Şirketler Neleri Gider Olarak Gösterebilir?
Şirketlerin faaliyet sonuçlarını şeffaf bir şekilde gösterecek muhasebe sisteminin kurulması, kontrol edilmesi ve karar alma aşamasında yöneticilere yardımcı olacak raporların üretilmesi konusunda uzman kadromuz ve modern tekniklerimizle hizmet vermeye hazırız.
Ticari faaliyette bulunmak isteyen kişiler ülkemizde geçerli Türk Ticaret Kanunu’na göre şirket kuruluşu yapmalıdırlar. Şirket kuruluşu sırasında genellikle şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket türlerinden biri tercih edilir. Şirket kuruluşu sürecinin tamamlanmasının ardından kişiler ticari faaliyetlerine başlayabilir, yasal olarak fatura kesebilir ve şirketleri adına fatura kestirebilirler.
Şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket kuruluşu yaparak kendi adlarına fatura kestiren kişilerin, kestirdikleri faturaları gider olarak göstermesi mümkündür. Şirket adına kesilen faturaların gider olarak gösterilmesi durumunda, kişilerin ödeyeceği KDV oranı ve vergi azalır. Bununla birlikte kesilen faturaların bazıları gider olarak gösterilebiliyor olmasına karşın, bazılarının gider olarak gösterilmesi söz konusu değildir.
İçindekiler
Şahıs Şirketlerinde Neler Gider Gösterilebilir?
Şahıs şirketi kuran kişilerin gider olarak gösterebileceği harcamalar şu şekilde sıralanabilir:
- İşletmeye ait yemek giderleri yani yemek fişleri, yemek faturaları ya da yemek kartı giderleri şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilir.
- Araç giderleri, şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilir. Şahıs şirketleri bu kapsamda kasko, otopark, sigorta ve benzin gibi giderlerin %70’ini gider olarak gösterebilirler.
- İşletme adına kesilen fiş ve faturalar gider olarak gösterilebilmesine karşın; alkol ve sigara fişi kabul edilmez.
- Personel için yapılan maaş ödemesi, sigorta, ilaç ve tedavi ücreti ödemeleri şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilir.
- İşletmeye ait elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon faturaları gider olarak gösterilebilir.
- Şahıs şirketlerinde kira, aidat ve reklam harcamaları gider olarak gösterilebilir.
- Farklı firmalardan alınan danışmanlıklar ile satın alınan telefon, bilgisayar ve mobilya gibi eşyalar şahıs şirketinde gider olarak gösterilebilir.
Limited Şirkette Neler Gider Gösterilebilir?
Tüm şirket türlerinde olduğu gibi limited şirketlerde de kişilerin ve işletmelerin bazı harcama kalemlerini gider olarak göstermesi mümkündür.
- Limited şirketin kurulacağı ofis için yapılan; bilgisayar, mobilya, telefon, dosya gibi masraflar gider olarak gösterilebilir.
- İş yeri adına gelen telefon, internet, doğal gaz, su ve elektrik faturaları gider olarak gösterilebilir.
- Limited şirkette yapılan ulaşım harcamaları, posta ve kargo gönderimleri gider gösterilebilir.
- Temsil ve ağırlama masrafları limited şirketlerde gider olarak gösterilebilecek kalemler arasında yer alır.
- Personele ait günlük yemek masrafları, personel maaşları, yol ücreti ve muhasebeci ücreti limited şirket gider kalemleri arasında sayılabilir.
Anonim Şirketlerde Neler Gider Gösterilebilir?
Aşağıda sıraladığımız harcama kalemleri anonim şirketlerde gider olarak gösterilebilir:
- Anonim şirketlerde yemek harcamaları gider gösterilebilir. Ancak harcamalar tıpkı limited şirketlerde olduğu gibi şirket adına yapılmış olmalıdır.
- Seyahat masrafları anonim şirketlerde gider olarak gösterilebilir.
- Limited şirkete ait olan sigorta, araç ve yakıt masraflarını gider olarak göstermek mümkündür.
- Personel ve personele ilişkin yol ve yemek masrafları anonim şirketlerin gider kalemleri arasında yer alır.
- Anonim şirketlerin kiraladığı araçların yasal olarak belirlenen limite kadar olan kira bedelleri vergiden düşülebilir. Araç kira gideri 2023 yılı için aylık 17.000 TL’ye kadardır. 17.000 TL’nin üzerindeki kısım KKEG olarak dikkate alınır.
- Anonim şirketler araç alımı yapmaları halinde yasal olarak belirlenen limite kadar olan kısmı vergiden düşebilirler. Araç alım maliyeti 2023 yılı için araç alımında KDV ve ÖTV doğrudan gider yazılacaksa 440.000 TL’ye kadar olan kısım vergiden düşülebilir. 440.000 TL’nin üzerindeki kısım KKEG olarak dikkate alınmalıdır. KDV ve ÖTV harici tutar üzerinden amortisman hesaplanacağı durumlarda, 2023 yılı için amortisman hesaplanacak tutarın 500.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebilir. 500.000 TL’den fazla olan kısmı ise KKEG olarak dikkate alınır.
- Şirkete ait olan fatura masraflarını anonim şirketlerde gider olarak göstermek mümkündür.
- Ayrıca yemek kartları için yapılan harcamaların anonim şirketlerde gider olarak gösterilmesi söz konusu olabilir.
Gider Gösterirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Gider gösterirken en sık yapılan hataların başında, gider olarak kabul edilmeyen belgelerin gider olarak kaydedilmesi gelir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Arkadaş ve aile yemekleri ile işle ilgili olmayan market harcamaları,
- Tatil harcamaları, ailenin ya da arkadaşların seyahat harcamaları, eşle çıkılan iş seyahati nedeniyle yapılan harcamaların eşe isabet eden kısımları,
- Çalışana ait araçların yakıt ve tamirat giderleri ile şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu olmayan diğer giderler,
- Çalışana ait hatlar için ödenen faturalar ile şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu olmayan diğer giderler,
- Giyim harcamaları.
Personelin kendi arabasını şirket için kullanması durumunda; şirket aktifine kayıtlı olmayan ya da kiralama sözleşmesi bulunmayan taşıtlara ait masrafların gider olarak yazılamayacağı unutulmamalıdır. Bu durumda şirket ile personel arasında araç kullanım kira sözleşmesi yapılmalıdır. Yapılan sözleşme damga vergisine tabi olacaktır. Ayrıca yapılacak kira ödemeleri üzerinden %20 oranında stopaj hesaplanmalıdır. Buna ek olarak yapılacak kira ödemeleri üzerinden %18 oranında KDV hesaplanması gerekir. Böylece benzin, trafik sigortası, bakım, kasko, otopark ve yıkama gibi masrafların gider olarak yazılması söz konusu olabilir. Bu unsurlara dikkat edilmesi halinde, söz konusu harcama kalemleri şirket gideri olarak gösterilebilmektedir.
Hizmetlerimiz
İletişim Bilgileri
Blog Yazılarımız
-
Kripto Para Nedir? Kripto Paraların Vergilendirilmesi
-
Kira Geliri Beyanı Nasıl Yapılır?
-
Özel Entegratör Nedir?
-
Anonim ve Limited Şirketlerin En Az Sermaye Tutarları Değişti
-
Türkiye Tech Visa
-
Esnaf Muaflığı Nedir?
-
İzaha Davet Nedir?
-
İhbar Tazminatı Nedir?
-
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
-
ÖTV İndirimi Nedir?
Çalışma Saatleri
Pazartesi: 08:30 – 18:00
Salı: 08:30 – 18:00
Çarşamba: 08:30 – 18:00
Perşembe: 08:30 – 18:00
Cuma: 08:30 – 18:00
Cumartesi: 09:00 – 15:00
Pazar: Kapalı
Google Yorumlar