SMMM Armağan Yörük

Yurtdışına Yapılan Hizmet İhracatında Kazanç Teşviği Nedir?

Ülkemizde işletmeler kar elde edebilmek ve büyüyebilmek için yurtdışına hizmet ihracatı yapmayı tercih edebilirler. Bu hizmetin yerine getirilebilmesi için yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki hakkında öğrenmesi gereken birtakım noktalar vardır.

Ülke içindeki bir ürünün belirli bir gelir karşılığı ülke dışına satılmasına ihracat denilir. İhracat yoluyla kazanılan paralar ülkeye döviz cinsinden giriş yapar ve hizmet ihracatı bu konuyla ilgili bir durumdur.

Her işlemden sonra fatura kesimi yapıldığından hizmet ihracatı için de gerekli fatura kesimleri yapılmalıdır. Bu kapsamda gelir miktarı e-fatura ile beyan edilmelidir. 

6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanunun 9. Maddesiyle 193 sayılı GVK’nun 89 uncu maddesine, 36. Maddesiyle 5520 sayılı KVK’nun 10. maddesine  birtakım yeni eklemeler yapılmış bulunmaktadır.

Buna göre Türkiye’den yurt dışında bulunanlara verilen;

  • Mimarlık,
  • Mühendislik,
  • Yazılım,
  • Tasarım,
  • Tıbbi raporlama,
  • Muhasebe kaydı tutma,
  • Çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti,
  • İlgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak verilen eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmetler dolayısıyla elde edilen kazancın %50’si kurum kazancından indirilebilecektir.

İndirim hakkından yararlanılabilmesi için;

  • İlgili hizmetlerin Türkiye’de yerleşik olan firmalar tarafından Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerle işyeri,kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunan firmalara sunulması,
  • Verilen hizmetlerden yurt dışında faydalanılması,
  • İndirimden yararlanılması için fatura ya da benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gerekir.

Yurt Dışına Hizmet İhracatı Nedir?

Hizmet ihracatı yurt dışındaki ülkelere ve firmalara yapılan ürün hizmeti olarak tanımlanabilir. Ülkelere pek çok ürünün girdisi çıktısı yapılmakta olup bu durum hizmet ihracatı olarak değerlendirilir. Birbiriyle karşılıklı anlaşan ülkeler de ürünün alışverişini gerçekleştirirler.

Her bir üründen alınan vergi dolayısıyla yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki uygulamaları bulunur. Bu uygulamaların belirli ölçüde gerçekleşmesiyle ürünlerden alınan vergiler ilgili teşvik politikası dahlinde belirlenir.

Ülkeler arasında yapılan mal ve alım gönderimi sırasında pek çok kararın ortaya çıkması olasıdır. Her iki tarafın ihtiyaçlarına göre kararların alınmasından sonra hizmet ihracatının yapılması mümkündür. Bu hizmet türü, ihtiyaçlara göre farklı sektörlere yönelik olabilir.

Hizmet İhracatı Sektörleri Nelerdir?

Hizmet ihracatı sektörleri arasında ilk sıralarda turizm sektörü yer alır. Özellikle ülkeler arasında gezinti yapan turistler gittikleri ülkelere önemli ölçüde döviz girdisi bırakmaktadırlar. Turistler gittikleri ülkelerden ayrılmadan önce aldıkları hediyelik eşyalardan ve yaptıkları alışverişlerden ülkedeki esnaflara ve kurumlara önemli ölçüde para getirisi sağlarlar.

Turistlerin harcadığı paralar ülke içinde kaldığından ülke turizmin de katkısıyla zenginleşmeye devam eder. Böylece ülkelerin kalkında hızı da sürekli olarak artar. Bu aşamada devreye yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki düzenlemesi girer. Vergilerin oranının daha düşük olması kazanç oranını da yükseltir.

Hizmet ihracatı yapılan sektörler arasında inşaat sektörü de yer alır. İnşaat projeleri, bina yapımı ve benzeri durumlarda bu hizmetin çok işe yaradığı gayet açıktır. inşaat firmalarının başka ülkelere gitmesi ve bu ülkelerde hizmet vermesi bu ülkelerde de inşaat sektörünün ilerlemesini sağlar. Böylece karşılıklı olarak pek çok ülke bu hizmetlerden faydalanmış olur.

Hizmet İhracatı Avantajları

Herhangi bir ülkenin büyüyüp gelişmesi için hizmet ihracatı yapılması çok önemlidir. Hizmet ihracatı özellikle ülkeler arası rekabette ilk sıralarda bulunmaktadır.

Bir ürünün satışının ve karlılığının artırılması amacıyla hizmet ihracatından yararlanılması gündeme gelebilir. Ayrıca dünya pazarlarına açılma noktasında da çok önemlidir. Satış yapılırken iç pazara olan bağımlılığın azalması için gerekli hizmetlerden biri olduğu gerçeği  de göz ardı edilmemelidir.

Pazarlarda oluşabilecek rekabetin ve rekabet gücünün artırılması ülkeye giren dövizler sayesinde olur. Döviz girdisi ve buna benzer sebepler farklı istihdam imkanları da yaratma görevini üstlenir. Yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki aracılığıyla bu konuda gelişim göstermek ve büyümek mümkün olmaktadır. Bir ülkenin dış ticaret açığının olduğu durumlarda hizmet ihracatları sayesinde bu açık kapatılabilmektedir.

Hizmet İhracatı Şartları

Hizmet ihracatı yurt dışında bulunan müşteriler için yapılmaktadır. Faturalar ile belgelerin yurt dışında bulunan müşteri ya da firma adına düzenlenmesi gerekliliği vardır. Bu hizmetlerin bedeli olarak ülkeye döviz girişi yapılır ve bu hizmetlerden yurt dışında olanlar faydalanır.

Ülke içindeki şirketler bir başka ülkeye ürün satımında aracılık yaptıkları gibi karşılığında komisyon ücreti kazanırlar. Seyahat acenteleriyle yapılacak hizmet ihracatında gelen turistlerle ilgilenilir ve anlaşılan ücret dahilinde ülkeye para girdisi sağlanır.

Yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki ülkeler arası ticarette girişimcilere kolaylık sağlama özelliğine sahiptir. Danışmanlık şirketleri olan kurumlar diğer ülkelerin firmalarına aracılık yaparak ücret kazanırlar. Ülkeler arası yapılan ticaret sayesinde yalnızca firmalar kazanmakla kalmaz aynı zamanda ülkeye döviz girdisi de sağlanmış olur.

Hizmet İhracatı Fatura Kesimi

Tüm ürünlerdeki alım ve satım işlemlerinde faturalar çok önemlidir. Özellikle hizmet ihracatı sektöründe bu faturalar son derece büyük ölçekli işlemler olduklarından herhangi bir sorun yaşanmaması için gereken özen gösterilmelidir.

Hizmet ihracatı fatura kesimi yapmak iki tarafı da karşılıklı olarak güvence altına almak noktasında önemli bir role sahiptir. Yurt dışına hizmet ihracatı yapanların vergi teşviki için bu fatura kesimi gerekli olduğu gibi faturanın olması şart olarak sayılır.

Fatura kesimi için yapılan işlemlerin bir araya toplanması gerekir. Hizmet ihracatı faturası üzerinde hem satıcı bilgilerinin hem de alıcı bilgilerinin görünmesi zorunludur. Diğer yandan yapılan işlemin ne olduğuna ilişkin bilgiler de fatura üzerinde bulunmak zorundadır. Ayrıca hizmet ihracatı faturası üzerinde iletişim bilgileri de yer almalıdır. İlerleyen dönemde yaşanması olası sorunlara karşı faturalar saklanmalıdır. Tüm bu etkenler değerlendirildiğinde hizmet ihracatı sayesinde pazar payının genişlediği ve ülkenin yavaştan büyümeye başladığı açık bir şekilde görülebilir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?