SMMM Armağan Yörük

Şirketlerde Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Limited Şirketlerde Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Limited şirket adres değişikliklerinin yapılması için gereken adımlar şu şekildedir:

  • MERSİS’ten başvuru yapılarak talep numarası alınır. Alınan talep numarasıyla randevu şartı olmadan bölge temsilciliğine müracaat edilir.
  • Şirket yetkilisi tarafından adres değişikliğini bildiren bir dilekçe yazılır, imzalanır. Dilekçenin vekaleten imzalanması durumunda vekaletin aslının ya da onaylı suretinin dilekçe ile birlikte dosyaya eklenmesi gerekir. 
  • Genel kurul kararının noter tasdikli örneği ve hazirun cetveli de dosyada bulunmalıdır. 

Limited şirketlerde genel kurul kararı süreci şu şekilde ilerler:

  • Çağrı usulüne göre toplantıda ortakların tamamının yer almadığı durumlarda toplantı tarihinden 15 gün önce müdürlerin genel kurula çağrıda bulunması gerekir. Bu süre şirketin ana sözleşmesine bağlı olarak uzayabileceği gibi 10 güne bağlı olarak kısalması da söz konusu olabilir. Bu aşamada genel kurulun sorumluluğu, esas sözleşmede olması gereken şekilde çağrıda bulunmaktır. Gerekli durumlarda çağrının internet sitesi üzerinden yapılması zorunludur. Bununla birlikte internet sitesi üzerinden yapılacak olan çağrının mutlaka Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tarafından yayımlanan ilanla olması şarttır. Toplantı gününün ve ilanın yer aldığı gazeteler, pay defterinde adı yer alan pay sahipleriyle önceden şirkete pay sahipliğini ispat edenlere iadeli taahhütlü mektupla bildirilir.
  • Tüm ortakların toplantıya katılamadığı hallerde tescil müracaatı, davet ilanına ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi’nin kopyası ve iadeli taahhütlü bildirime ilişkin belgelerle yapılabilir. Şirketin ana sözleşmesinde özel çağrı usulünün yer aldığı durumlarda bu usule göre belge eklenmesi gerekir.
  • Kararı tüzel ortak adına imzalayan kişinin apostili Türkçe tercümeli sicil özeti halinde eklenmelidir.

Anonim Şirketlerde Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Anonim şirketlerde yapılan adres değişikliklerinin bildirilmesi aşamasında şu adımlar izlenebilir:

  • MERSİS üzerinden başvuru yapılarak talep numarası alınır. Randevu şartı aranmadan bölge temsilciliğine başvuruda bulunulur.
  • Şirket yetkilisi tarafından adres değişikliğini bildiren bir dilekçe yazılır, kaşelenir ve imzalanır. Dilekçenin vekaleten imzalandığı durumlarda vekaletin aslı ya da onaylı sureti dilekçe dosyasına eklenmelidir.
  • Noter onaylı yönetim kurulu kararı, aslı ve suretiyle birlikte dosyaya eklenir ve dosya teslim edilir.

Adres Değişikliği İle İlgili SGK İşlemleri

Adres değişikliği ile ilgili SGK işlemleri, işyerinin aynı il içinde farklı bir bölgeye ya da farklı bir ile taşınması durumunda farklılık gösterebilir. 

Farklı ildeki bir adrese taşınma durumunda SGK işlemleri; 

5510 sayılı kanuna göre iş yeri faaliyet gösterdiği adresten bir başka adrese taşınırsa, taşınma tarihini izleyen 10 gün içinde SGK’ya iş yeri bildirgesi verilmelidir. Eski adresten yeni adrese geçen işçilerin sigorta hakları ile yükümlülükleri kaldığı yerden devam etmekte olup taşınan iş yerinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi, yeni adresteki iş yerinde de sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenmesi gerekir. Bu belgelerin, yasal süreler dışında SGK’ya verilmesi durumunda idari bir yaptırım uygulanması söz konusu değildir.

Aynı ildeki farklı bir adrese taşınma durumunda SGK işlemleri;

İş yerinin aynı il içinde farklı bir bölgeye taşınması durumunda iş yeri bildirgesi verme zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte taşınma tarihini izleyen 10 gün içinde işveren eski ve yeni bölgedeki gerekli kurumlara yazı ile adres değişikliğini bildirmelidir. Bu işlem sonucunda iş yerinin taşındığı bölgeye ilişkin bilgilere dayanılarak işverene yeni bir sicil numarası verilmektedir. Önceki ünitede bulunan iş yeri dosyasındaki tescil bilgisine ve belgelere dair birer örnek yeni bölgenin dosyasında da yer almalıdır.

İş yerinin taşındığı bölge aynı bölgenin farklı bir alanında bulunuyorsa, taşınma işlemi sonucunda iş yerine yeni bir sicil numarası verilmesi gerekliliği oluşmaz. Taşınan iş yerindeki işçiler için işten ayrılış bildirgesi ve işe giriş bildirgesi verilmesi de zorunlu değildir.

Adres Değişikliği İle İlgili Vergi Dairesi İşlemleri Nelerdir?

Vergi Usul Kanunu’na iş yeri adresinin değiştirilmesi durumunda izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Mükellef, adres değişikliği bildirimini sadece yeni vergi dairesine yapmalıdır.
  • İş yeri taşındıktan sonra yeni vergi dairesi, yeni adrese yoklama yaparak mükellefin yeni adresinde faaliyete başlayıp başlamadığını kontrol eder. Değerlendirmenin olumlu olması durumunda mükellefin nakil yoluyla işe başladığı resmen kabul edilmiş olur. Eski vergi dairesindeki mükellef kaydı, mükellefin yeni adreste işe başladığı tarih itibarıyla sistem tarafından terkin yoluyla silinmektedir.
  • Mükellef dilekçesini yeni vergi dairesine verebilir. Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi sistemini kullanmayı da tercih edebilir. İnteraktif Vergi Dairesi sistemi kullanıldığında mükellefin elindeki belgelere ilişkin tutanak düzenlemesine gerek duyulmaz.
  • Taşınma dolayısıyla yeni vergi dairesindeki terkin işlemi tamamlanınca takip eden ilk iş günü, eski vergi dairesi sistemindeki  Nakil Giden Mükellef Listesi’nde yer alır.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?