümkündür. Eğer ülkemizde ikamet etmekte olan yabancı uyruklu kişiler yabancı vergi kimlik numarası almak isterlerse bu durumda T.C.Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmalıdır.
Vergi Numarası Kimler İçin Gereklidir?
Vergi kimlik numarası alma zorunluluğu bulunan kişiler çoğu yerde T.C.Kimlik Numarası ile işlem yapamazlar. Vergi kimlik numarasına bakılara doğrulama yapılması, bilgilerin paylaşılması ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi söz konusu olur. 1998 yılından itibaren geçerli olarak vergi numarası alma zorunluluğu olan kişiler arasında;
- Mevcutta bulunan ya da yeni kurulan şirketlerin ortakları, yönetim kurulu ve genel müdürler,
- Motorlu taşıt alım ve satımı yapan gerçek ve tüzel kişiler,
- Gayrimenkul alım satımı ve bina yapanlar sayılabilir.
Tapu dairelerinde yapılan işlemler esnasında vergi kimlik numarasının mutlaka sorgulaması yapılır. Potansiyel vergi numarası alacak olan kişilerden vergi daireleri bazı belgeler talep ederler. Bunlar arasında tescil talep dilekçesi, şirket adresini gösteren kira sözleşmesi ve sözleşme yer alır. Süreç takibini yapacak olan kişi adına vekaletname çıkarılması gereklidir. Şirket adına işlemleri yürütecek kişiye noter aracılığıyla vekaletname verildiğinde sürecin kolaylıkla takip edilmesi sağlanabilir.
Vergi Numarası Sorgulama
Vergi kimlik numarası sorgulaması yapılabilmesi için kişisel bilgilerle sorgulama ve yeni vergi numarası alma seçenekleri kullanılabilir. Vergi numarası sorgulama ve doğrulama işlemleri Gelir idaresi Başkanlığı ve e-Devlet sistemleri üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Vergi kimlik numarasının unutulduğu ya da sorgulama yapılmak istenildiği durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden sorgulama işlemi yapılması mümkündür. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesine giriş yapılırken kimlik bilgileri girildikten sonra doğrulama adımından vergi kimlik numarası öğrenilebilir. İstenilen bilgiler girildikten sonra sorgulama işlemi yapabileceği gibi yeni bir vergi kimlik numarası alınması için işleme devam da edilebilir.
Vergi Numarası Nereden Sorgulanır?
Vergi kimlik numarası sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Web sitesinde ilgili alanda bilgiler eksiksiz bir şekilde girilerek kısa sürede detaylı bilgilere ulaşılabilir. Bunun dışında farklı bilgilerin sorgulanabilmesi için e-Devlet üzerinden e-vergi levhası sorgulama özeliğinden yararlanılabilir. Bu yöntemle vergi levhasının sorgulanması ve son 2 yıla ait vergi miktarıyla matrahının görüntülenmesi mümkündür.
Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir?
Vergi Kimlik Numarası sorgulama işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine giriş yapılır. Daha sonra doğrulama adımı gelir. Doğrulama sayfasında vergi kimlik numarası, T.C.Kimlik Numarası, il ve vergi dairesi seçimleri yapılır. Bu adımda herhangi bir yanlışlık yapıldığı takdirde işleme devam edilmesi söz konusu olamaz. Herhangi bir firmaya ilişkin bilgilerin girileceği durumlarda da kimlik numarasının ibrazı gerekir. Vergi kimlik numarası doğrulama vergi borçlarının ve firmaya ait öğrenilmek istenilen diğer bilgilerin güvenliği açısından uygulanması zorunlu olan bir adımdır.
Türk vatandaşları yapılan düzenlemelerden sonra T.C.kimlik numaralarını bireysel vergi numarası olarak kullanabildikleri için ayrıca bir vergi numarası almaları gerekmez. Gerekli durumlarda ise her ilde ve ilçede bulunan vergi dairelerinden vergi kimlik numarası alınabilir. Vergi numarası alımı sırasında herhangi bir ücret talep edilmediği gibi vergi kimlik numarasının kaybı durumunda kişi vergi dairesine giderek vergi kimlik numarasını yeniden alabilir. Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları T.C.kimlik numaralarını kişisel vergi numarası olarak kullanabilirler.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız