SMMM Armağan Yörük

Mikro İhracata % 50 Vergi Muafiyeti Uygulaması Sektörü Canlandırıyor

 

mikro ihracata %50 vergi muafiyeti uygulaması sektörü canlandırıyor

Dış ticaretin önemli kalemlerinden biri olan ihracat en basit şekliyle herhangi bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışı olarak tanımlanabiliyor. 300 kg ve 15.000 EURO limite kadar Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı diğer bir deyişle ETGB ile yurtdışına yapılan bedelli ihracatlar ise mikro ihracat olarak adlandırılıyor.

İthalat ve ihracat işlemlerinde ekspres taşıyıcılar yani operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen gümrük beyannamelerine Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) deniliyor. Ülkemiz kanunlarına göre; ticari faaliyet içerisinde yer alan ve vergi mükellefi olan herkes yurt dışına ürün satabiliyor. Alınan siparişler için her bir müşteriye gönderilmekte olan ürünlerin toplamının 300 Kg’ı ve bedelinin 10.000 EURO’nun üzerinde olmadığı durumlarda mikro ihracat yapılması söz konusu olabiliyor.

TBMM tarafından kabul edilmiş ve 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olan “Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun” ile internet üzerinden yurt dışına satış yapmakta olan mikro ihracatçılara % 50 vergi muafiyeti getirilmiş bulunuyor. Uygulamanın başlangıç tarihi 1 Ocak 2021 olup bu vergi avantajı, yurt dışına bireysel olarak satış yapmak isteyen girişimciler için büyük önem taşıyor. Özellikle şahıs firmaları, evde kendi ürettikleri ürünleri yurt dışına satmak ve yöresel ürünleri dünya pazarına açmak isteyen girişimciler için çok önemli bir teşvik olarak kabul ediliyor.

Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabiliyor?

Yapılan değişiklikle Gümrük Kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılına Posta İdaresi (PTT) ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan (DHL, UPS, TNT ve FEDEX gibi) şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile gerçekleştirilen mal ihracatı kapsamında elde edilen kazancın % 50’si beyannamede bildirilen gelirlerden indirilebiliyor.

Bu kapsamda söz konusu indirimden yararlanılabilmesi için;

-İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,

-İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,

-İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,

-İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması koşulları aranıyor.

Vergi avantajına konu mikro ihracat kapsamına, ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatları giriyor.

Sigortalı ibaresi de 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılan Bağkurluları ve SGK’lıları ifade ediyor. Düzenleme 01.01.2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanabiliyor.

ETGB Sisteminin Avantajları Nelerdir?

 

etgb sisteminin avantajları nelerdir

Ülkemizde e-ticaret yapanlar için prosedürlerden arındırılmış bir sistemin uygulanmasına özen gösteriliyor. Türkiye’den yurt dışına yapılacak olan bir satışın KDV hariç fatura tutarı 15.000 EUR’dan az ve satışa konu olan malların ağırlığı 300 Kg’dan hafifse, mikro ihracat olarak süreç gerçekleştirilebiliyor. ETGB sistemi üzerinde tüm prodesürlerin yetkili kargo firmaları aracılığıyla gerçekleştirilmesi söz konusu oluyor. Ayrıca; Alibaba, Etsy, Amazon ve Rakuten gibi küresel pazar yerlerinde satış yapmak isteyenlerin üyelik bedelleri de devlet tarafından karşılanıyor. Mikro ihracat işlemlerinde düzenlenen bir gümrük beyannamesinin olmaması da bir avantaj olarak kabul ediliyor. Gümrük beyannamesi yerine online ortamda Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) düzenleniyor. Klasik ticaret uygulamalarında olduğu gibi gümrük müşavirine ihtiyaç duyulması da söz konusu olmuyor. Gümrükleme masrafları ve gümrükleme hızı düşünüldüğünde bu durumun KOBİ’ler için çok önemli bir avantaj olduğu açıkça görülebiliyor. Bireysel müşterilere direkt satış yapıldığı için, müşterinin ülkesindeki firmadan diret tüketiciye ( B2C) gümrükleme vergi muafiyetinden de yararlanılabiliyor.

Klasik ihracatta ihtiyaç duyulan banka teminatları da mikro ihracatta gerekli olmuyor. Ödeme almak için e-ticaret altyapısı tarafından yönlendirilen ödeme kuruluşlarıyla anlaşılması yeterli oluyor. Çok sayıda ve yüksek adetli ürün gönderilmemesi nedeniyle risk oranı da yok denilecek kadar az bulunuyor.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?