SMMM Armağan Yörük

Yazılımcılar Yeşil Pasaport Alabiliyor mu?

Yeşil pasaport yurt dışı seyahatlerde pek çok avantaj sunan bir pasaport çeşididir. Yeşil pasaport almak için bazı şartların karşılanması gerekliliği aranır. Yeşil pasaport diğer bir deyişle hususi pasaport; devlet memurlarına ve belirli şartlara haiz olmaları halinde devlet memurlarının ailelerine verilen ve 5 yıl geçerlilik süresi olan pasaport türüdür. Bununla birlikte her devlet memurunun yeşil pasaport alma hakkı yoktur.

Yeşil pasaport sahipleri 160 ülkeye vize almaları gerekmeksizin hızlı bir şekilde seyahat etme hakkına sahiptirler. Vize işlemleri ile uğraşılmasına gerek kalmadığı gibi vize reddi gibi durumlar da yaşanmaz. Bazı ülkelerde kapıda ya da online bir şekilde vize alma imkanı sağlar. Diğer pasaportlara göre pek çok ülkeye daha hızlı bir şekilde seyahat etme imkanı verir.

Yeşil Pasaport Ne İşe Yarar? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport sahiplerinin en fazla 5 yıl süreyle birçok ülkeye herhangi bir vize talebi olmaksızın seyahat etme hakkı vardır. Yeşil pasaportun, bordo pasaporta göre daha fazla sayıda ülkeye vizesiz giriş hakkı verdiği bilinmektedir. 

Yeşil pasaportu alabilen kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eski TBMM üyeleri ile eski devlet bakanları,
  • Kadro derecesi 1, 2 ve 3.derece olan çalışanlar ile bu kadro derecelerinden birinde çalışırken emekli olan devlet memurları,
  • 1, 2 ve 3.derece kadrolarda sözleşmeli olarak çalışanlar ya da bu kadro derecelerinden birinde çalışırken emekli olan devlet memurları,
  • Emekli Sandığı üzerinde çalışan ya da bu derecede çalışırken emekli olan devlet memurları,
  • Özelleştirilmiş bulunan T.C.Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından, özelleştirme öncesinde yeşil pasaport alma hakkına sahip olmak, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak, T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olmak, kamu görevlisi olmak ve İş Kanunu’na tabi olmak gibi şartlara haiz olan ya da bu şartları taşırken emekli olan veya çekilen çalışanlar,
  • Büyükşehir, il, ilçe ve birinci kademe beldelerde görev yapan belediye başkanları,
  • Özelleştirilmiş bulunan Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından; özelleşme öncesi yeşil pasaport alma hakkına sahip olan, kapsam dışı personel olma şartlarına haiz ve bu şartları taşırken emekli olan veya çekilen personeller,
  • Yeşil pasaport alma hakkına sahip olanların eşleri, reşit olmayan çocukları, evli ve iş sahibi olmayan, öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukları,
  • Devlet sporcusu unvanına sahip olan atletler,
  • Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşını doldurmuş olmakla birlikte sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu belgelenebilecek çocukları herhangi bir yaş sınırı uygulanmaksızın yeşil pasaport alma hakkına sahiptirler.

Bu koşullara sahip kişilerin yanı sıra ihracat faaliyetleri yürüten bazı şirketlerin temsilcileri de aşağıda belirtilen şartları taşımaları halinde yeşil pasaport alabilirler:

  • Ortağı ya da sahibi olunan şirketin son 3 yıl içindeki ihracat tutarı ortalamasının Bakanlar Kurulu’nun her yıl yenilediği miktardan fazla olması,
  • Anayasa düzenini ihlal etme niteliği taşıyan suçlarının olmaması,
  • Devlet güvenliğini ihlal etme niteliği taşıyan bir suçunun olmaması,
  • Kaçakçılık, sahte iflas, dolandırıcılık, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, hırsızlık ve görevi kötüye kullanma gibi suçlarının olmaması.

Bu şartları yerine getiren ve yurt dışına yazılım hizmeti veren yazılımcılar da yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin yeşil pasaport başvurusunda ibraz etmeleri gereken belgeleri tamamlamaları ve ödemelerini yaparak İl Nüfus Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmaları gerekir. Yeşil pasaport almak için uygun özellikleri taşıyan başvuru sahiplerinin nüfus cüzdanı ile başvuruda bulunacakları adresin bağlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden başvuru yapmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı sahibi olan kişiler başvurularını herhangi bir il ya da ilçe nüfus müdürlüğünden gerçekleştirebilirler.

Yeşil pasaport randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden online olarak alınabilmektedir.

Yeşil Pasaport Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeşil pasaportun süresi İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmekle birlikte en az 6 ay en çok 5 yıl süreli olabilmektedir. Yeşil pasaport başvuruları genellikle başvurudan sonra 10 iş günü içinde başvuru sırasında belirtilen adrese PTT kargo ile ulaştırılır.

Yeşil pasaport başvurusunda ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanının aslı,
  • Daha önce alınmış pasaportlar olması halinde söz konusu pasaportların aslı,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Reşit olmayan ya da engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden alınan muvafakatname,
  • Defter bedelinin yatırıldığına dair işlem dekontu,
  • İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış olan pasaport talep formu (Yeşil pasaport talep yazısı başvuru sırasında bir kurumda çalışmaya devam eden kişiler tarafından kurumda yetkili olan kişiye; emekli ya da istifa etmiş olan kişiler tarafından daha önce çalıştıkları kuruma imzalatılmalıdır. İmzalanan talep formu İl Emniyet Müdürlüğü görevlisi tarafından incelenir ve onaylanır.)

Yeşil pasaport defter bedeli vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı bankalara, PTT şubelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödenebilir. 

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?