SMMM Armağan Yörük

2019 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2019 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2019 Asgari ücret görüşülmeye başlandı. Çalışma hayatında bulanan milyonlarca çalışını ve işvereni ilgilendiren “2019 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?” sorusu, Aralık ayında toplanacak olan komisyonun aldığı kararla cevap bulacak.

Komisyon 5 hükümet, 5 işveren ve 5 işçi temsilcisinin katılımıyla toplanacak. Kurul üye oylarının çoğunluğu ile de karar alacak. Son 10 yılda yapılan toplantılara bakıldığında, komisyonun genellikle 4 toplantı yaptığı, bazen de 3 toplantıda sonuç aldığı ve geçtiğimiz yıl ise 5 toplantı neticesinde Asgari Ücret rakamını belirlediği görülmektedir.

Asgari ücretin en geç 2 yılda bir güncellenmesi zorunludur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde ve Asgari Ücret Komisyonu’nca belirlenen yeni tutar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girer. Yayınlandığı ayı takip eden aydan itibaren tüm iş kolları ve işçiler için geçerli olur.

Asgari ücret bir işçiye verilebilecek en düşük ücreti ifade eder. Buna göre çalıştığı iş kolu hangisi olursa olsun bir işçiye asgari ücretten daha düşük bir ücret ödenemez. İşçiyle yapılan iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmelerinde bu ifadenin aksine bir hüküm eklenemez. İşçilere yapılan ek ödemeler, sosyal yardımlar vb. sebebiyle asgari ücretten kesinti yapılamaz.

2018 için asgari ücret aylık brüt 2.029,50 TL, aylık net 1.603,12 TL, günlük brüt 67,65 TL olarak belirlendi. 2018 yılında uygulanan zam oranı yüzde 14,17 olarak belirlenmişti.

2019 Asgari Ücret Zammı

2019 Asgari Ücret normal hesaplara göre, Ekim ayındaki enflasyon oranı olan yüzde 25,24 oranında artarsa 404,00 TL zamlanarak 2.007,75 TL olacak. Böylelikle işçi sendikalarının talep ettiği rakam olan 2 bin TL’nin üzerine çıkacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 23,5 oranında artış yapılırsa asgari ücret 1.979,85 TL olacak ve 2 bin TL’nin altında kalacak. Merakla beklenen 2019 Asgari Ücret yıl sonu gerçekleşen enflasyon oranına göre ve toplanan komisyonun aldığı karar sonrasında belirlenmiş olacak.

Asgari Ücret Desteği

Asgari ücret görüşmelerinde önemli gündem maddelerinden biride, 2018 yılı için 9 aylığına uygulanan 100 TL’lik asgari ücret desteği olacak. Söz konusu destek (6661 asgari ücret desteği), asgari ücretin bin TL’den 1.300 TL’ye çıkarılması sırasında işverenlere destek için getirilmişti ve bu yılın ilk 9 ayı da dahil olmak üzere uygulandı. Ancak ekim ayı itibariyle destek sona erdi. Asgari ücret desteği işverenler için oldukça önemli bir konu 6 işçi çalıştıran bir işveren destekten aylık 600,00 TL yararlanmakta ve bu rakamda neredeyse 1 çalışanın primine denk gelmektedir.

Sonuç olarak asgari ücret mevcut 1.603,12 TL haliyle işçinin ihtiyaçlarına karşılamıyor. Birçok asgari ücretli geçinebilmek için ek iş yapmanın yollarını arıyor. İşveren açısından baktığımızda 2018 asgari ücretin işverene maliye 2.384,66 TL. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumda işveren borçlarını ve vergilerini ödemekte zorlanıyor. İşverene Devletin sağladığı teşviklerle ve yapılandırmalarla ayakta durmaya çalışıyor. Belirlenecek olan Asgari ücretin hem işçi için hem de işveren için faydalı olması dileğiyle…

Sizlerin de sormak istediğiniz ve yazmamı istediğiniz konular varsa iletişim bölümünden ya da [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?