SMMM Armağan Yörük

Limited Şirketi Kuruluşu

Şahıs şirketiniz var ve işlerinizi büyütmek, devlet desteklerinden daha kapsamlı yararlanmak ya da ortağınız ile birlikte iş hayalinizi gerçekleştirmek istiyorsanız bir Limited Şirket kurmalı; mevcut şirketinizi Limited Şirket olarak dönüştürmelisiniz. Limited şirket kurmak kurumsal açıdan oldukça prestijlidir. Şahıs şirketlerinden bağımsız olarak şirketin şahıs isminden bağımsız bir unvanının olması, limited şirketin kendi sorumluluklarının getirdiği güven ve bankalar nazarında sahip olunan kredibilite gibi pek çok avantaja sahip olmak ve mevcut işinizi büyütmek için bir limited şirket açmanız gerekir. Belirli bir gelir dilimine kadar şahıs şirketi açmak avantajlı gözükürken aylık düzenli gelir ve gider dengenizi inceleyen mali müşaviriniz sizin için limited şirket açmanın zamanı geldiğini de söyleyecektir. Şahıs şirketlerinde vergi oranları kazanılan miktara göre belirli limitler aralığında değişkenlik gösterirken, limited şirketlerde vergi oranları sabittir.

Limited Şirket Kurmanız İçin 4 Neden?

  1. Limited şirket unvanı şahıs şirketleri ile kıyaslandığı zaman çok daha prestijlidir. Bu nedenle farklı yatırımlar yapmak ya da yatırım almak istiyorsanız, kurumsal kimliğiniz işinize duyulan güvende önemli bir yere sahipse limited şirket olmak için çalışmalara başlamanız gerekir.
  2. Limited şirket kurmanın belirli bir gelir seviyesi üzerinde ciddi vergi avantajları vardır. Bu avantajlardan yararlanabilmek için şahıs şirketini limited şirkete çevirebilir ya da şahıs şirketinin kapanış işlemlerini yapıp yeni bir şirket açabilirsiniz. Bu noktada mali müşaviriniz en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.
  3. Şirketiniz büyüdü ve artık daha büyük rakipler ile yarışıyorsunuz. Bu noktada hem ortaklık yapınızın daha iyi belirlenmesi hem de şirketinizi büyütmek için alacağınız desteklerin artması için limited şirket yapısına geçiş yapabilirsiniz.

Limited Şirketi Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurmak için öncelikle bir şirket adı belirlenmesi gerekir. Şahıs şirketlerinden farklı olarak Limited Şirketlerin tüzel kişiliği, şahıslardan bağımsız olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle bir şirket ismi belirlemek ve gerekli görülüyorsa da marka tescili gibi süreçlere şirket kuruluşu ile başlanması tavsiye edilir. Şirket adını belirlerken dikkat edilmesi gereken bazı temel kurallar vardır. Yabancı kelimeler, dil, din, ırk üzerinden ayrıştırmaya neden olabilecek ifadeler, argo sözcükler ve söz öbekleri gibi şirket kuruluşunda kullanılamayacak kelimeler belirli kısıtlamalara tabi tutulmaktadır. Bu nedenle mali müşaviriniz ile yapacağınız görüşmede şirket ismi / unvanı ile ilgili kısıtlamaları öğrenebilir, dilerseniz şirket adı için aklınızdaki tercihleri mali müşaviriniz ile paylaşarak uygun olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. Unvanda faaliyet konularından en az birinin bulunması gerekir. Konuyu gösteren kelimelerde kısaltma işlemi yapılamaz. Şirketin ismine/unvanına karar verildikten sonra en az 10,000 TL olacak şekilde bir sermaye belirlenmelidir.

Her şirketin yasal bir adresi olmak zorundadır. Kendi evinizin bir odasını çalışma alanı olarak düzenleyecekseniz de sanal bir ofisi adres olarak göstereceksiniz de yasal adres işlemlerini tamamlamanız gerekir. Şirket adresini belirlerken kira sözleşmesini göstermek, söz konusu sözleşmeye tabi mülkün ne kadarını iş için kullanacağınızı belirtmeniz gerekir. Bu husus kendi evinizi şirket adresi olarak kullanacağınız zaman oldukça önemlidir. Çünkü şirketlerin kuruluşunda kira sözleşmesi üzerinden ödenen stopaj vergisi, kiraya bağlı olarak hesaplanır. Eğer evinizin sadece bir odasını iş için kullanacaksanız odanın metrekaresine bakılarak kira değeri belirlenir ve sonrasında stopaj ödemeleri için bu metrekare hesabı kullanılır. Bu hesap aynı zamanda eve gelen faturaların vergilendirme sürecine dahil edilmesi açısından da önemlidir.

Unvan ve adresin belirlenmesinden sonra muhasebeciniz sizden gerekli evrakları ve vekâletnameleri isteyecektir. Mali müşaviriniz şirketinizin ana sözleşmesini MERSİS sistemi üzerinden hazırlar. Bu adımdan sonra şirketinizin vergi kimlik numarası belirlenir. 2018 yılında çıkan yeni bir karara göre Limited şirketlerin sermayesinin %25’ini bloke etme şartı kalkmıştır. Taahhüt ettiğiniz sermayeyi 24 ay içinde ödeyebilirsiniz. Şirket ana sözleşmesi sistemden onaylandıktan sonra, kuruluş için bağlı olunan Ticaret Odası’na gidilmesi gerekir. Hangi bölgeye hangi saatte gidileceğini randevu sisteminden belirleyebilirsiniz.

Ticaret odasına giderken işlemler için yanınızda götürmeniz gereken evraklar vardır.

*Oda Kayıt Dilekçesi

*Oda Kayıt Beyannamesi (tüm ortakların fotoğrafları olması gereklidir)

*Şirkette yabancı ortak varsa, Kuruluş başvuru formu

Kuruluş işlemleri esnasında ortaklar Ticaret Odası’nda bulunamıyor ise yerine vekalet verdikleri mali müşavir gidebilir. Mali müşavir noterden şirket kuruluş vekaleti çıkartabilmektedir. Şirket kuruluş vekaletinin fiyatı 95 TL’dir.

Kuruluş esnasında Ticaret Odası’na yapmanız gereken ödemeler vardır.

*Kuruluş ve Tastik

*Tescil ve İlan

*İlan Giderleri

*Oda Gazete Abonelik

*Kaydiye

*Açılış Defter Tasdik

*Rekabet Payı

Tutarlar şirketin ana sözleşmesine göre değişiklik gösterebilir.

Evraklarınızı eksisiz olarak teslim edip, tüm ödemelerinizi yaptıktan sonra Limited Şirketi kuruluş başvurunuz onaylanır. Tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi alınır.

2018 yılında yapılan bir değişiklik ile birlikte kuruluş esnasında defter tasdikleri de yapılmaktadır.

Bir limited şirketi için tasdik edilmesi gereken defterler;

*Defter-i Kebir

*Yevmiye Defteri

*Envanter Defteri

*Yönetim Kurul Karar Defteri

*Ortak Pay Defteri

Şirketinizin ana sözleşmesi Ticaret Tescil Müdürlüğü’nde tescil edilecektir. Tescil işleminden sonra noterden imza sirküleri ve mali müşaviriniz için vekalet çıkarılır. Şirketin ortakları noterde şirket unvanı altına imza atar. Sonrasındaki tüm işlemler için bu imzalanan belgenin kullanılması mümkündür. İmza sirküleri için masraf ortalaması 220 TL’dir. Ana sözleşmenin uzunluğuna göre masraf artabilir. Mali müşaviriniz için noterden çıkartmanız gereken vekaletnamenin ücreti ise 142 TL’dir. Şirket tescilinden sonra mali müşavirinizin vekaleti ile bazı belgeler toplanarak vergi dairesine gitmeniz gerekmektedir.

Bu evraklar;

*İşe Başlama Bildirim Formu

*İşe Başlama Bildirim Formu

*Kira sözleşmesi veya tapunun fotokopisi

*Ticaret Sicil Tasdiknamesi fotokopisi

*Tescil ve İlan Dilekçesidir.

Limited Şirketi Kurmanın Avantajları

Limited şirketlerin ortaklık yapısı şahıs şirketlerine göre farklıdır. Bu sayede şirkete başka ortaklar kabul edilebilir ya da şirketin bir kısmı farklı şirketlere pazarlanabilir.

Limited şirketleri şahıs şirketlerine göre daha prestijlidir. Kurumsal yapıya daha uygundurlar. Banka ve resmi daireler tarafından daha güvenilir görülür. Bu sayede Limited Şirketlerine bazı olanaklar konusunda daha esnek davranılmaktadır.

Limited Şirketleri ortakları sabit vergi olanaklarından faydalanabilir. 2019 yılı için bu fırsat %22’dir.

Limited Şirketi Kurmanın Dezavantajları

Limited Şirketlerinde defter masrafları şahıs şirketi defter masraflarına daha fazladır. Defter tutma ücreti şirketin faaliyetlerine göre ve büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Bu ücretlendirme her şehirde farklılık göstermektedir. Ücretlendirmeler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenir. Taban fiyatların altında hizmet vermek yasaktır.

Bunların dışında limited şirket kurmanın değil şirket kurmanın dezavantajı olarak nitelendirilen ancak size, işinize ve ticari varlığınıza şirketleşmenin kattığı değeri göz önünde bulundurduğunuz zaman dezavantaj olarak görülmemesi gereken bazı düzenli ödemeler vardır. Bu ödemeler tüzel kişiliğiniz ne olursa olsun yapmanız gerekenler ödemelerdir.

Her ay ödenecek ödenecek tutarlar; katma değer vergisi,  çalışanınız varsa sigorta primi, BAĞ-KUR primi ve Mali Müşavirlik ücretidir. Üç ayda bir ödenmesi gereken kalemler; Stopaj ve Kurumlar Geçici Vergidir. Yılda bir ödenmesi gerekenler ise; yasal defter tasdikleri, yıllık kurumlar vergisi ve meslek odası üye aidatıdır.

Limited Şirket Kuruluşu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Limited şirket kurma maliyeti 2022 yılı için asgari 7.014,44 TL’dir. 

Ticaret odası masrafları – 5.489,30 TL

Mali müşavirlik hizmeti – 1580 TL

Noter masrafları – 1.457,10 TL

Vergi dairesi masrafları – 68,04 TL

Ancak bu masraflar asgari olarak tek ortaklı ve 10.000 TL sermayeli bir limited şirket için İstanbul Ticaret Odası’nın fiyatlandırmaları baz alınarak hesaplanmıştır. Bu nedenle ortak sayısında ve sermaye miktarındaki farklılıkların yanı sıra limited şirket kuruluşunun yapılacağı şehir özelinde de fiyatta farklılıklar olması mümkündür.

Limited şirketlerde hisse devri yapılabilir. Limited şirketlerde hisse devri yapmak için taraflar arasında düzenlenmiş yazılı bir devir sözleşmesi bulunmalıdır. Sözleşmenin noter tasdiki de bulunmalıdır. Noter tasdiki bulunmayan sözleşmeler geçersiz olarak kabul edilmektedir. Limited şirketlerde hisse devri genel kurul tarafından onaylanmalıdır. Hisse devri onayına ilişkin TTK kapsamında özel bir karar ve toplantı yeter sayısı belirtilmediği için toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla hisse devri sözleşmelerinin onaylanması mümkündür. Devir daha sonra pay defterine kaydedilebilmektedir.

Limited şirket kurmak için en az 1 en çok 50 ortak ve asgari 10.000 TL sermayeye ihtiyaç vardır. Ortaklardan her birinin koyduğu sermaye 25 TL ve katları şeklinde olmalıdır. Esas sözleşmenin sermaye maddesinin düzenlendiği sırada sermaye paylarının itibari değeri ve ortağa ait kaç pay olduğu belirtilmelidir. Limited şirket kurmak için kuruluş bildirim formu, dilekçe, noter tasdikli sözleşme, oda kayıt beyannamesi, ikametgah belgesi, kira kontratı ve sermayenin yatırılmış olduğuna dair banka dekontu eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve ibraz edilmelidir.

Limited şirket kurmak için MERSİS üzerinden yapılan başvurunun çıktısı, şirket kuruluş başvuru formu, ortakların nüfus cüzdanı sureti ile ikametgah belgeleri, yabancı ortaklar varsa pasaportlarının noter tasdikli tercümesi, vergi numaraları, kurucuların imzaları onaylanmış şirket sözleşmesi, kurucu ortaklar bilgi formu, şirket müdürlerinin imza beyannameleri, Rekabet Kurumu Payı’nın ödendiğine dair belge, ortak olmayan müdürlerin görevi kabul ettiğine ilişkin yazılı beyanı, kurulacak şirketler kurucular ve diğer şirketlerle yapılan ve kuruluşla olan diğer sözleşmeler ibraz edilmelidir.

Limited şirket kuruluşu öncesinde detaylı bir sermaye planı yapılmalı ve harcama kalemlerinin tümü belirlenmelidir. Şirket kuruluşunda ihtiyaç duyulan sermaye bankalardan özel kurumsal kredilerle ya da KOSGEB gibi hibe programlarıyla karşılama imkanlarını araştırmak fayda sağlayabilir. Kurulacak şirketin piyasa ihtiyaçlarına hitap etmesine özen gösterilmelidir. Kuruluş işlemlerinin ardından vergi ve beyan dönemleri titizlikle takip edilmelidir. Beyanname dönemlerini kaçırmak vergi cezası gibi çeşitli yaptırımlara neden olabileceğinden mali müşavirlerle çalışılması bu noktada çok önemlidir.

Her iki şirket türü arasındaki en önemli fark sermaye konusunda ortaya çıkar. Limited şirket asgari 10.000 TL, anonim şirket ise asgari 50.000 TL sermaye ile kurulur. Limited şirkette en fazla 50 ortak olabilirken anonim şirkette bu sayı 250’dir. Limited şirketlerde ortaklar vergi borçlarından taahhüt ettikleri sermaye miktarınca sorumludurlar. Anonim şirketlerde ise kamu borçlarına karşı ortakların sorumluluğu bulunmaz. Anonim şirketlerde hisse devri için noter onayı ve tescili gerekmez. Limited şirket hisse devri noter huzurunda ve genel kurulun kabulüyle yapılır.

Limited şirket bir ya da daha fazla sayıda gerçek ve tüzel kişi tarafından ticari faaliyet gösterme amacıyla kurulan ve ülkemizde en sık tercih edilen şirket türüdür. Limited şirketlerin kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulması mümkündür. Bununla birlikte limited şirketlerin bankacılık ve sigortacılık alanıda faaliyet göstermesi kanunen mümkün olmadığından bu alanlarda faaliyet gösterecek girişimcilerin anonim şirket olarak kurulması gerekliliği bulunmaktadır. Limited şirketin unvanında işletme konularından en az birinin bulunması gerekliliği de kuruluş sırasında göz ardı edilmemelidir.

T.C. vatandaşı olmayan kişiler 4785 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu dahilinde Türkiye’de şirket kurabilirler. Bu kapsamda yatırım serbestisi, eşit muamele ve yabancı yatırımcının özendirilmesi esaslarının beraberinde getirdiği pek çok farklı avantajdan faydalanırlar. Bununla birlikte T.C. vatandaşı olmayanların kuracağı şirketler ülkemiz kanunlarıyla uyumlu olmalıdır. T.C. vatandaşı olmayan yatırımcıların Türkiye’de Türk vatandaşlarının kurabileceği her şirket türünü kurma hakkı bulunmaktadır.

Limited şirketlerde başlıca üç tip vergi ödenmektedir. Bunlar; %20 oranındaki Kurumlar Vergisi, %18 oranındaki Katma Değer Vergisi ve yaklaşık %20 oranındaki Muhtasar/Stopaj vergisidir. Bunların yanı sıra her ortak için %15’ten başlayan oranlarda Kar Payı Gelir Vergisi Stopajı, her personel için %15’ten başlayan oranlarda Ücret Gelir Vergisi Stopajı, işyeri kirasının net bedelinin %25’i stopaj olarak ödenir. Serbest meslek kapsamında avukat ya da SMMM gelir vergisi stopajı ödemesi de yapılır.

Çalışma Saatleri

Pazartesi: 08:30 – 18:00

Salı: 08:30 – 18:00

Çarşamba: 08:30 – 18:00

Perşembe: 08:30 – 18:00

Cuma: 08:30 – 18:00

Cumartesi: 09:00 – 15:00

Pazar: Kapalı

Google  Yorumlar

dnz ayn
dnz ayn
2023-09-25
2 senedir birlikte çalıştığımız, bilgisinden ve deneyiminden çok memnun kaldığımız mali müşavirimiz. Hem kendisine hem de her sorumuza yanıt veren proaktif ekibine çok teşekkür ediyorum. En güncel gelişmeleri kendisinden öğreneceğimiz, gönül rahatlığı ile çalışacağımız nice senelerimiz olsun.
Saim Çeştepe
Saim Çeştepe
2023-08-07
Armağan Bey ile yaklaşık 2 yıldır birlikte çalışıyoruz, Şirket kurulumu ve sonrasında çok desteğini gördük.Mevzuatlara hakim olması ve sorduğumuz her soruya detaylı bilgi vermesi ile ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bize her seferinde hatırlatıyor. İş hepimiz için çok önemli ve alanında yetkin pekçok mali müşavir var. Armağan beyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği Güler Yüzlü, Saygılı ve Dürüst Yaklaşımıdır.
More Dijital
More Dijital
2023-07-12
BİLGİ beş harflidir dört harfi İLGİ den gelir Bilgisi ve ilgisiyle işini çok titiz yapan bir Kurumla çalışmak keyif veriyor Teşekkürler. Daima başarı sizlerle olsun Sevgiler Kaan
mehmet izbudak
mehmet izbudak
2023-06-17
İşinde çok profesyonel kesinlikle tavsiye ederim.
Ecemnur Dereli
Ecemnur Dereli
2023-06-09
Profesyonel, güvenilir ve etkili hizmetleriyle her zaman işlerimizi kolaylaştırıyor. Güncel bilgilere sahip olan ve sorularımıza hızlı bir şekilde cevap veren Armağan Yörük ve ekibine çok teşekkür ederiz.
Hassan KhooshehChin
Hassan KhooshehChin
2023-06-08
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Armağan bey ile yabancı hissedarlı bir anonim şirket kurmak için birkaç kez görüştüm. Ermegan Bey’i tecrübeli, bilgili ve çok yetenekli buldum. Bana çok yardımcı oldu. En büyük çabaları, ilgileri ve yönlendirmeleri, yasal prosedürü ve müvekkil çıkarları doğrultusunda takip etmektir. Onla çalışmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Zafer DERİN
Zafer DERİN
2023-06-07
Sevgili Armağan Yörük ile Logo Tiger Enterprise kullanan bir müşterimizde maliyet muhasebe yapmak üzere ilk tanışmamız oldu. 2 gün içinde maliyet muhasebesinin çalışma konusunda çok büyük yol kat ettik. Cunku elinde tüm veriler, kontroller, raporlar hazırlanmış bizim programdan doğruluğu test etmek hiçte zor olmadı. 2018 yılında genç, dinamik, işini çokta iyi yapan, disiplinli, istediği sonuca varana kadar yılmayan, gecesi ve gündüzü olmayan harika bir insan. 5 yılda kendisini her yönden çok geliştirdi. istediği noktaya bana göre geldi, kendisine göre hala çok yolu var. Yolun açık sevgili kardeşim. Ara da sıra da kahve de içelim:):)
Berrin Hanlıoğlu
Berrin Hanlıoğlu
2023-06-07
Sevgili Armağan bey ile uzun zamandır çalışma fırsatını buldum. Çalıştığım şirketlerde gördüğüm sadece danışmanlığı ve tecrübesi değil, dostane ve güvenilir kişiliği ile her konuda verdiği destektir. Şirkete mali danışmanlıkla birlikte kattığı vizyon ile hep bir adım büyümeyi hedef kılmak. Başarılarınız daim olsun.
Ez Qu
Ez Qu
2023-06-06
Hizmetinizden çok memnunum. İyi ki varsınız Armağan Bey. Kesinlikle Sizinle yolumu devam etmek isterim.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?