SMMM Armağan Yörük

Bayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Bayramlar her ne kadar genel tatil günleri olsa da belirli işyerlerinin ve iş devamlılığının sağlanması için bayramlarda da çalışılması gerekliliği doğabilir. Çalışanlar bayramlarda iş sorumluluklarını sürdürmeleri halinde bayram mesaisi alma hakkı kazanırlar.  Resmi olarak da tatil olan bayramlarda mesai, çalışanlar ile iş yeri arasındaki iş sözleşmesine bağlı olarak gerçekleşir. Bu tür durumlarda, bayram tatilinde mesai yapan çalışanlara aylık maaşlarının yanı sıra ek olarak mesai ücreti ödemesi yapılır. Kendilerine ayırabilecekleri zamanı iş devamlılığını sağlama amacıyla kullanan çalışanların hakları ise bayram mesaisi için yapılan özel ücretlendirme ile sağlanabilir.

Bayram Mesaisi Nedir?

Çalışanların resmi tatil günleri olan bayramlarda standart bir iş günü gibi çalışması bayram mesaisi olarak adlandırılır. Çalışanlar resmi tatil günlerinde çalışmadığı durumlarda dahi resmi tatil günlerinin ücreti aylık maaşlarına dahil olur. Çalışanın bayram mesaisiyle haftalık çalışma süresini aştığı durumlarda hem fazla mesainin hem bayram mesai ücretinin ödenmesi gerekir. Bununla birlikte bayram mesai ücreti yerine çalışanan serbest zaman izni ile karşılık verilmesi söz konusu olmaz. Çalışanların bayramda çalıştığı her gün için bayram mesaisi ücreti ödenmelidir.

Bayram Mesaisi Yapmak Zorunlu mu?

Ülkemizde geçerli İş Kanunu’na göre dini ya da uluslar bayramlarda tıpkı tatil günlerinde olduğu gibi zorunlu çalışma yapılamayacağı belirtilmektedir. Bununla birlikte, çalışanların iş sözleşmesinde bayramlarda ya da tatil günlerinde çalışmaya yönelik bir bilgi varsa, işverenin talebine bağlı olarak bayram mesaisi yapılması zorunlu bir durum olabilir. Bayram ya da diğer tatil günleri mesailerine ilişkin olarak iş sözleşmesinde çalışmaya yönelik bir bilgi bulunmadığı durumlarda, söz konusu günlerde çalışma konusunda çalışanın onayı alınmalıdır.

2023 Bayram Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Personelin bir günlük çalışması sonucunda verilen iş gücü bedeli mesai ücreti olarak tanımlanabilir. Söz konusu bedellerin ay bazında toplamı maaşı meydana getirir. Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışıldığı durumlarda, çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenmesi gerekir. Daha açık ifade etmek gerekirse, bayram günü çalışan işçilere 1 gün yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılmalıdır.

2023 yılı brüt asgari ücret tutarının 30’a bölünmesi yoluyla 1 günlük mesai ücretine ulaşmak mümkündür. 

Bayram Mesai Ücreti Ne Kadar?

Dini ya da resmi bayramlarda çalışılması halinde bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katı olmaktadır. Örneklendirmek gerekirse, 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan bayram günlerinde yaptığı çalışma için 1000 TL ödeme almalıdır. Bu ödemenin zaruri olduğu göz ardı edilmemelidir. 

Brüt maaşlara göre bayram mesaisi ücretleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Brüt maaşı 10.008 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 667,20 TL,
  • Brüt maaşı 12.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 800,00 TL,
  • Brüt maaşı 14.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 933,33 TL,
  • Brüt maaşı 15.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 1.000,00 TL,
  • Brüt maaşı 16.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 1.066,67 TL,
  • Brüt maaşı 18.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 1.200,00 TL,
  • Brüt maaşı 20.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 1.333,33 TL,
  • Brüt maaşı 25.000 TL olan bir çalışan için günlük bayram mesai ücreti 1.666,67 TL’dir.

Bayram Mesai Ücreti Kıdem Tazminatına Eklenir mi?

İşverenler, kendi kusurları olmaksızın işten çıkarılan personele kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü taşır. Tazminat hesaplanırken, personele ödenen toplam ücret ile çalışma süresi baz alınır. Ayrıca ek mesai kapsamında bayram tatili de bulunur. Bu kapsamda söz konusu mesai ücretleri kıdem tazminatına dahil edilmektedir.

Çalışana Bayram Tatilinde Yol Parası ve Avans Verilir mi?

Çalışanlar, bayram tatilini kullanmak istediği durumlarda iş yerlerinden avans talep edebilmektedirler. Bu durumda işveren talebi değerlendirir ve söz konusu talebi uygun görürse, çalışanın maaşından kesinti ödeme yapabilir. Bu avans, bayram çalışma mesaisi hesaplamalarına dahil edilmemektedir. Ayrıca işveren, avans yerine bayrama özel ikramiye ya da prim vermeyi de tercih edebilmektedir. Bu durum yol ücreti ve yemek parası için de geçerli olmaktadır. Bayramlar gibi resmi tatillerde çalışanların yan haklarında kesintiye gidilmesi söz konusu olmamaktadır.

Bayram Tatilinde Çalışana Ücret Yerine Başka Gün İzin Yaptırılabilir mi?

Bayram mesaisi, işçinin açık onayına bağlı olup işçi ve işveren arasında bir mutabakat olmasını gerektirir. Bu tarz bir durumda, işçi ve işveren bayram tatilini yılın bir başka zamanında kullanma amacıyla anlaşabilirler. Ancak bu tarz bir durum, personelin bayram mesaisinin ödendiği durumlarda söz konusu değildir. Çünkü bayram mesaisi, tatilin telafisi amacıyla ödenen bir ücret olma özelliğine sahiptir.

Bayram Hafta Sonuna Denk Gelirse Mesai Nasıl Hesaplanır?

Haftada 45 saatten fazla çalışan işçilere mutlaka ek mesai ödemesi yapılmalıdır. Bayram mesaisi pazar gününe denk gelirse, verilmesi gereken ücret bu bilgiye göre değerlendirilir. Bayram tatili hafta sonuna denk geldiğinde, işçiye normal günlük mesai ücretinin 2 katı kadar ödeme yapılmalıdır.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?