SMMM Armağan Yörük

Tahsisli Sermaye Artırımı Nedir?

Bir şirketin yönetim kurulu tarafından ya da genel kurulda alınan kararla hisse senedi sayısının diğer bir deyişle ödenmiş sermayesinin değişikliğe uğrayarak yükseltilmesi işlemi sermaye artırımı olarak adlandırılır. Şirketlerin sermayelerini artırmak için kullanabileceği 3 farklı yöntem vardır. Bu yöntemler; bedelsiz sermaye artırımı, bedelli sermaye artırımı ve tahsisli sermaye artırımıdır. Bu yazımızda sizlerle; Tahsisli sermaye artırımı nedir? Neden yapılır? ve Hisse fiyatları üzerindeki etkisi nedir? gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Bir şirketin sermayesini artırmak için hisse senetlerini belirli bir grup yatırımcıya satması tahsisli sermaye artırımı olarak adlandırılır. Tahsisli sermaye artırımı, şirketin daha fazla finansman sağlamasına yardımcı olan bir işlemdir. Genellikle şirketin büyümesini hızlandırmak ya da şirket borçlarını ödemek için kullanılması tercih edilen bir yöntemdir.

Tahsisli sermaye artırımı çoğunlukla şirketin mevcut hissedarlarına ya da belirli yatırımcılara yönelik bir süreçtir. Şirketin hisse senetlerini genel halka açık bir şekilde satmasından bağımsız olarak belirli bir grup yatırımcıya hisse senetlerini tahsis etmesi anlamını taşır. Tahsisli sermaye artırımı bu sayede şirketlerin finansal durumlarını güçlendirmesine ve büyüme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Diğer yandan bu işlemin hissedarlar ve yatırımcılar açısından da birtakım faydaları bulunur. Bu nedenle tahsisli sermaye artırımının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını doğru bir şekilde anlamak gerekir. Ancak bu sayede bilinçli yatırım kararları verilebilir.

Tahsisli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Tahsisli sermaye artırımı temelde şirketlerin çeşitli nedenlerle başvuruda bulunabileceği bir finans yöntemi olma özelliği taşır. Şirketler çoğunlukla yeni projelerini finanse etmek, yeni pazarlara girmek ya da mevcut operasyonlarını genişletmek için ek sermayeye sahip olma gereksinimi duyarlar. Tahsisli sermaye artırımı, söz konusu büyüme ve genişleme faaliyetlerinin finanse edilmesi için hızlı ve etkili bir çözüm olarak öne çıkar.

Şirketlerin tahsisli sermaye artırımına başvurmasının diğer bir nedeni, borçlarını ödemek ve finansal yapılarını güçlendirmektir. Bu sayede şirketin borç yükü hafifler ve finansal sağlığı iyileştirilir. Aynı zamanda tahsisli sermaye artırımı, şirketin risk profilinin yönetilmesine yardımcı olan bir süreçtir. Şirket belirli bir sektöre ya da pazar koşullarına aşırı maruz kaldığında, tahsisli sermaye artırımı, riski daha geniş bir yatırımcı tabanına yayar ve söz konusu riski azaltabilir.

Tahsisli sermaye artırımı tüm bunların yanı sıra şirketin belirli yatırımcılarla ilişkilerini güçlendirmesine yardımcı olan bir unsur haline gelebilir. Böylece şirketin ilerleyen dönemde karşılaşılması olası finansman ihtiyaçlarını gidermek için güçlü bir yatırımcı tabanı oluşturmak mümkün olur.

Tüm bu unsurların değerlendirilmesi sonucu tahsisli sermaye artırımının şirketlerin finansal hedeflerine ulaşmasını sağlayabilecek çok yönlü bir araç olduğu ifade edilebilir. Diğer yandan tahsisli sermaye işleminin hissedarlar ve yatırımcılar üzerindeki etkileri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 

Tahsisli Sermaye Artırımı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Tahsisli sermaye artırımının iyi olup olmadığı şirketin durumuna ve yatırımcının perspektifine bağlı olarak değişebilir. Tahsisli sermaye artırımı şirketlerin finansal durumunu güçlendirebilir. Bu sayede şirketin borçlarını ödemesi, büyümeye yönelik projeleri finansa etmesi ve şirket finansal sağlığının iyileştirilmesi mümkün olabilir. Bu tür durumlarda tahsisli sermaye artırımı iyidir.

Tahsisli sermaye artırımının hisse fiyatlarını etkilemesi mümkündür. Genellikle sermaye artırımından sonra hisse senetlerinin arzı artmakta ve buna bağlı olarak hissi fiyatı düşebilmektedir. Bu etki genellikle geçici olup şirketin uzun süreli performansına bağlı olarak değişebilmektedir.

Tahsisli sermaye artırımı, mevcut hissedarların haklarını dilute edebilmekte diğer bir deyişle hisselerin şirket üzerindeki kontrolünü azaltabilmektedir. Bu durum genellikle hissedarlar açısından olumsuz bir etki olarak değerlendirilir. Şirketin finansal durumunun iyileşmesi sayesinde bu etki telafi edilebilir.

Yatırımcılar açısından tahsisli sermaye artırımı fırsatları ve riskleri beraberinde getirebilir. Yatırımcılar sermaye artırımı sonucu düşen hisse fiyatlarından yararlanabilecekleri gibi hisse senetlerinin değerindeki düşüş dolayısıyla riskle karşı karşıya kalmaları da söz konusu olabilir. 

Tahsisli Sermaye Artırımı Sonrası Hisse Fiyatı Nasıl Etkilenir?

Tahsisli sermaye artırımının hisse fiyatları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğu bilinir. Bu etki temelde hisse senetlerinin arzındaki artışa ve yatırımcıların algısına bağlı olarak değişir.

Tahsisli sermaye artırımı, şirketin hisse senetlerinin toplam arzını artırma özelliğine sahiptir. Ek hisse senetlerini piyasaya sürmek, hisse başına kazancı düşürerek hisse senedinin fiyatının düşmesine neden olabilmektedir. Bu etki genellikle geçici olup şirketin uzun süreli performansına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Tahsisli sermaye artırımı aynı zamanda yatırımcıların şirket hakkındaki algısını da etkileyebilmektedir. Yatırımcılar sermaye artırımının şirketin büyüme planlarını destekleme amacıyla yapıldığını düşünmeleri halinde, olumlu etki oluşması ve hisse fiyatının artması mümkündür. Yatırımcıların sermaye artırımının şirket borçlarını ödemek için yapıldığını düşünmesi halinde hisse fiyatının olumsuz etkilenmesi riski yüksektir.

Diğer bir deyişle tahsisli sermaye artırımının hisse fiyatları üzerindeki etkisinin bir dizi faktöre bağlı olduğu ve duruma göre değişebileceği unutulmamalıdır. Yatırımcılar bir şirketin tahsisli sermaye artırımı yapma kararını değerlendirirken, bu etkilerin tümünü dikkate alma konusunda gerekli özeni göstermelidir.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?