SMMM Armağan Yörük

Pasif Gelir Nedir?

Bireylerin sürekli bir işte çalışması ve aktif bir çaba göstermesi gerekmeksizin para akışı sağlayan gelir kaynağı pasif gelir olarak adlandırılır. Bu doğrultuda pasif gelir bireylere sürekli olarak zaman ve emek harcamaksızın para akışı sağlayan gelir kaynağı olarak tanımlanabilir. Pasif gelir kazanmak kişinin finansal özgürlüğünü kazanması ve yaşam biçimi değiştirmesi sürecinde en büyük yardımcısı olur.

Başıca pasif gelir kaynakları arasında yapılan yatırımlar, e-ticaret, kitap yazarlığı, dijital ürün satışı, kira gelirleri, danışmanlık ve borsada yapılan işlemler gibi faaliyetler sayılabilir. Özellikle günümüzde sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak pasif gelir kavramı giderek artan bir popülariteye sahiptir.

Pasif Gelirin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Pasif gelir bireylerin pek çok farklı avantajdan faydalanmasını sağlayan bir gelir türü olma özelliğine sahiptir. Pasif gelirin sağladığı avantajlar denilince çoğu kişi finansal özgürlüğü düşünse de, pasif gelir buna ek olarak pek çok farklı avantajı beraberinde getirir. Pasif gelir elbette sürekli bir gelir akışı sağladığı için öncelikler bireylerin finansal özgürlüğünü kazanma sürecini destekler. Bireyler pasif geliri herhangi bir işte çalışmadan elde ettiği için zamandan tasarruf ederler. Bireylerin yalnızca tek bir gelire bağlı kalmasını engelleyen pasif gelir çeşitlendirilebilir özelliğe sahiptir.

Bireylerin geleceğe daha hazırlıklı olmasını sağlayacak şekilde güvencelerinin artmasına imkan verir. Ayrıca inovatif faaliyetlerin artması da pasif gelir sayesinde mümkündür. Kişiler pasif gelir kaynaklarını ya da iş modellerini bir kez kurduktan sonra düzenli bir gelire sahip olabilirler. Para kazanmak için harcanması gereken enerjinin azalmasını sağlayan pasif gelirin avantajlarından faydalanmak için bireylerin tercih edebileceği pek çok farklı iş modeli bulunur. Pasif gelir söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise iş modelinin sürekliliğini sağlamaktır.

Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bireylerin gelir elde etmek için tercih edebileceği diğer bir yöntem ise aktif gelirdir. Aktif gelir kişilerin bir mesai harcayarak elde ettiği gelir olup pasif gelir ile aralarında önemli farklılıklar vardır. 

  • Aktif gelir çalışmaya bağlı bir gelir iken, pasif gelir çalışmaya bağlı değildir.
  • Aktif gelir kişilerin yalnızca çalışmaya devam ettikleri süre boyunca gelir elde etmesine imkan verirken, pasif gelir çalışmadan da elde edilebilir.
  • Aktif gelir çalışılan saate, çalışılan kuruma ve göreve göre değişiklik gösterebilir. Pasif gelir ise aktif gelire göre daha stabil bir gelir türü olma özelliğine sahiptir.
  • Aktif gelir sahibi kişilerin finansal bağımsızlığını kazanması daha zor olabilir. Pasif gelir ise iyi bir iş fikri olması halinde kişinin finansal bağımsızlığını kazanmasını kolaylaştırabilir.

Pasif Gelir Yöntemleri Nelerdir?

Pasif gelir elde etmek için tercih edilebilecek pek çok farklı yöntem ve iş modeli vardır. Bunlar arasında ilk sırada gayrimenkul yatırımı yapılması gelir. Bireylerin konut, ticari işletme vb satın alma yoluyla pasif gelir etmesine imkan veren gayrimenkul yatırımı son yıllarda son derece popüler bir yöntem haline gelmiştir. Bunun temel nedeni, gayrimenkullerin kira getirilerinin yaygın bir pasif gelir elde etme yöntemi olmasıdır. Gayrimenkul yatırımı, pasif gelir sahibi olmak isteyen kişilere kira getirisi sağlayabilmesinin yanı sıra uzun vadede bir yatırım getirisi olma özelliğine de sahiptir. Çünkü gayrimenkuller uzun vadede değer kazanarak bir yatırım haline gelmektedir.

E-ticaret son dönemlerin diğer bir pasif gelir kaynağı elde etme yöntemi olarak öne çıkar. Bireyler kendilerine ait bir e-ticaret sitesi ya da pazaryeri mağazası üzerinden ürün satışı yapabilir, pasif gelir elde edebilirler. Bu yöntem internet üzerinden para kazanmak isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Lojistik süreçlerin ve müşteri memnuniyetinin iyi bir şekilde yönetilmesi halinde markalar sadık müşteriler kazanabilir, buna bağlı olarak uzun vadede iyi bir yatırım getirisi olabilir. Üstelik yurt dışına ürün satışı yapılması yoluyla döviz getirisi elde edilmesi de mümkündür. Ayrıca lojistik süreçlerin firmalar tarafından yürütülmekte olduğu dropshipping yöntemi sayesinde stoksuz satış yapmak ve gelir elde etmek söz konusu olabilir.

ETSY, Zyro, Ebay gibi popüler pazaryeri platformlarının kullanımının yaygınlaşması sayesinde dijital ürün satışları pasif bir gelire dönüşmeye başlamıştır. Dijital ürün satışı özellikle tasarımcıların en çok tercih ettiği pasif gelir kaynaklarının başında gelir. 

Mobil Uygulamalar Üzerinden Pasif Gelir Elde Etmek

Pasif gelir elde etmek isteyen kişiler için en etkili araçlardan biri mobil uygulamalardır. Bireyler ve işletmeler kendi çıkardıkları mobil uygulamalar üzerinden uyguladıkları farklı stratejiler ile pasif gelir elde edebilirler. Bireylerin ve işletmelerin mobil uygulamalar üzerinden pasif gelir elde etmek için kullandığı yöntemler arasında reklam gelirleri, indirme ve satın alma ücretleri, abonelik sistemi, sponsorluk ve iş birlikleri, ortaklık programları ve bağış toplama sayılabilir. 

E-ticaretin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan pazarlama stratejilerinden biri affiliate marketing’dir. Bireyler kendilerine ait bir link üzerinden ürün tanıtımı yapabilir ve yaptıkları satışlar üzerinden gelir elde etmesini sağlayan bu pazarlama yöntemi aracılığıyla pasif gelir elde edebilirler.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?